avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Articole interesante
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Articole interesante

Am observat ca nu este deschisa nici o discutie pe aceasta tema, asa ca am facut-o eu.

Astazi mi s-a parut interesant articolul scris in Dilema veche de Adrian Cioroianu:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:43, 13 Iulie 2017
LECTURA – o pasăre tot mai rară

Cărţile şi cititul nu au vârstă


Prin lectură omul îşi lărgeşte orizontul, o întreagă lume deschizându-se înaintea minţii sale”

Începutul de an trebuie – sau cel puţin teoretic ar trebui – să fie întotdeauna minunat. Astfel, am ales să abordez un subiect plăcut şi totodată interesant – cărţile. Acestea reprezintă o lume aparte. Orice om ar trebui să aibă o mică bibliotecă personală. O vorbă românească sună astfel: „Ai carte, ai parte”. Lectura ocupă un loc extrem de important în devenirea unui om. Am găsit de cuviinţă că cel mai bine ne poate edifica, în sensul celor menţionate, o persoană care se află zilnic printre cărţi – un bibliotecar. ªi-am stat puţin de vorbă cu Gabriel Stan, un om familiarizat cu lumea cărţilor, având în vedere inclusiv cei 12 ani de activitate în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”din Baia Mare. ªi, inclusiv fiindcă biblioteca menţionată este una dintre cele mai mai mari, mai moderne şi mai bine puse la punct din ţară, nu putem trece cu vederea faptul că, de ani buni, director al acestui foarte important aşezământ cultural este Teodor Ardelean.

Reporter: O întrebare de „încălzire”. De ce aţi ales să fiţi bibliotecar?

Gabriel Stan: Am ales această meserie pentru că întotdeauna mi-a plăcut lumea cărţilor. Vreau să înţeleg mai bine lumea în care trăiesc. ªi cărţile mă ajută foarte mult în acest sens. Dar în primul rând vreau să mă înţeleg mai bine pe mine însumi. Dictonul meu călăuzitor în viaţă este „Cunoaşte-te pe tine însuţi”, acel îndemn de pe frontispiciul templului lui Apollo de la Delphi. E un îndemn socratic de asemenea. De fapt, îndemnul complet este „Omule, cunoaşte-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte universul şi zeii.” ªi m-am gândit că biblioteca este cel mai propice loc pentru acest demers.

Reporter: Ce abilităţi necesită această meserie?

Gabriel Stan: În primul rând năzuinţa de a cunoaşte, aceasta fiind primordială. Tenacitate, perseverenţă, răbdare, foarte multă răbdare, să fii tot timpul disponibil pentru că ai de-a face cu multă lume, apoi amabilitate – bineînţeles, deschidere şi dăruire.

„Orice om ar trebui să calce pragul unei biblioteci din când în când.”



Reporter: Aţi folosit adineaori sintagma „lumea cărţilor”. Ce semnificaţie are pentru dumneavoastră?

Gabriel Stan: Sau chiar „templu al cărţii”! Lumea cărţilor este înmagazinată în acest templu. Prin lectură omul îşi lărgeşte orizontul, o întreagă lume deschizându-se înaintea minţii sale. Sufletul şi spiritul se îmbogăţesc şi lumea lui interioară capătă profunzime. Putem vorbi şi de transpunerea într-o lume paralelă, fictivă, în care uneori te deconectezi de la banalul cotidian şi poţi să trăieşti diferite stări de satisfacţie sau de euforie chiar.

Reporter: Cum trebuie să citeşti o carte? Există cumva vreo „regulă”?

Gabriel Stan: În primul rând o carte se citeşte cu pasiune. În momentul în care o deschizi, trebuie să existe acea rezonanţă între tine şi carte. Este o vorbă între bibliotecari: fiecare carte cu cititorul ei şi fiecare cititor cu cartea lui. Ca atare, trebuie să existe acea vibraţie datorată lecturii, mai ales dacă e o lectură pentru plăcere, relaxare sau pentru îmbogăţirea cunoştinţelor. Desigur, atunci când e o lectură utilitară, pentru documentare, nu se mai pune accent pe rezonanţă şi pasiune, ci pe alte lucruri. Niciodată nu se citeşte la kilogram sau pentru palmares. În acest tumult informaţional nu e recomandat să mai faci asemenea acte de caritate. E indicat să-ţi gestionezi mai judicios timpul şi să te axezi pe cărţile care într-adevăr îţi provoacă o anumită stare de bine. De asemenea, este recomandat ca o carte să fie relecturată la un interval de câţiva ani. Astfel îţi poţi da seama cât ai evoluat din anumite puncte de vedere în acel interval de timp.

