Minel, de acord cu dv., insa daca Adelina are o astfel de relatie de la 14 ani, ce credeti ca au facut parintii ei in adolescenta sa? Este evidenta lipsa lor de grija/comunicare de s-a ajuns aici. In acest caz, la ce ar folosi ca Adelina sa mai stea inca 5-8 sau 10 luni acasa cu ei, odata ce sunt sanse infime ca relatia dintre parinti si ea sa se remedieze spectaculos in aceasta perioada de timp. Daca atat au invatat-o in 17 ani, pot sa mai repare in cateva luni?
DanDaniel, sa fim seriosi si sa vedem de cate ori mai intra Adelina aici; si asa, o sa ne minunam care are dreptate. Daca ati vedea modul in care revine in subiectele pe care le initiaza, ati desprinde ideea ca intra numai acolo unde nu se arunca cu pietre si unde e, cat de cat, acceptata ideea ei.
Eclair, eu cred ca 3 ani fac o diferenta imensa. E diferenta intre omul care abia are buletin si cel care aproape poate vota, recte lua decizii complete; intre lipsa de raspundere penala si raspunderea completa. Ai mare dreptate, poate ar ajuta sa ne amintim de trairile varstei...
Laura, ca te gaseste pe strada ori la cineva acasa, politia intreprinde aceleasi lucruri; daca e data disparuta de parinti, in cel mai rau caz, poate fi dusa acasa.
Oricum, discutam numai de eventualitatea in care parintii o dau disparuta, caz in care daca e gasita va fi dusa acasa. Indiferent ce spune minorul ca ar fi vointa lui, e dreptul parintilor sa ceara inapoierea lui acasa.
Actul sexual cu un minor peste 15 ani trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a duce la condamnarea faptuitorului si, in general, trebuie si concursul minorului. Cred ca sunt probleme de legislatie aici. :((
Parintii pot lua minorul fara acordul sau de oriunde, insa nu il pot lua de par. Daca sade de buna-voie, e mai dificil sa il aduci acasa; luatul de par duce parintii cu declaratii pe la protectia copilului si/sau pe la politie; nu mai spun cat de iresponsabil ar fi sa faci asa ceva cu cineva care abia a fugit de acasa si peste cateva luni poate pleca iar fara sa il mai poti obliga sa se intoarca.
Cu ajutorul politiei, poate ca se duce minorul acasa. Dar... repet, acesta are acum varsta de a cere sa isi schimbe domiciliul de fapt de la domiciliul parintilor sai. Da, stiu caz de copil care a plecat la internat impotriva vointei parintilor numai sa scape de scandalurile de acasa; cu consursul instantei de judecata asta.
Centrele de primire in regim de urgenta sunt destinate copiilor abuzati, exploatati, care nu au unde si cu cine sta in conditii normale. Nu celor care au plecat de acasa si ai caror parinti se presupune ca au conditii decente, acestia stau 1-2 nopti pana la intoarcerea lor acasa.
Gasesc normal ca statul nu are bani sa intretina copii in situatia Adelinei, care are un loc unde sa stea si a carei problema e o comunicare proasta sau indexistenta cu parintii. Problema ei nu se va rezolva prin schimbarea domiciliului, ci prin consiliere in principal pentru parinti. Greu de realizat.
Bun exemplul cu numarul 27, excelent! Multumim pentru picatura de realitate!
Din pacate insa, acei copii ajung astfel si din lipsa de comunicare cu parintii lor. Relatii aiurea, bazate numai pe ce note s-au luat la scoala, unde mergi, la cat vii si daca ai mancat, cam atat. Or asta nu e o relatie.
Cred ca Laura stie mai bine cati copii sunt crescuti de bunici, cati nu petrec timp cu parintii in afara vizitelor sociale familiale, cat de putini parinti cunosc prietenii copiilor lor, cati isi lasa copiii sa isi aduca iubitii acasa etc.
Oricum, modul Adelinei de a pune problema ma face sa cred ca nu intentioneaza sa plece de acasa sa stea pe drumuri cersind bani de un tampon, oricat de sordid e exemplul. Sunt convinsa ca urmareste mai mult.
Ii doresc numai bine!
D.soara Avlil sunteti prea credula.Zau asa! Adica daca ai parinti denaturati,atunci tu care te duci la scoala,esti un elev bun,ai discernamant ,pentru ce te apuci de plecat de acasa,de intermediat intalniri intre unchi de 50 de ani si nepoate,de permis de conducere la 16 ani,etc.Sa fim seriosi,Adelina dupa parerea mea este o fata libertina care si-a luat cam multa libertate si acum si-ar dori sa nu mai depinda de parinti si sa-si ia lumea-n cap,crezand ca tot ce se spune despre libertinaj e si adevarat.Sa mearga la autoritatea tutelara sau la politie .E simplu.Nu o mai lungim ca probabil pustoaica se distreaza copios cu,, unchii si matusile sale ,, ,cum ii plangem noi ,oamenii maturi de mila.
Daca Adelina exista cu adevarat, vreau sa spun ca persoana, si nu este doar un subiect deschis de cineva, pana la urma este laudabil si acest lucru, nu sunt subiecte lipsite de interes, ba dimpotriva, deci daca ea exista, ma intreb ce a inteles, intre rigiditatea unora care ai spun ca nu are niciun drept si permisivitatea exagerata a altora care ai spun mai mult sau mai putin voalat ca poate sa faca ce vrea. Generalizari in aceste cazuri, dupa umila mea parere nu se pot face, altfel cadem in clisee, fiecare adolescent este un "caz", care trebuie tratat cu blandete dar ferm, cu intelegere dar nu cu slabiciune si mai ales cu inteligenta dar si cu umor. Da, ati citit bine, cu umor, atat cat trebuie , deoarece viata nu este numai codul penal. La "judecata " in primul rand trebuie sa stea parintii Adelinei. Un copil nu se naste delicvent ( nu e cazul aici , sa ne intelegem) sau rebel, sau antisocial, el este determinat sa devina astfel. si sa nu uitam, toti am gresit in viata si probabil ca gresim in continuare desi "errare humanum est perseverare autem diabolicum.
De acord cu cele de mai sus, niciun copil nu se naste delincvent, rebel, antisocial... Si primul cuvand in devenirea unui copil il au parintii.
Iar parintii Adelinei au spus atata cat a fost nevoie ca ea sa nu mai vrea sa auda. Din pacate.
Multumesc filosofului pentru ca mi-a aratat ca imi mentin mintea tanara, atat de tanara incat imi mai permit sa acord incredere unui adolescent si... altii isi mai permit sa imi spuna domnisoara! ;)
Am 17 ani
marianamary97
buna ziua am 17 ani si mai am 9 luni si fac 18 ani. eu nu am tata traiesc de cand eram mica cu mama si bunica. am un iubitt mai mare cu 6 ani decat mine. ... (vezi toată discuția)
O problema
ContSters101087
daca parintii mei si-au luat mana de pe mine,s eu sunt inca minora si traiesc pe strazi nu pot pleca intr-o alta tara????????????????????????????daca pe ... (vezi toată discuția)