avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept vizita minor, mentinere relatii personale cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept vizita minor, mentinere relatii personale cu copilul

Buna dimineata,
urmaresc de mult timp comentariile de pe forum iar acum indraznesc sa ma adresez si eu cu o problema care se
pare ca nu se vrea rezolvata...
In luna octombrie 2004, din motive personale am decis sa divortez de sotie.In luna ianuarie 2005 Judecatoria hotaraste incredintarea minorului(la acea data in varsta de 1 an si 6 luni) catre mama spre crestere si educare.
Nefiind de acord cu hotararea judecatoreasca(cerusem eu copilul spre crestere si ingrijire) am decis sa fac recurs la Tribunal.Dupa lungi amanari datorate necunoasterii domiciliului fostei sotii(initial locuise 2-3 luni la mama ei dupa care a disparut pur si simplu cu fiul nostru) si citarii acesteia intr-un final printr-un ziar de circulatie nationala, Tibunalul hotaraste in luna martie 2006 sa-mi incredinteze copilul spre crestere si educare.
Hotararea este redactata (din cauza volumului de munca foarte mare) abia in luna iunie 2006 in termenul legal de 30 de zile fiind atacata cu apel de catre fosta sotie.
Dupa alte cateva amanari , in luna martie 2007 Curtea de apel incredinteaza minorul spre crestere si educare fostei sotii , definitiv si irevocabil.
In perioada ianuarie 2005-noiembrie 2006 am fost pus in imposibilitate de a mentine relatii personale cu copilul meu deoarece fosta sotie nu era de gasit iar mama dansei refuza categoric sa-mi dea in vreun fel relatii despre copil ori unde s-ar afla acesta.(sau poate nici ea nu stia...)
In procesul de divort nu am cerut drept de vizita copil deoarece mi se parea a fi un nonsens fiindca in cererea de divort am cerut si dreptul de a primi copilul spre crestere si ingrijire.
Abia in luna noiembrie 2006 in urma medierilor facute de Autoritatea tutelara am reusit sa-mi vad copilul la sediul Primariei.Pana in luna iunie a anului trecutmi-a fost permis regulat sa-mi vizitez fiul la domiciliul inchiriat de fosta sotie , dupa care dintr-o data fosta sotie dispare din nou.
In perioada august 2007-ianuarie 2008 am cerut sprijinul Politiei , Autoritatii tutelare , Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului pentru a intra din nou in contact cu fiul meu dar raspunsurile au fost similare: nu pot interveni,trebuie sa deschid un proces pentru drept vizita copil.
In luna februarie 2008 am deschis o astfel de actiune la Judecatoria din raza de domiciliu a fostei sotii.
In 26 februarie 2008 , la primul termen s-a amanat pentru neprezentare parata, s-a ordonat ancheta sociala.
La termenul urmator din 1 aprilie 2008 au amanat di nou din cauza neprezentarii paratei si lipsei raportului Autoritatii tutelare din raza de domiciliu a paratei. Am depus la dosar doua documente, de la Politie si Autoritatea tutelara care mentionau ca s-au deplasat la domiciliul ultim cunoscut unde locuieste mama fostei sotii si ca li s-ar fi comunicat precum ca ea nu cunoaste actualul domiciliu al fiicei dar ca mentine legatura telefonic iar ca fiica ei ar fi transmis ca nu doreste sa se afle unde locuieste in prezent.