Reporter: Este importantă lectura în devenirea unui om? Dacă da, cât de importantă?

Gabriel Stan: Absolut. Biblioteca este locul unde se formează specialişti, de exemplu, toţi trec la un moment dat prin bibliotecă. Moralitatea, principiile, caracterul chiar, se pot modela sau cizela şi în bibliotecă. Inevitabil, orice om ar trebui să calce pragul unei biblioteci din când în când, să se şlefuiască prin lecturi adecvate. Desigur, sunt şi lecturile de beletristică, care nu sunt neapărat formatoare, sunt mai mult de loisir, de petrecere a timpului liber. Categoric reprezintă o alternativă benefică, de preferat în locul privitului la televizor sau al butonării pe calculator. Este un mod de relaxare, pe lângă utilitatea pe care o au, mai ales pentru copii.

Reporter: Poate o bibliotecă să „vorbească” despre proprietarul ei?

Gabriel Stan: Bineînţeles. O casă fără o bibliotecă este o casă pustie. E de preferat să ai o bibliotecă mai mică, dar de valoare, în dauna unei biblioteci mari în care toate cărţile sunt frumoase şi care sunt alese exclusiv pe criteriul aspectului estetic şi care sunt frumos aranjate, dar practic fără să te atingi de ele. Snobii îşi creează o astfel de bibliotecă, scopul lor fiind doar de a „da bine”, biblioteca înlocuind bibelourile, adică rolul ei este strict de decoraţiune interioară. Categoric, o bibliotecă poate fi, într-o anumită măsură, cartea ta de vizită. O privire atentă asupra unei biblioteci personale poate releva anumite aspecte ale personalităţii proprietarului. Dar aceasta nu reprezintă nicidecum un criteriu definitoriu.

Reporter: Ce cărţi nu ar trebui să lipsească din biblioteca personală? ªtiu că întrebarea asta pare un pic „forţată”, ştiu că e foarte greu de răspuns, dar sunt foarte curios ce-mi veţi răspunde…

Gabriel Stan: Dificil de spus. De exemplu, dicţionarele n-ar trebui să lipsească din dotarea unei biblioteci. Aici poate intra Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) şi chiar un Dicţionar Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM), o enciclopedie şi eventual nişte atlase. Din păcate, deficienţa la limba română este foarte mare. De asemenea, depinde şi de stadiul evolutiv al fiecăruia şi, evident, de domeniile de interes personal. Fiecare domeniu poate reprezenta o etapă în evoluţia intelectuală şi spirituală a unui individ.

Reporter: Ce cărţi ar trebui neapărat citite?

Gabriel Stan: Tendinţa generală este să spui că Biblia, dar mărturisesc că personal nu am citit Biblia cap-coadă. Sincer, nu ştiu dacă este o carte anume pe care trebuie să o citeşti. E greu să dau un titlu sau altul. Fiecare rezonează cu altceva. De exemplu, Biblia este o carte definitorie pentru creştini, dar dacă o pui în mâna unui budist, de exemplu, nu va avea niciun impact asupra lui. Depinde de la civilizaţie la civilizaţie, de la o cultură la alta. În funcţie de mediul şi de circumstanţele în care se dezvoltă un om. E foarte relativă treaba asta.

Reporter: „Habent sua fata libelli”, însemnând „Cărţile îşi au destinul lor.” Dictonul aparţine unui scriitor latin care a trăit în secolul al II-lea d.Hr., Terentianus Maurus. Ce credeţi că vrea să transmită?

