avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Noutati privind REVISAL-ul, potrivit HG nr.500/2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Noutati privind REVISAL-ul, potrivit HG nr.500/2011

Pe site-ul www.inspectia muncii.ro a aparut Propunerea Inspectiei Muncii privind specificaţiile tehnice ale registrului general de evidenţă a salariaţilor conform Hotărârii de Guvern nr. 500/2011
Documentele se adresează în special angajatorilor care utilizează aplicaţii proprii de gestiune a salariaţilor şi detaliază structura registrului ce urmează a fi transmis, regulile de completare aferente fiecărui element, incluzând şi un exemplu de generare a registrului.

[ link extern ] /
@freeelis

In Specificatiile tehnice de pe Inspectiamuncii.ro, la Dictionarul de termeni, "sporuri" = Sporuri cu caracter permanent de care salariatul beneficiează în baza contractului individual de muncă unde acestea sunt evidenţiate. De aceea consider ca, de exemplu, daca intr-o luna un salariat lucreaza o sambata, i se acorda spor pentru lucru in zile de repaus saptamanal si daca acest spor nu este prevazut in contractul de munca el nu se va declara in REVISAL. Daca este prevazut in contractul individual ca salariatul beneficiaza de sporul respectiv, atunci el se declara ori de cate ori apare sau se modifica.
Chiar daca cei de la suport.registru (aka TeamNet) se ocupa de partea tehnica a aplicatiei, eu cred ca au un cuvant de spus.

Din ce am inteles eu "printre randuri", salariul a fost adaugat in Revisal pentru a se putea scoate la un moment dat o adeverinta de vechime, care sa inlocuiasca carnetul de munca. Prin urmare, inregistrarile din Revisal ar trebui sa urmeze logica inregistrarilor din carnetul de munca. Cum acolo nu se treceau sporurile ocazionale, cum ar fi sporul de weekend sau bonusurile, mi se pare logic ca nici in Revisal sa nu fie trecute.

Oricum, chiar si in cazul carnetelor de munca, pensia nu se calculeaza pe baza inregistrarilor de acolo, fiind necesar salariul realizat, nu cel brut trecut in carnet. Pentru asta au existat declaratiile depuse lunar la CNPAS si exista acum declaratia 112.

Mergand pe logica, ca orice spor ar trebui trecut in Revisal, ar trebui sa trecem si modificarile de salariu in minus sau in plus, precum in cazul absentelor nemotivate sau a bonusurilor ocazionale pentru rezultate bune. Sa nu uitam ca sunt inca multe firme in Romania (cele din IT sunt un exemplu) care au negociat salariul in euro sau dolari si prin urmare salariul in lei este diferit de la luna la luna. Daca toate aceste firme ar raporta cate un Revisal in fiecare luna, avand in vedere ca acum Revisalul contine tot, nu cred ca bazele de date ar rezista mai mult de 6 luni. Oricum, nici asa nu le vad bine. :(

Nu am scris cele de mai sus ca sa contrazic pe cineva, si nici nu pretind ca ele ar reiesi cumva din HG 500 sau celelalte acte privitoare la Revisal, sunt doar niste observatii legate de utilitatea si fezabilitatea demersului de a inregistra in Revisal orice "spor" la salariu.
Spectificatiile date de cei de la TeamNet nu sunt acte normative ... actul normativ de baza este HG nr.500/2011 care nu face nicio distinctie cu privire la ce sporuri se introduce in REVISAL.

:offtopic:
Daca tot va luati dupa ce spun cei de la TeamNet , atunci de ce nu spun si ce surprize vor aparea in viitorul apropiat ... poate cine a fost astazi la ITM Bucuresti va poate spune ... si o sa vedeti ce mare incredere se poate avea in ceea ce spun ...
la firma am 9 angajati. stie cineva cum se genereaza fisierul rvs pentru toti angajatii deodata ca pe urma sa poata fi transmis online? utilizatorul si parola raman cele vechi? sau trebuie cerute altele noi? astept raspuns. multumesc
In noul Revisal se exporta intotdeauna toti salariatii, cu toate contractele lor. Pentru asta se foloseste prima optiune "Generare registru" din primul tab "Registru". Veti alege calea unde se salveaza fisierul .rvs, dar nu si numele ca in vechea versiune. Fisierul salvat contine in denumire numele si cui-ul firmei, precum si data curenta.

Utilizatorul si parola raman cele vechi, cum mentiunea ca, din cauze nu prea clare, nu toate parolele au fost migrate pe noul portal. Cum v-o fi norocul. ;)

Alte discuții în legătură

Operare date in revisal si itm online ManeaG ManeaG Buna ziua, As dori sa stiu daca persoana care opereaza in Revisal si transmite registru pe ITM online, trebuie sa fie inspector resurse umane sau nu. Citind ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea, la itm, a prestatorilor de servicii care desfarsoara activitatea de completare si transmitere a revisal siro siro Buna ziua, poate a aflat cineva daca s-a elaborat procedura de autorizare, de catre ITM, a firmelor care desfasoara activitate de resurse umane si implicit de ... (vezi toată discuția)
Publicare registru general de evidenta a salariatilor m of 372 / 27 mai 2011 Rodica2011 Rodica2011 Se pare ca nu mai trebuie un inspector de resurse umane cu certificare operare calculator :) (vezi toată discuția)