La termenul din 6 mai 2008 judecatorul a amanat ca de obicei cauza(din motive!?!). Mi-a recomandat insa "parinteste" sa-mi angajez un avocat deoarece citez : "este un caz mai complicat si ar fi mai bine sa-mi angajez un avocat sa ma lumineze".
Va intreb pe dumneavoastra pe aceasta cale este intradevar un caz atat de complicat faptul ca un tata isi cere un drept natural , acela de a ramane in contact cu copilul lui ?
De ce un tata are dreptul sa-si vada copilul abia dupa ce o instanta judecatoreasca hotaraste acest lucru? pe de alta parte stiu ca am obligatia de a veghea la buna crestere si educare a lui !
De cate amanari credeti ca mai pot avea parte pana se va judeca aceasta cauza ?
Va rog din suflet parinti si fosti copii "luminati" drumul unui tata catre copilul lui...
Cel mai recent răspuns: lbanias , utilizator 14:38, 20 Ianuarie 2010
Dv. ati facut toate astea fara un avocat? Atatea demersuri, ati vazut ca nu eun luicru usor, dar ati mers singur?
Pai, chiar va asteptati la ceva palpabil?
E ca si cum va tratati singur acasa si va mirati ca nu va faceti bine, pe cuvant... Nu e vorba ca aveti dreptul sau nu, vorba e sa stiti sa demonstrati si sa cunoasteti ce anume sa cereti... despre asta e vorba...
V-ati adresat catre institutii, ok, eu am citit postul dv. initial, dar juridic el nu-mi spune nimic, asa cum nu stiu ce-i spune judelui actiunea dv.
Nu stiu daca aveti inregistrate in scris aceste plangeri, daca vi s-a rezolvat vreuna, daca ati primit raspuns scris... Ce dovezi ati dus...
Ca asa, niste hartii cu numar de inregistrare nu ajung sa le depuneti in instanta, ce dovediti? Ca ati facut o plangere, atat. Nu dovedeste daca e intemeiata, daca aveti dreptate etc.
Ce dovezi exista din perioada cand v-ati vazut copilul, ce acte aveti care sa dovedeasca acea intermediere a Autoritatii tutelare, astea ma intereseaza, altfel vorbim in gol...
Da am facut toate aceste plangeri personal fara acere sprijinul unui avocat. Nu stiam ca pentru a te adresa cu o plangere unei institutii trebuie sa angajezi un avocat,ma gandesc ca de un avocat ai nevoie intr-un proces in justitie.
Daca am dreptul sau nu asta si va intreb pe dvs. pe forum. Eu incerc pe cai legale sa sesizez diferite organe ale statului in aceasta problema a mea. Din pacate sunt pasat ca o minge de la o institutie la alta fara a se rezolva ceva.
Nu inteleg ce ar trebui sa va spuna juridic dvs. ceea ce am scris la pagina 1. Consider ca am detaliat destul de clar despre ce este vorba. Am un proces deschis pentru drept vizita copil. Plangerile care le-am facut au fost in speranta ca respectivele autoritati vor da de urma copilului si nu de a dovedi ceva instantei. In fond gandesc ca instanta hotaraste cum considera si nu cum vreau eu. De ce fel de dovezi am nevoie ca sa pot sa-mi vad fiul?Si de ce nu sunt bune niste hartii cu nr. de inregistrare intr-un astfel de proces?Ce alt fel de dovezi ma pot ajuta intr-un astfel de proces?
Nu stiu dar mereu eu pun niste intrebari si primesc raspuns la altele, nu mai inteleg nimic...:-/
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Din moment ce instanta de judecata a recomandat angajarea unui avocat inseamna ca exista undeva probleme.
Nu cred ca instanta a procedat in acest fel doar pentru a face niste cheltuieli.In plus, cheltuielile de judecata se pot recupera de la parata in cazul in care actiunea dvs va fi admisa de catre instanta.