Gabriel Stan: Sunt cărţi care au avut şi au şi în prezent un impact foarte mare în rândul publicului. Uneori, cuvântul are putere mai mare decât activismul. O ideologie de exemplu. Observăm că o ideologie se poate propaga în timp şi poate influenţa generaţii întregi. Fiecare carte poate schimba destine. De exemplu, pe mine m-au schimbat cărţile lui Emil Cioran, efectiv m-am regăsit în scrierile lui în perioada când le-am citit. Mi-au schimbat destinul. Au fost ca o rampă de lansare pentru mine. Mi-au deschis apetitul spre alte domenii, de exemplu spre mistică şi filozofie. Operele lui mi-au calibrat optica şi modul de a percepe lucrurile. Acest lucru se poate întâmpla oricui.

Reporter: Ultima carte citită a fost… ?

Gabriel Stan: „Misterele dezvăluite”, de Osho. De fapt, e în curs de lecturare. În acest moment mă axez aproape exclusiv pe scrierile lui, care deschid o întreagă lume, o lume neasemuit de bogată, o lume a înţelepciunii şi a spiritului care a triumfat asupra materiei. Aceste lecturi reprezintă stadiul de dezvoltare la care simt eu că am ajuns. L-aş parafraza puţin pe Osho, care spunea: „Eu sunt un om modest, mă mulţumesc întotdeauna cu ce-i mai bun.” Desigur, dezvoltarea intelectuală şi spirituală durează întreaga viaţă.

Câteva curiozităţi despre Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”

Reporter: Câte cărţi deţine în prezent biblioteca?

Gabriel Stan: În jur de 600.000 de cărţi, 30.000 de periodice şi alte unităţi de bibliotecă, cu tot cu materiale audio-video, hărţi, stampe şi vederi, cărţi 3D pentru copii, în total fondul de unităţi de bibliotecă ridicându-se la peste 650.000.

Reporter: Care este cea mai veche şi mai valoroasă carte?

Gabriel Stan: E o carte de lingvistică în latină, cu caractere chirilice. Nu ştim exact ce valoare are, fiindcă nu avem preţul actualizat. Iar cea mai veche carte în limba română datează din anul 1640, „Pravila de la Govora”.

Reporter: Are acces publicul la ele?

Gabriel Stan: Da, dar trebuie să existe o justificare pentru studierea lor, nu doar aşa de curiozitate. Sunt sub lacăt, fiind foarte bine păstrate într-un mediu adecvat pentru a fi conservate într-o stare cât mai bună.

Reporter: Câţi abonaţi are biblioteca în prezent?

Gabriel Stan: În jur de 50.000 utilizatori înscrişi.

Reporter: Puteţi să-mi punctaţi câteva aspecte mai puţin ori poate deloc cunoscute publicului, legat de bibliotecă?

Gabriel Stan: Aş aminti un aspect util pentru abonaţii bibliotecii, şi anume că activităţile care au loc aici şi sunt înregistrate video – simpozioane, conferinţe, lansări de carte, diferite dezbateri tematice sau evenimente publice – pot fi consultate de către toţi cei interesaţi. Este o informaţie pe care am dobândit-o şi eu recent, aşadar se poate profita de acest serviciu oferit de instituţia noastră.

Reporter: ªi o ultimă întrebare. Care este cea mai mare satisfacţie profesională?

Gabriel Stan: Posibilitatea şi privilegiul de a-i servi pe semeni şi bucuria pe care-o resimt din mulţumirea care se citeşte pe chipul utilizatorilor cărora le satisfacem nevoile de informare sau, uneori, de consiliere. Sau pur şi simplu prin ascultarea lor. Aş puncta aici şi un aspect interesant legat de activitatea de la secţia Periodice, un detaliu de natură personală, mai mult decât profesională: am avut bucuria şi onoarea, în cei 10 ani de activitate petrecuţi acolo, să cunosc şi să stau de vorbă cu numeroase personalităţi din diferite domenii, pensionate sau încă în activitate, care îmi depănau amintiri şi îmi mărturiseau lucruri extrem de interesante, grave sau anecdotice, cu uimitoare încredere şi onestitate, chestiuni care nu sunt consemnate în nicio publicaţie. Pentru asta sunt profund recunoscător şi consider că destinul mi-a surâs cu generozitate.

