avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere

Salutare! De curand am primit o cerere de chemare in judecata ptr restantele la intretinere. Termenul de judecata fiind intr-o saptamana , nu am cum sa fac rost de bani intr-un termen asa de scurt, pot doar jumatate. Daca n-o sa platesc pana la termenul judecati o sa primesc ordin de evacuare?
Cel mai recent răspuns: maria3000 , utilizator 19:00, 30 Octombrie 2011
maria3000 a scris:

- ce nu inteleg: are voie sa ii puna apartamentul sub sechestru inainte sa o dea in judecata?

Instituirea privilegiului imobiliar asupra apartamentului este o masura de prevedere legal prevazuta ,cu scopul ca restantierul ,pana la pronuntarea hotararii finale sa nu instraineze imobilul.,cu scopul de a invoca fictiv starea de insolvabilitate
Mici precizari:
1. fondul de rulment are un caracter clar in lege, este cash flow-ul asociatia, tamponul de bani, buffer sau ce alte denumiri mai vreti deci rolul lui este sa circule continuu. Explicati-mi si mie cum il poti constitui in depozit bancar in acest sens? Nu prea ai cum.
2. 30 zile de gratie este si pentru cazul in care ai fond de rulment si cand nu ai. Diferenta este ca poti stabili perioada mai scurta de scadenta in cazul celor fara fond de rulment.
3. in lege nu este specficat ca cele 90 zile dupa care poti fi actionat in instanta sa fie 90 zile de la ultima plata, ci 90 zile de la data cand incept sa curga restantele
4. daca aveti 55 lei fond rulment si vine factura de la apa si va revin 55 lei sa platiti, acel fond devine 0 urmand sa se reintregeasca cand se afiseaza lista de plata. Nu se reintregeste platiti penalizari. Daca va uitati la formatul listei de plata exista coloana separata de trecere la restante a fondului de rulment, deci poate fi penalizat.
Va multumesc mult pentru rabdare:">
Am inteles acum.
Tocmai asta e!!! La noi in asociatie doar cei buni platnici ( si din aceia doar cativa au platit fondul de rulment!!!!) Deci,mie personal nu-mi convine ca cineva sa se foloseasca de banii mei,iar mie sa-mi puna penalizare!!! Mie,una singura,iar la ceilalti ce au penalizari nu le sunt afisate acestea...ci doar suma restanta!!!!
In alta ordine de idei....s-a inceput prin a se lua cate 10 lei lunar pentru fondul de rulment...bun...dar de aici si pana la faza in care toti il platesc!!! ne-am trezit la un moment dat ca doar "fraierii" (si aceia erau din cei buni platnici...) ca plateau acest fond!Bineinteles ca acest fond de rulment era doar specificat pe chitanta cu care plateam intretinerea si nicidecum pe un formular aparte cum am vazut ca ar fi trebuit incasat!!! Deci se pune intrebarea: de ce sa platesc eu fond de rulment,daca eu oricum am la zi contributia????
Si daca acest fond de rulment il am pentru a mi se achita "restantele"(desi acestea au fost contestate cu articol/lege...etc..dar degeaba...administratorul are cutitul in mana,aici in Romania-legal!) de ce nu s-a trecut la acest lucru? S-au folosit banii mei pentru plata altor restantieri .....si eu cum raman? sunt totusi banii mei!!!! Pentru ce i-am mai platit?????
Oricum....rezultatul? s-a renuntat la ideea macar de a aduna fondul de rulment!
Niciodata pe listele noastre nu a existat coloana de fd.rulment....asa macar stiam si eu fara sa mai caut chitantele care e "soldul" meu.....
Nu exsita nici o coloana in care sa ne spuna cat a fost factura pe asociatie de apa,canal,gunoi,electricitate...etc....Ni se afiseaza doar suma ce revine pe persoana.Daca "Indraznesti" sa intrebi ceva.....ti se spune ca exista facturile...le poate vedea oricine.....cu cerere.....Pai si atunci daca vreau sa verific in fiecare luna facturile sa merg sa fac cerere pentru fiecare in parte?
Nu mai spun ca avem restantieri in asociatie cu -150-200.000 restante......cand i-am intrebat de ce nu-i actioneaza in instanta.....n-avem bani de judecata! sau legea nu prea ne ajuta! sau baliverne de te doare mintea!!!(cine o are)
Sunt extrem de multe nereguli,dar cine sa le observe??? am impresia ca si pe cei din comitet ii ingroapa cu minciuni administratoarea noastra.....sau prezinta doar o anumita parte a problemei de se creeaza confuzii anormale!Insa dupa cum am observat,exista foarte putine asociatii in care sa nu existe probleme....asa ca va trebui sa merg cu " turma "., atat cat pot rabda....
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2011
eh744, utilizator
Va puteti retrage fondul de rulment depus, legea va permite. Tot sunteti cu plata la zi.
Faceti cerere scrisa catre Presedintele de asociatie sa va prezinte modalitatile de calcul a repartizarilor de sume a repartizarilor de penalizari de la furnizori etc. pentru 1-2-3 luni cum considerati.

Apelati la cineva de incredere, poate din alta asociatie, poate aici pe forum sa va spuna daca sunt corecte.

Daca sunt nereguli faceti sesizare presedintelui sa dispuna masuri de corectie poate chiar asupra administratorului. Daca aveti probleme si cu presedintele si cu comitetul si cu cenzorii, poate le aduceti la cunostiinta si celorlalti proprietari poate chiar va strangeti 20% sa convocati sedinta, si chiar sa faceti schimbari de functii.

In nici un caz nu trebuie sa "mergeti cu turma".

Alte discuții în legătură

Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)
Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)