avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coeficient penalitati intretinere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coeficient penalitati intretinere!

Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere!
Spre exemplu, eu pana in luna iunie am avut o restanta de aproximativ 1500 ron! La aceasta se adaugau cate 0.1% pe zi (cuantumul penalitatilor). Ok, pana aici e ok! Acum pe data de 10 iulie s-au afisat listele! In dreptul meu apar restante 153 ron (am achitata aproximativ 1500 dar s-a adaugat si cheltuielile pe luna mai 153. La penalitati apare suma de 151 ron. Chiar m-a pus pe ganduri si am cautat cum a ajuns administratorul la suma asta! Cu stupoare observ in josul paginii ca acel coeficient de 0.1% s-a facut 0.4% (???)
Din cate am aflat acel cuantum e defapt o dobanda pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare!
Dupa un calcul ajung la urmatoarea concluzie: vechiul coeficient 0.1%X365(zile pe an)=36.5 %(un procent de dobanda rezonabil pentru un imprumut sa spun asa)
noul coeficient:0.4%X365=146(unde exista nivelul asta de dobanda???)
Intrebarea mea este daca acel coeficient de 0.4% este corect sau administratorul face exces?
Inca o problema:un vecin are restanta 4500ron. Factura in curs este de 116 ron, iar penalitati (stupoare iar) 530(cam asa). Din cate stiu penalitatile nu pot depasi valoarea facturii! S-au gresesc?
Va multumesc, si sper ca am formulat destul de clar cat sa se inteleaga situatiile!
Cel mai recent răspuns: radu_ro1985 , utilizator 12:27, 13 August 2011
Penalizarile aplicate de CET sunt de 0,04% pe zi si nu de 0,4% asa cum se spune aici. Adica un procent mai mic de 5 ori fata de cei 0,2% pe zi cat poate aplica asociatia catre restantierii sai.
Gasiti informatii, regulamente, legislatie pe site-ul acestui furnizor.
Puteti accesa direct si facturile asociatiilor care sunt bransate la sistemul centralizat sau public de incalzire. Dati clic pe adresa
[ link extern ]
Radu, urmareste link-ul, identifica-ti as. prop., eventual dai o cautare dupa CIF. Gasesti prima pagina a facturii inde informatiile sunt ”la gramada”. La clienti facturile vin si cu anexe care au mult mai multe informatii.
Insa, la asociatie stai de vb. cu presedintele si cu cineva din com. de cenzori si chiar cu administratorul. Zic stai de vorba ca omul... Daca nu se rezolva, incerci cu partea scrisa la care oamenii tre' sa dea raspuns tot in scris. Daca o scalda, mergi in Bucsinescu (in aceeasi cladire cu "Ziarul de Iasi") unde Primaria are Biroul control si indrumare as. prop. - eventual telefon 0232-266-533. Cel mai bine este sa mergi acolo personal cu o petitie gata intocmita. Chiar se face treaba acolo.
Cred ca nu este o luna de zile cand pe-acolo fiind pentru rezolvarea unor probleme cu "atestarea" , am intanit o delegatie de vre-o 4-5 persoane din zona indicata de tine, care se plangeau de administrator... Nu am amanunte.
Te astept pe mp sau chiar pe mail-ul asociatiei noastre.
Va multumesc nespus! Chiar nu am stiut ca aceste facturi se fac publice pe internet. Daca stiam ma prezentam exemplar la sedinta! Dar o sa gasesc o solutie! Va multumesc!
O alta problema ce am vazut acum: Doar facturile catre CET (aprox 19.400ron) depasesc totalul restantelor si penalitatilor care sunt inscrise pe lista de asociatie(aprox 10.000ron). Daca ma gandesc bine inseamna ca sunt bani pe care noi i-am achitat dar nu au ajuns la destinatie! Sau ma insel??
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2011
radu_ro1985, utilizator
Poate va inselati deoarece pe site-ul furnizorului sunt postate facturile intocmite pentru asociatie. Dar ultimele facturi poate nu au ajuns inca la asociatie. Sau unele, ultimele au ajuns in aceste zile si urmeaza a se repartiza pe listele urmatoare.
De exemplu furnizorul, pe baza citirii indexului in data de 31 iulie emite factura pe 5 august si-o publica imediat pe pagina sa de internet. Dv o vedeti dar ea nu este inca la asociatie si in evidenta asociatiei.
O trimite apoi prin posta si-ajunge la asociatie pe data de 12 august. Administratorul repartizeaza aceasta factura pe liste ce le afiseaza pe 18 august. Si asa in fiecare luna. Ceea ce este acum pe site-ul furnizorului nu are cum sa fie cuprins in lista afisata astazi in asociatia dumneavoastra.
Din cate am citit in acele liste, data facturii si perioada de facturare pana la 30 iunie. Listele afisate la avizier includ luna iunie. Oricum, mi se pare ciudat ca sa aparem la CET cu datorii de 19.000ron iar pe lista, totalul,(restante (toti furnizorii) PLUS penalitati) apare aproximativ 10.000ron. E o diferenta de 9.000ron. Chiar daca ar fi un decalaj de o luna nu ar putea iesi suma asta.
Recunosc si faptul ca ma pot insela dar e foarte greu de crezut fiind vorba de 9.000ron.Intr-o luna 20 de apartamente nu pot face aceasta datorie adunat la toti furnizorii in situatia in care media ar fi undeva la 170ron de apartament. Doar daca, in luna iunie administratorul a platit suma de 9.000ron, iarasi greu de crezut.
PLUS ca datoria asociatiei pe luna iunie(o luna de vara in care nu exista cheltuieli pentru incalzire) reprezinta doar agentul termic necesar prepararii apei calde si nu cred ca poate ajunge la 9000ron.-factura emisa de CET pentru luna iunie pentru asociatie este de 550 ron. E o diferenta enorma de la 550 la 9000.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 August 2011
radu_ro1985, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen legal pentru chemare in judecata andreidita andreidita am si eu intrebare legata de sumele restante pentru care poti fi chemat in judecata. termenul de 90 de zile prevazut in lege se numara de la data scadentei ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Help! lista intretinere vs facturi afisate dborsanu dborsanu Buna seara, urmaresc de 3 luni facturile afisate de CET Iasi pt apa calda si caldura pe site-ul propriu. Sumele care apar ca restante si penalitati difera ... (vezi toată discuția)