În ultimul timp, cărţile, respectiv lectura, au pierdut mult teren. Actualmente, lecturarea unei cărţi nu se mai regăseşte printre activităţile recreative preferate de noua generaţie. Lumea cărţilor începe a se estompa în dauna noilor tehnologii, din păcate. Astăzi, majoritatea tinerilor care citesc, o fac mai mult din obligaţie şi nu din plăcere. Mulţi nu ştiu sau nici nu sunt conştienţi că nu ştiu cum se citeşte o carte. Există indivizi care pretind că citesc, şi poate chiar citesc, dar despre care nu ai putea spune că sunt citiţi. Lectura trebuie să ocupe un loc privilegiat în educaţia tinerilor. Ea joacă un rol esenţial în dezvoltarea intelectuală, morală şi spirituală a oamenilor de toate vârstele. Cărţile şi cititul nu au vârstă. Într-adevăr, fiecare carte îşi are propriul ei destin – şi anume acela de a schimba destine.

A consemnat Raul CZOMPA

[ link extern ] /
Lucruri pe care le evită persoanele puternice mental.
autor Amy Morin, psihoterapeut si asistent social clinic licentiat.

1. Nu pierd timpul compatimindu-se.

N-ai să întâlnești oameni puternici mentali care să se plângă de circumstanțele în care se găsesc sau să insiste asupra faptului că nu au fost tratați cum trebuie. Ei au învățat să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile și rezultatele lor și au o înțelegere intrinsecă a faptului că, adesea, viața nu e corectă. Ei sunt capabili să iasă din situațiile dificile cu conștiință de sine și recunoștință pentru lecțiile învățate. Când o situație se termină rău, ei răspund cu expresii cum ar fi „Ei, bine…” Sau poate, pur si simplu, „Mergem mai departe ! „

2. Nu-și cedeaza puterea.

Oamenii puternici psihic evită să dea altora puterea de a-i face să se simtă inferiori sau prost. Ei înțeleg că sunt în control în ceea ce privește acțiunile și emoțiile lor. Ei știu că puterea lor stă în capacitatea de a-și gestiona modul în care raspund.

3. Nu sunt timizi in fata schimbarii.

Oamenii puternici psihic îmbrățișează schimbarea și întâmpină provocarea. Cea mai mare „frică” a lor – dacă au una – nu este de necunoscut, ci de a deveni impasibili și de a stagna. Un mediu de schimbare și chiar incertitudinea poate energiza o persoană puternică mental și scoate ce e mai bun din ea.
4. Nu isi pierd energia cu lucruri pe care nu le pot controla.

Oamenii puternici mental nu se plâng (mult) de traficul îngreunat, bagajele pierdute sau, mai ales, de alte persoane, pentru că ei își dau seama că toți acești factori sunt dincolo de controlul lor. Într-o situație proastă ei își dau seama că singurul lucru pe care îl pot controla este întotdeauna propriul lor
răspuns și atitudinea pe care o au, și folosesc aceste atribute cât se poate de bine.
5. Nu se preocupa sa le faca altora pe plac.

Cunoști persoane care caută mereu să facă pe plac celorlalți? Sau invers, oameni care provoacă neplăceri altora ca o modalitate de a-și consolida propria imagine de putere? Nici o poziție nu este una bună. O persoană puternică mental se străduiește să fie bună și corectă și să îi mulțumească pe alții, după caz, dar nu îi este teamă să-și susțină poziția. Ei sunt capabili să reziste posibilității ca cineva să se supere din cauza lor și să navigheze prin această situație cu grație.
6. Nu le este teama sa isi ia riscurile calculate.

O persoană puternică mental este dispusă să își asume riscuri calculate. Acesta este un lucru cu totul diferit de a sări cu capul înainte în riscuri prostești. Cu puterea sa mentală, o persoană poate să evalueze riscurile și beneficiile, cât și dezavantajele, și să ia în calcul cele mai rele scenarii înainte de a stabili măsuri.