Legea va recunoaste drepturile de parinte, dar din moment ce mama minorului va creaza probleme in vederea exercitarii efective a dreptului de a mentine legaturi personale cu minorul, va aflati in situatia neplacuta de a avea nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa poate fi pusa in executare in cazul in care aceasta nu va intelege sa va respecte drepturile.

Daca mama minorului invoca faptul ca nu este in interesul suprem al minorului sa va exercitati drepturile prevazute de lege si are probe in acest sens, atunci va trebui sa va aparati si dvs si sa dovediti contrariul.
Este posibil ca acesta sa fie motivul pt care instanta a apreciat ca ar fi indicat sa va angajati un avocat.


avocat Claudiu Lascoschi



Cu riscul de a ma repeta : v-am recomandat sa va angajati un avocat.
Pt cerererile depuse personal de dvs nu aveati nevoie imperioasa de avocat.

Era bine daca ati fi consultat macar un avocat.

Hartiile dvs cu nr de inregistrare pot fi bune dar sa nu fie suficiente.Hatisurile legii sunt impotriva dvs si singur este foarte greu sa va descurcati.

Aveti dreptul sa va vedeti fiul si fara hotarare judecatoreasca insa problema apare acolo unde va este obstructionat de catre mama acest drept.
Aveti nevoie de o hotarare judecatoreasca care sa transeze neintelegerile legate de acest aspect.
Ambitia poate fi buna dar este importanta si directia in care o folosesti.:">

Problema dvs consta in aceea ca nu reusiti sa obtineti protectia unui drept recunoscut de lege.

avocat Claudiu Lascoschi
Si eu zic ca de-aia s-au inventat avocatii: ca sa rezolve problemele pentru care sunt solicitati. Ca pe client nu-l intereseaza ca faci actiune civila, penala, sau de dreptul familiei. El vrea sa-si vada problema rezolvata.
Fiecare are rolul lui in societate.
Si eu, daca am nevoie de un anumit fel de haine, ma duc la croitor, nu ma pun sa umblu la instalatia electrica, ci prefer sa chem un electrician, asa cum prefer sa consult un medic, decat sa ma tratez cu "leacuri babesti".

Noi aicea putem sa va ajutam doar cu sfaturi, insa iin concret, ca sa va rezolvati situatia aveti nevoie de ajutor. Nu e rau ce ati facut pana acuma, dar nu se poate spune nici ca e eficient...
Cu respect va informez inca odata de cand am deschis acest proces pentru drept vizita copil ,din partea paratei nu au existat nici un fel de reactii(nu s-a prezentat la nici un termen,nu a depus vreun document la dosar,participa prin lipsa la acest proces in speranta ca timpul va rezolva ceva favorabil ei).Dimpotriva exista documente anexate la dosar care specifica faptul ca nu doreste sa se afle unde locuieste acum.
Cheltuielile in acest caz nu au nici o relevanta in afara de faptul ca il vor priva eventual pe copil de ceva...Cu alte cuvinte chiar de va pierde acest proces si va fi obligata sa plateasca ,parata va plati din pensia alimentara pe care o primeste si la sfarsit cine pierde?Tot copilul...E drept?Va rog sa ma credeti ,ceea ce fac nu este o ambitie,este pur si simplul fapt ca un tata doreste sa fie in contact cu fiul lui, ambitie cred ca este din partea mamei care cu buna stiinta obstructioneaza acest lucru!
Din pacate in cei trei ani de divort am observat ca un avocat nu schimba cu mai nimic lucrurile...am avut parte tot de amanari , din diverse motive iar castig de cauza ,atunci cand parata nu s-a prezentat...
Nu neg faptul ca dvs. avocatii va descurcati mai bine prin "hatisurile " legii insa mie mi s-a parut ceva extrem de simplu,a cere drept de vizita minor...instanta stabileste infunctie de posibilitati si la revedere..
Dureros pentru mine sunt amanarile care fac ca timpul sa treaca iar acesta din urma (timpul impreuna cu fiul meu ) nu va mai reusi nimeni pe lumea asta sa-l dea inapoi...
Va multumesc tuturor care m-ati consiliat si va rog ca macar pe viitor,dvs. ,care sunteti zilnic cu astfel de probleme in fata judecatorilor incercati sa-i convingeti ca si dansii au fost copii. Sa nu se joace cu durerea altora, ci acum cand au ajuns la o varsta sa si demonstreze acest lucru...(sa nu mai bage capul in nisip ca strutul sperand ca problemele se vor rezolva,sunt dansii cei care ajutati de dvs. sa gaseasca o solutie rapida si justa)

Alte discuții în legătură

Cum pot sa obtin incredintarea copilului petre liviu petre liviu sunt divortat de un an de zile copilul an varsta de 5 ani a fost ancredintat mamei care acum trei zile a parasit tara anpreuna cu copilul si concubinul ei an ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)
De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii? cristian.dumitru cristian.dumitru Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in ... (vezi toată discuția)