Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere!
Spre exemplu, eu pana in luna iunie am avut o restanta de aproximativ 1500 ron! La aceasta se adaugau cate 0.1% pe zi (cuantumul penalitatilor). Ok, pana aici e ok! Acum pe data de 10 iulie s-au afisat listele! In dreptul meu apar restante 153 ron (am achitata aproximativ 1500 dar s-a adaugat si cheltuielile pe luna mai 153. La penalitati apare suma de 151 ron. Chiar m-a pus pe ganduri si am cautat cum a ajuns administratorul la suma asta! Cu stupoare observ in josul paginii ca acel coeficient de 0.1% s-a facut 0.4% (???)
Din cate am aflat acel cuantum e defapt o dobanda pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare!
Dupa un calcul ajung la urmatoarea concluzie: vechiul coeficient 0.1%X365(zile pe an)=36.5 %(un procent de dobanda rezonabil pentru un imprumut sa spun asa)
noul coeficient:0.4%X365=146(unde exista nivelul asta de dobanda???)
Intrebarea mea este daca acel coeficient de 0.4% este corect sau administratorul face exces?
Inca o problema:un vecin are restanta 4500ron. Factura in curs este de 116 ron, iar penalitati (stupoare iar) 530(cam asa). Din cate stiu penalitatile nu pot depasi valoarea facturii! S-au gresesc?
Va multumesc, si sper ca am formulat destul de clar cat sa se inteleaga situatiile!
Daca reprezinta penalitati percepute de furnizor, trebuie sa apara pe factura emisa de acesta.
Solicitati administratorului sa va arate factura.
Evident ca nu se poate aplica acest coeficient de penalizare pentru toate cheltuielile aferente apartamentului, ci doar pentru serviciile prestate de furnizorul CET.
V-am mai explicat si ati zis ca ati inteles.
Reiau mai amanuntit:
- daca furnizorul a perceput niste penalizari, suma acestora vine pe un fluturas aparte, atasat la factura curenta, fluturas in care se specifica factura la care s-a aplicat, factura platita cu intarziere sau neplatita deloc.
In acea luna nu a fost posibila plata acelei facturi (presupunem ca administratorul este un bun manager) din cauza restantierilor, restantieri care fac restantele de-avalma, nu numai la agentul termic. Administratorul plateste celelalte facturi la ceilalti furnizori cu banii platiti de ceilalti locatari pentru agent termic si ramane furnizorul de caldura neplatit.
Asadar aceste penalizari se aplica restantierilor din cauza carora nu s-a putut plati acea factura proportional cu restanta pe care o au acestia ....si nu numai cu suma restanta la agent termic, ca nu sta nimeni sa desfaca restantele pe agent termic si restul....si nici nu ar avea de ce - tocmai am explicat mai sus de ce.
Ca acest procent iese a fi 0,4%, va intreb la ce se aplica acesta? Ca nu-mi inchipui ca pe zi. Nu are cum calcula, in primul rand, adica e un calcul diabolic si nu prea cred ca ar fi in stare de asa ceva, nu ca nu ar fi inteligent, ci pentru ca pur si simplu este inutil cu totul.
Oricum o dai si oricum o intorci acel 0,4% nu se aplica nicaieri pentru zi de intarziere. Furnizorii au procente chiar mai mici decat 0.2% al asociatiilor. Un maxim de 0.1% este tot ce am vazut eu pana acum... Dar poate o fi si mai mare, dar nu 0.4%.
Vedeti ca acest procent s-ar putea sa se aplice altfel si la altceva. Mai bine se lipsea sa-l afiseze decat sa va incurce cu socoteli alambicate pe care nu le poate explica.
@Adam Grecu Da, sunt din Iasi, din Nicolina-Cug mai exact.Chiar poate ar fi mai bine sa discutam pe mp.
@elga50: E scris foarte clar, ca se aplica penalitati de 0.4% pe zi! CET-ul e un creditor totusi dar ma indoiesc de faptul ca poate practica dobanzi de 0.4%/zi X 365(zile pe an)=146%/an. Inteleg si faptul ca administratorul nu poate sa plateasca lunar facturile furnizorilor si ca sa spun asa, luna asta plateste RAJAC si E-On Gaz si luna viitoare CET. De aceea, chiar daca imi arata factura de penalitati imi e greu sa fac un calcul pentru ca nu pot sti exact care e datoria asociatiei la CET, dar presupun ca ar fi batator la ochi sa vad o factura de penalitati de sa spun 1000ron/luna. Dupa un calcul asa cum spune el, administratorul ca asociatia ar avea datorii la CET de 1000ron*100/0.4%*30zile=8333ron datorii doar la CET. Ar fi absurd in situatia in care asociatia are 12000ron datorii cu tot cu penalitati(de aproximativ 5000ron). Dar e foarte greu de demonstrat ca am dreptate. Doar daca pe factura emisa e scris deja acel coeficient dar ma indoiesc de faptul ca administratorul poate fi atat de transparent. Oricum, ar fi binevenita o informatie in care sa se stie exact care e coeficientul pe care CET-ul il practica, deci ma poate ajuta cineva?
Sper ca am fost coerent in explicatii si ca nu am bagat pe nimeni in ceata cu explicatiile mele.
Va multumesc pentru intelegere si sper in continuare ca ma voi lamuri.
Nu inteleg de ce va chinuiti pe forum si nu va interesati la sursa, adica un telefon la CET, ocazie cu care de la compartimentul facturari sa va spuna:
- cat e procentul pe care il practica
- cata datorie are asociatia dv. la ei
- cate penalizari are asociatia de plata la CET....