7. Nu traiesc in trecut.

Ai nevoie de forță să îți accepți trecutul și, în special, să înveți din experiențele trecute. O persoană puternică mental însă, evită să își împotmolească energia mentală în dezamăgiri trecute sau în fantezii legate de zilele de glorie de altădată. Ei își investesc majoritatea energiei în a crea un prezent și un viitor optim.
8. Nu fac aceleasi si aceleasi greseli din nou si din nou.

Știm cu toții definiția nebuniei, nu? Este atunci când faci același lucru sperând că vei obține un rezultat diferit și mai bun decât înainte. O persoanăputernică mental își asumă întreaga responsabilitate pentru comportamentul din trecut și este dispusă să învețe din greșeli. Cercetările arată că abilitatea de a fi auto-reflexiv într-un mod precis și productiv este una din cele mai mari forțe ale managerilor si antreprenorilor de succes.

9. Nu se simt iritati de succesul altor pesoane.

Ai nevoie de tărie de caracter să simți bucurie autentică și entuziasm pentru succesul altora.Oamenii puternici mental au această capacitate. Ele nu devin geloși și nu poartă pică altora atunci când aceștia reușesc (deși pot învăța din ceea ce ei au făcut bine). Sunt dispuși să lucreze din greu pentru propriile șanse la succes, fara a se baza pe comenzi rapide.

10. Nu renunță după eșec.

Fiecare esec este o sansa de a imbunatati ceva. Chiar si cei mai mari antreprenori sunt dispuși să admită că eforturile lor timpurii le-au adus multe eșecuri. Oamenii puternici mental sunt dispuși să eșueze din nou și din nou, dacă este necesar, atât timp cât experiența de învățare de la fiecare „eșec” îi poate duce mai aproape de obiectivele lor finale.

11. Nu le este teama de timpul petrecut in singuratate.

Oamenii puternici mental se bucură și chiar prețuiesc timpul petrecut singuri. Ei folosesc aceste perioade pentru a reflecta, a planifica și pentru a fi productivi. Cel mai important, fericirea și stările lor de spirit nu depind de alții. Ei pot fi fericiți cu altii, pot fi fericiti si singuri.

12. Nu simt ca lumea le datoreaza ceva.

În special în economia actuală, managerii și angajații de la fiecare nivel încep să realizeze că lumea nu le datorează un salariu, un pachet de beneficii și o viață confortabilă, indiferent de pregătirea și școlarizarea lor. Oamenii puternici mental intră în lume pregătiți să lucreze și să aibă succes pe meritele lor, în fiecare etapa a jocului.

13. Nu se astepata la rezultate imediate.

Fie că e vorba de un plan de antrenament, un regim nutrițional sau de a începe o afacere, oamenii puternici mental se implică pe termen lung. Ei își folosesc energia și timpul în doze măsurate și sărbătoresc fiecare piatră de hotar de care trec pe drumul succesului. Ai forță mentală ? Sunt aceste atitudini pe lista lucrurilor de care ai mai multă nevoie ?
Istoria Romaniei are inca, multe secrete sau nu este in de ajuns cercetate toate izvoarele interne si internationale care se refera la anumite evenimente.
Astazi, istoricii au acces la noi si noi izvoare. Zilnic apar noutati. Se va rescrie oare, istoria tarii noastre ?
In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume(18.000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi tarnacop de miner descoperit vreo data, cea mai veche activitate metalurgica a aramei din lume (8.000 ani inainte de Christos), cea mai veche scriere din lume (tablitele de la Tartaria, judetul Alba 5-6.000 ani inainte de Christos). Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa si tot de aici au plecat si s-au format celelalte popoare indo-europene si nu numai cum ar fi: iranienii, carienii, italicii, frygienii, scitii, cimmerienii, triburile iberice, bascii, sarmatii, elenii(ahei si dorieni), fenicienii, etc.
Mai mult, gasiti aici:
[ link extern ] /
S-a confirmat: ADN-ul modificat genetic ajunge în organismul oamenilor

Public Library of Science (PLOS) a publicat un nou studiu care demonstrează că fragmentele de ADN care provin din hrană conţin gene complete care intră în sistemul circulator uman printr-un mecanism necunoscut. Există suspiciuni conform cărora cercetătorii corporaţiilor biotehnologice, precum Monsanto, au identificat deja acest mecanism şi îl folosesc cu bună ştiinţă.

