avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea conflictelor in civil
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea conflictelor in civil

In mare parte conflictele din civil si nu numai, se pot rezolva pe cale amiabila,prin mediere.
Sunt dispusi avocatii sa conlucreze cu mediatorii ,avand in vedere faptul ca drumul lung al unui proces se scurteaza la cateva ore iar costurile se reduc la minim, pentru justitiabili?
Sunt de acord cu dv., cu urmatoarele rezerve:
- nu a spus nimeni ca in Europa medierea nu e legalizata, s-a spus doar ca in Romania e legalizata prost;
- nu a spus nimeni ca in SUA nu merge medierea, ei nu au experienta de cativa ani, ci de zeci; am si aratat ca, probabil, cand vom avea aceeasi vechime a medierii, va functiona si la noi;
- s-a spus ca in Europa nu merge medierea, nu in alte parti date ca exemplu de dv.

Europa e diferita ca si concept juridic de SUA (slava cerului!) si ce merge in SUA nu merge neaparat si la noi.
Aveti dreptate, avem nevoie de timp....de ani buni. :( Si evident, de o modificare a legii medierii, a codurilor de procedura, a mentalitatii justitiabililor si juristilor etc
Totusi, raman increzator in tot ceea ce inseamna ADR. :)
Medierea este o activitate de interes public

L 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator

Art. 75. - Avocatii, notarii publici si consilierii juridici care dobandesc calitatea de mediator potrivit prezentei legi pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

Era sa uit,iar art.6 din lege ,citez:

Art. 6. - Organele judiciare si arbitrale, precum si alte autoritati cu atributii jurisdictionale vor informa partile asupra posibilitatii si avantajelor folosirii procedurii medierii si le pot indruma sa recurga la aceasta pentru solutionarea conflictelor dintre ele.

Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2008
Zane, utilizator
Cred ca la mentalitate stam si mai rau decat la legislatie... aceasta are un rol hotarator...
In rest, nici eu nu-mim pierd increderea ca putem evolua ca oameni, insa ce e ADR? S-a spus si eu dormeam? Sau trebuia sa stiu? Ca nu-mi suna nimic apropiat, cunoscut...
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Rezolvarea disputelor pe cale amiabila ,tradus din Alternative Dispute Resolution

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Ce spun judecatorii si avocatii despre medierea conflictelor tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 Vizionare placuta Click pentru a vedea: http://www.tv-net.ro/Video-Medierea-alternativa-pentru-solutionarea-conflictelor+681 (vezi toată discuția)
Activitati de mediere ale avocatilor Gina Iacovici - Diaconu Gina Iacovici - Diaconu Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ... (vezi toată discuția)