avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coeficient penalitati intretinere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coeficient penalitati intretinere!

Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere!
Spre exemplu, eu pana in luna iunie am avut o restanta de aproximativ 1500 ron! La aceasta se adaugau cate 0.1% pe zi (cuantumul penalitatilor). Ok, pana aici e ok! Acum pe data de 10 iulie s-au afisat listele! In dreptul meu apar restante 153 ron (am achitata aproximativ 1500 dar s-a adaugat si cheltuielile pe luna mai 153. La penalitati apare suma de 151 ron. Chiar m-a pus pe ganduri si am cautat cum a ajuns administratorul la suma asta! Cu stupoare observ in josul paginii ca acel coeficient de 0.1% s-a facut 0.4% (???)
Din cate am aflat acel cuantum e defapt o dobanda pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare!
Dupa un calcul ajung la urmatoarea concluzie: vechiul coeficient 0.1%X365(zile pe an)=36.5 %(un procent de dobanda rezonabil pentru un imprumut sa spun asa)
noul coeficient:0.4%X365=146(unde exista nivelul asta de dobanda???)
Intrebarea mea este daca acel coeficient de 0.4% este corect sau administratorul face exces?
Inca o problema:un vecin are restanta 4500ron. Factura in curs este de 116 ron, iar penalitati (stupoare iar) 530(cam asa). Din cate stiu penalitatile nu pot depasi valoarea facturii! S-au gresesc?
Va multumesc, si sper ca am formulat destul de clar cat sa se inteleaga situatiile!
Cel mai recent răspuns: radu_ro1985 , utilizator 12:27, 13 August 2011
Legea Asociatiilor de proprietari este legea 230/2007, nu legea 51 (din ce an?)
Termenul de plata al cotelor de contributie este de maxim 20 de zile de la afisarea listelor (termenul se stabileste tot prin hotarare a adunarii generale; in lipsa unei hotarari, termenul este cel prevazut de lege de 20 zile).
Dupa implinirea acestui termen se vor percepe penalitati (daca au fost aprobate de adunarea generala si in cuantumul aprobat, dar nu mai mult de 0,2 %/zi de intarziere). Prima zi de penalizare este a 21 zi de la afisarea listelor.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Ca sa va prezentati bine ar fi corect sa achitati luna de luna intretinerea la asociatie. Asa puteti foarte simplu sa vedeti daca adminisytratorul va aclculeaza penalizari nelegal.
Pentru a va lamuri cu toate aspectele studiati legea 230/2007 si Hg 1588/2007 pe care le gasiti pe acest forum. Penalizarile calculate de asociatia de proprietari nu au legatura cu dobanzile practicate de banci si nici cu penalitatile practicate de fisc, ANAF, finante...
O sa gasiti acolo ca procentul de penalizare este de maxim 0,2% pentru fiecare zi de intarziere.
Ca asociatiile isi pot face sistemul propriu de penalizari, sistem adoptat de comitetul executiv fara a fi nevoie de adunare generala.
Ca suma calculata ca penalizare nu poate depasi restanta la care se calculeaza.
Ca penalizarile se calculeaza dupa minim 30 de zile de la data scadentei consemnata pe listele de plata.
Ca dupa 90 de zile de intarziere la plata, asociatia poate actiona in instanta...
Rectificare : Potrivit dispozitiilor art.30 lit.j din Legea nr.230/2007, comitetul executiv stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari si nu adunarea generala.
Imi cer scuze pentru gresita informare.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
D-nul Alimanescu! Sub lista cu cheltuielile de intretinere la noi, administratorul a scris asa:"Penalizarile s-au calculat cu un coeficient de penalizare de 0.4% in conformitate cu art 18 al 1 Ordin ANRSC nr. 483 si art 42 al 10 legea 51" De aici am mers si am cautat Ordinul ANRSC 483 si Legea 51 si in ambele articole era scris aceeasi treaba...ca penalitatile se calculeaza dupa 30 de zile de la data scadentei, iar coeficientul este egal cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare. De aici am mers si am cautat acest "nivel" si am ajuns la art. 120 Cod procedura fiscala. Am gasit vreo 3 variante...unul mai vechi unde era scris 0.1% unul actualizat pe 20 iunie unde era consemnat 0.04% iar dupa ultima actualizare (7iulie 2011) acesta era de 0.05%.
D-nule Adriantot! Mi se pare usor absurd ca o asociatie de proprietari sa perceapa un sistem propriu de penalizari, si sa il adopte fara ca toata lumea sa stie de el, si pur si simplu sa ne trezim dupa 1 luna ca acel coeficient sare de la 0.1% la 0.4%. E o suma de 4 ori mai mare! Daca ai restante de 100 ron nu prea te afecteaza, dar cand pentru 4000ron sa platesti penalizari de 550-560 ron pe luna e cam exagerat! Oricum in ritmul asta in 3 luni nu mai poate sa puna penalitati.
Oricum, deci acest 0.2% e maximul? Sau pot fi situatii in care sa ajunga la 0.4%?
Va multumesc pentru intelegere si rabdare!
Iata ce spune legea 230/2007 despre penalizari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.


In plus va pot spune ca asociatia nu poate aplica penalizari daca acest sistem nu este exprimat explicit in statut sau intr-un proces verbal al vreunei AG sau sedinte de comitet executiv.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Termen legal pentru chemare in judecata andreidita andreidita am si eu intrebare legata de sumele restante pentru care poti fi chemat in judecata. termenul de 90 de zile prevazut in lege se numara de la data scadentei ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Help! lista intretinere vs facturi afisate dborsanu dborsanu Buna seara, urmaresc de 3 luni facturile afisate de CET Iasi pt apa calda si caldura pe site-ul propriu. Sumele care apar ca restante si penalitati difera ... (vezi toată discuția)