Studiul se bazează pe analiza a peste 1000 de eşantioane de sânge de la persoane diferite prelevate de 4 institute de cercetare independente.

PLOS este o publicaţie ştiinţifică respectată, care raportează în principal despre cercetarea ştiinţifică şi medicală. Studiul pe care l-a publicat despre organismele modificate genetic (OMG) confirmă ceea ce se bănuieşte de ani de zile.

În ceea ce priveşte recoltele şi hrana modificată genetic, efectele pe termen lung asupra publicului sunt necunoscute. Primele produse alimentare din organisme modificate genetic au început să fie comercializate în 1994. Testarea tuturor combinaţiilor posibile asupra unei mase destul de mari de oameni şi pe o periadă de timp destul de lungă este imposibilă încă, deci nu se poate spune cu siguranţă că sunt inofensive.


Geneticianul David Suzuki şi-a exprimat îngrijorarea asupra faptului că populaţia planetei este supusă unui “experiment genetic de proporţii” de durată lungă, deoarece mulţi oameni continuă să consume OMG.


Progresele ştiinţifice din ultimii ani în genetică au arătat că organismele pot face schimb de gene unele cu altele. Înainte de asta se credea că genele pot fi schimbate doar între membrii aceleiaşi specii, prin reproducere. Geneticienii urmăreau, de obicei, moştenirea genetică în mod linear vertical pe firul matern şi patern. Azi, oamenii de ştiinţă recunosc faptul că genele pot fi schimbate nu doar între membrii aceleiaşi specii, ci şi între membrii speciilor diferite.

“Sistemul nostru circulator e considerat a fi un mediu bine delimitat de lumea externă şi de tractul digestiv. Conform paradigmei standard, macromoleculele mari ingerate prin hrană nu pot trece direct în sistemul circulator. În timpul digestiei, se crede că proteinele şi ADN-ul sunt degradate în constituenţi mai mici, respectiv aminoacizi şi acizi nucleici, iar apoi absorbiţi printr-un proces activ şi complex şi distribuiţi în diferite părţi ale corpului prin circulaţia sângelui. Aici, prin analiza a peste 1000 de eşantioane de sânge uman prelevate de 4 institute independente, s-au identificat dovezi că fragmentele de ADN provenite din hrană sunt destul de mari ca să poarte gene întregi, pot evita degradarea şi printr-un mecanism necunoscut pot pătrunde în sistemul circulator uman. În una dintre mostrele de sânge concentraţia de ADN provenită din plante era mai mare decât concentraţia de ADN uman. Concentraţia de ADN de plante arată o distribuţie normală a genelor surprinzător de exactă în probele de plasmă în timp ce proba non-plasmatică de control s-a dovedit a fi fără ADN de la plante”.

Nu e ca şi cum o fiinţă umană s-ar împerechea cu un măr sau banană şi ar face astfel schimb de material genetic. Ceea ce biotehnologia şi corporaţiile precum Monsanto au făcut a fost că au permis transferul de gene fără a ţine cont de limitările sau constrângerile biologice. Problema cu acest fapt e că se bazează pe o ştiinţă foarte nocivă. Condiţiile şi regulile biologice care se aplicau până acum transferului genetic vertical (între membrii aceleiaşi specii prin reproducere, de la părinţi la urmaşi), cel puţin cele de care suntem conştienţi, nu se aplică în mod necesar şi transferului genetic pe orizontală. Biotehnologia se bazează pe presupunerea că principiile care guvernează moştenirea genetică sunt aceleaşi pentru transferul genetic pe verticală şi orizontală. OMG-urile ar trebui supuse mult mai multor experimente şi cercetări riguroase înainte să continuăm să le consumăm.

