avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coeficient penalitati intretinere!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coeficient penalitati intretinere!

Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere!
Spre exemplu, eu pana in luna iunie am avut o restanta de aproximativ 1500 ron! La aceasta se adaugau cate 0.1% pe zi (cuantumul penalitatilor). Ok, pana aici e ok! Acum pe data de 10 iulie s-au afisat listele! In dreptul meu apar restante 153 ron (am achitata aproximativ 1500 dar s-a adaugat si cheltuielile pe luna mai 153. La penalitati apare suma de 151 ron. Chiar m-a pus pe ganduri si am cautat cum a ajuns administratorul la suma asta! Cu stupoare observ in josul paginii ca acel coeficient de 0.1% s-a facut 0.4% (???)
Din cate am aflat acel cuantum e defapt o dobanda pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare!
Dupa un calcul ajung la urmatoarea concluzie: vechiul coeficient 0.1%X365(zile pe an)=36.5 %(un procent de dobanda rezonabil pentru un imprumut sa spun asa)
noul coeficient:0.4%X365=146(unde exista nivelul asta de dobanda???)
Intrebarea mea este daca acel coeficient de 0.4% este corect sau administratorul face exces?
Inca o problema:un vecin are restanta 4500ron. Factura in curs este de 116 ron, iar penalitati (stupoare iar) 530(cam asa). Din cate stiu penalitatile nu pot depasi valoarea facturii! S-au gresesc?
Va multumesc, si sper ca am formulat destul de clar cat sa se inteleaga situatiile!
Cel mai recent răspuns: radu_ro1985 , utilizator 12:27, 13 August 2011
Aici mi se pare ca legea se cam bate cap in cap singura! Care este termenul dupa care se aplica penalizari? Conform legii ele se aplica incepand cu a 30-a zi dupa data scadentei, deci in acele 30 de zile daca se achita nu se percep penalitati?
Iar referitor la acel coeficient maxim inca nu am inteles sau sunt eu prea greu de cap. In principiu vreau sa stiu clar daca acest 0.4% este legal?(el depaseste de 2 ori acel 0.2% spus in lege)
Poate fi legal si coeficientul de 0,4% si oricare alt procent. Tot legea 230/2007 si HG 1588/2007 ne lamureste. Acestea prevad ca asociatia de proprietari poate sa adopte un sistem propriu..., asa cu s-a aratat mai sus.
Tot acolo, insa se precizeaza ca, in cazul cand asociatia nu a adoptat un sistem propriu de penalizari, atunci penalizarile facturate, aplicate de furnizorii de servicii si utilitati se impart restantierilor. Poate ca de aceea in asociatia dv, neavand un sistem propriu (cu maxim 0,2%/zi...) vi se distribuie penalizarile aplicate de furnizori si de aceea va trimite la legile dupa care calculeaza acestia penalizarile.
Asa ati ajuns la ANRSC, cod fiscal s.a.m.d.

Este normal, legal si nu absurd ca asociatia sa aiba sistemul sau propriu de penalizari. Acesta se elaboreaza si adopta de comitetul executiv si se publica la afisierul asociatie pentru a fi cunoscut de toata lumea. Asa ca proprietarii pot veni cu propuneri de modificare a acestuia. Aceste propuneri se discuta in comitet si se pot decide schimbari. Apoi in cadrul adunarii generale, la propunerea participantilor, se poate dezbate si modifica din nou, in asa fel sa fie de folos asociatiei, sa-si atinga scopul. Scopul penalizarilor este ca in primul rand sa se acopere penalizarile aplicate de furnizori, evitandu-se astfel sistarea serviciilor si utilitatilor.
Administratorul dv. trebuie sa aplice legea 230/2007 a infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari.
Deci procentul nu poate depasi 0.2% / zi de intarziere si incepe sa se aplice dupa 30 zile de la data scadenta inscrisa pe lista de intretinere.

Legea nu se bate cap in cap cu nimic. Cele 30 de zile sunt asa zisa perioada de gratie in care aceste penalizari nu se calculeaza.
Deci oricine are ragazul de a plati o suma datorata catre asociatie in interiorul perioadei pana la scadenta + perioada de gratie (30 zile) fara a fi penalizat.

Chestia cu 0.4 % si dobanda datorata....etc..nu priveste asociatia si nu se aplica in asociatia de proprietari.

Daca asociatia nu are sistem de penalizare si asociatia primeste factura de penalizari de la furnizori atunci imparte acele penalizari la toti restantierii din perioada facturata proportional cu restanta pe care o are fiecare. Si cu asta basta! Nu inteleg de ce administratorul afiseaza informatii care nu au ce cauta in asociatia de proprietari!
Asa mai merge! M-am mai lamurit! In principiu oricum administratorul trebuie sa imi explice cum a ajuns la acest coeficient, daca la afisier nu a aparut nimic legat de asta!
Va multumesc!
Am primit un raspuns de la administrator privind acest coeficient de 0.4%. Sincer, m-a pus pe ganduri. A spus ca acest coeficient a fost dat de cei de la CET Iasi. Se poate sa fi primit vreo astfel de factura de la CET si sa se fi impartit proportonoal cu datoria totala. Din cate stiu, CET-ul nu are treaba cu apa rece sau salubritatea, ci doar cu agentul termic cuprins in pretul apei calde si agentul termic pentru incalzirea apartamentelor.
E legal sa se puna acest coeficient pentru toate cheltuielile unui apartament?
Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2011
radu_ro1985, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen legal pentru chemare in judecata andreidita andreidita am si eu intrebare legata de sumele restante pentru care poti fi chemat in judecata. termenul de 90 de zile prevazut in lege se numara de la data scadentei ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie ContSters122354 ContSters122354 unde sunt distribuite penalizarile ?catre asociatia de proprietari sau catre furnizori ? de cine sunt calculate acestea? (vezi toată discuția)
Help! lista intretinere vs facturi afisate dborsanu dborsanu Buna seara, urmaresc de 3 luni facturile afisate de CET Iasi pt apa calda si caldura pe site-ul propriu. Sumele care apar ca restante si penalitati difera ... (vezi toată discuția)