avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea conflictelor in civil
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea conflictelor in civil

In mare parte conflictele din civil si nu numai, se pot rezolva pe cale amiabila,prin mediere.
Sunt dispusi avocatii sa conlucreze cu mediatorii ,avand in vedere faptul ca drumul lung al unui proces se scurteaza la cateva ore iar costurile se reduc la minim, pentru justitiabili?
In primul rand parerea mea este ca o lege profesiei de mediator nu face decat sa complice lucrurile..
Nici in SUA, de unde provine profesia (sau mai bine zis activitatea) nu exista o lege care sa o reglementeze, dupa cum o astfel de lege nu exista nici in Anglia si nici macar in supralegalizata Germanie...
(apropo de Germania... acolo mediatorii -majoritatea fiind avocati- isi castiga banii facand cursuri de mediere pentru diferite firme sau institutii, si nicidecum mediind ceva...)
Profesia de mediator este o profesie liberala, astfel ca nu are neaparat nevoie de un lege expresa... exista suficiente prevederi in dreptul civil care completate cu contracte ar fi mai mult decat suficiente..
Pe de alta parte legea este si proasta..
cica pentru a fi mediator este nevoie de studii superioare..
Ce fel de studii?
Pentru ce?
Ce aduc studiile superioare asa pur si simplu?
Ca vad ca studiile superioare nu sunt un garant nici macar al cunoasterii limbii romane...
:rofl: Ai fost super tare...
Dar sa te intreb ceva, J H, poate media un om pe numa' 50 de euro in Germania? Ca, pe bune, ma intreb din ce traieste, dupa ce ca nuci nu prea are... Cat poate dura o mediere de 50 de euro, 5 minute?
Mediatorul le face si contractul si tot in 50 de euro? Nu inteleg...

In rest, te-ai legat degeaba de sarmanul om... De cate ori vad ca cei care nu sunt de acord cu mine, "decat ca lea" placut sa discute fara argumente, dar nu stiu nici lege si nici gramatica, ma bucur.
Ma bucur si cand cei care sunt de acord cu mine scriu corect. Pentru ca asta inseamna ca oamenii pe care ii apreciez ma apreciaza, cei pe care ii consider eu destepti ma considera destepti si tot asa... de aceea conteaza o apreciere, nu pentru ca vine de la oricine, ci pentru ca este o parere avizata.

Conteaza si contrariul: cu cat parerea e mai neavizata, cu atat te intereseaza mai putin sau chiar, uneori, iti spune contrariul. Adica: daca o urata iti spune ca esti urata, e ca si cum cele doua negatii se anuleaza si te simti Miss... :P

Dar, Zane, consider ca cea mai buna exemplificare este a Nicoletei: daca toata lumea se incapataneaza sa tina la parerea lui cu dintii, poti merge la 50 de mediatori (pe care, apropo, ii platesti fie ca te impaca, fie ca nu), nu vei rezolva nimic. Daca argumente pe doua pagini nu te-au sensibilizat deloc, ci te-au inchistat mai tare, te sfatuiesc sa nu apelezi niciodata la mediere, caci si ea va esua. :( Pentru ca, de fapt, medierea incearca sa convinga partile sa mai lase de la ele, sa fie mai intelegatoare...

In rest, va doresc sa respectati dv. legile astea minunate, eu voi continua sa le evaluez forta si calitatea. Ca ganditul in exces n-a omorat pe nimeni...
50 de euro pentru mediere?
In Germania daca-ti vine un electrician acasa, te costa cel putin 50 de euro pe ora.. probabil mai mult.. La asta se mai adauga si timpul petrecut pe drum, plus tva, asa ca nota de plata depaseste de cele mai multe ori 150-200 de euro (asa ca mai bine cumperi un aparat nou, decat sa vina cineva sa-l repare pe cel vechi!)
Mediere de 50 de euro? Io stiu... n-as prea crede.. insa... parca poti sa stii...
Poate ca era ceva ce a durat 5-10 minute sau (si mai probabil) partile nu s-au inteles din cauza limbii...
Si pe langa asta posibil sa se fi facut totul la negru (fara chitante, fara nota de plata... fara plata impozitelor!)...
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2008
ContSters56778, utilizator
Nu este posibila o mediere pentru suma de 50 de euro in Germania.
Iar germanii sunt foarte constiinciosi la plata impozitelor.
Deci, chestia cu 50 de euro cade de la sine.
Totusi e posibil ca partile sa nu se fi inteles datorita necunoasterii suficiente a limbii respective.:)
In ianuarie 2008 am realizat un "research" (publicat pe www.medierea.ro) cu privire la castigurile realizate de catre mediatori, avand ca baza de pornire site-ul Mediate.com, cel mai important site despre mediere din lume.

Conform unui articol publicat de Geoff Sharp (mediator din Noua Zeelanda), castigul mediu anual al unui mediator din SUA este de 66.800 $. Tariful orar oscileaza intre 100 $ si 250 $. Costurile unei medieri se situeaza la sub 10% din costurile unui proces.

Victoria Pynchon (mediator american) sustine ca mediatorii realizeaza venituri cel putin egale cu cele ale avocatilor. Astfel, un mediator cu experienta de 4-7 ani realizeaza pe an venituri care variaza intre 50.000 $ si 100.000 $.

In Europa exista in majoritatea tarilor legislatie cu privire la mediere:

Austria: [ link extern ]

Finlanda: [ link extern ]

Ungaria: [ link extern ]

Bulgaria: [ link extern ]

Slovacia: [ link extern ]

Moldova: [ link extern ] >

Anul acesta a fost adoptata DIRECTIVA 2008/52/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 21 mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii în materie civilă și comercială: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Ce spun judecatorii si avocatii despre medierea conflictelor tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 Vizionare placuta Click pentru a vedea: http://www.tv-net.ro/Video-Medierea-alternativa-pentru-solutionarea-conflictelor+681 (vezi toată discuția)
Activitati de mediere ale avocatilor Gina Iacovici - Diaconu Gina Iacovici - Diaconu Imi cer scuze daca mai exista un topic asemanator insa cautand pe forum nu am gasit subiectul propriu zis. Va rog sa va expuneti opiniile asupra unor probleme ... (vezi toată discuția)