„O mică mutaţie într-o fiinţă umană poate determina foarte multe lucruri, ideea e că atunci când scoţi o genă, o singură genă, o genă mică, dintr-un organism şi o muţi într-altul, îi schimbi complet contextul. Este imposibil să prezici cum se va comporta şi care va fi rezultatul. Noi credem că îmbunătăţim aceste forme de viaţă, dar este ca şi cum ai lua orchestra din Toronto pregătită să cânte o simfonie de Beethoven, apoi iei nişte baterişti oarecare de ‘aici’ şi-i amesteci cu simfonia din Toronto şi le spui să cânte. Rezultatul va fi ceva foarte, foarte diferit. Publiciştii spun că în spatele organismelor modificate genetic sunt bune intenţii, dar adevărul este că sunt determinate de bani ”. a afirmat David Suzuki

E de asemenea foarte clar că ADN-ul din mâncare poate ajunge şi chiar ajunge în ţesuturile animalelor şi în produsele lactate pe care le consumă oamenii.

Există studii care atestă că atunci când oamenii sau animalele digeră hrană modificată genetic, genele create artificial sunt transferate şi alterează caracterul bacteriilor benefice din intestine. Cercetătorii raportează că microbii găsiţi în intestinul subţire al oamenilor care suferă de ileostemie sunt capabili să achiziţioneze şi să adăpostească secvenţe de ADN de la plantele modificate genetic. Recoltele modificate genetic au pătruns în hrana animalelor din 1996, iar acum este ceva normal ca ele să aibă o dietă bazată doar pe OMG. Studiile au arătat că există o legătură între furajele modificate genetic şi inflamări stomacale severe şi utere mărite la porcine.

Mai e notabil faptul că transferul genetic între recoltele manipulate genetic şi speciile native înconjurătoare a dus la apariţia unor specii de buruieni foarte rezistente, supranumite super-buruieni. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, transferul genetic şi mişcarea genelor de la OMG la recoltele convenţionale, sau speciile înrudite ar putea avea un efect asupra siguranţei alimentare. “Riscul este real, după cum s-a demonstrat atunci când urme de porumb aprobat doar pentru furajare au apărut în produsele cu porumb destinate populaţiei SUA”.

Geneticienii nu au luat deloc în considerare faptul că genele se vor transfera, atunci când au produs aceste organisme şi le-au introdus în mediul natural. Drept rezultat, începem să vedem consecinţele modificărilor genetice, mai ales cum se răspândesc şi modifică alte organisme din diferite medii. Watrud et al (2004) a descoperit că plantele modificate rezistente la ierbicid s-au răspândit prin polen cu până la 21 de kilometri dincolo de perimetrul zonei de control şi au polenizat cu plantele târâtoare sălbatice.

Anul trecut, mai multe guverne au tras concluzia că transferul genetic de la OMG la recoltele convenţionale este improbabil să se producă. Acum s-a demonstrat că nu aveau dreptate. Despre influenţa nefastă a modificărilor genetice se ştie puţin, iar ceea ce cunoaştem deja e îngrijorător, legând OMG şi pesticidele de diferite afecţiuni de sănătate. Nu e de mirare că majoritatea ţărilor au interzis complet organismele modificate genetic pe teritoriile lor.


[ link extern ]

Practică pentru tinerii neurochirurgi
Alexandru Poenaru › Vin, 2014-06-13 10:51


BRAIN INSTITUTE, centrul specializat în neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza, lansează BRAIN CAREERS, programul dedicat medicilor aflați în ultimul an de rezidențiat în neurochirurgie din centrele universitare din toată țara.
Cei mai promițători tineri neurochirurgi au șansa să învețe alături de dr. Sergiu Stoica și de echipa pe care o coordonează — echipă formată din cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească modernă. Trei dintre participanții la program vor câștiga premii dedicate studiului în valoare totală de 5.000 de euro, iar câștigătorul locului întâi va avea oportunitatea de a se angaja la BRAIN Institute.

„După modelul clinicilor universitare din America de Nord, îmi doresc să avem în echipă cel puțin cinci neurochirurgi, experți pe o anumită patologie (vascular, tumori profunde, oncologie, funcțional, spinal etc.). De asemenea, ne dorim ca BRAIN Institute să devină cel mai important centru de educație pentru tinerii neurochirurgi din Europa de Est”, a spus dr. Sergiu Stoica, fondator, BRAIN Institute.

În perioada 12-20 iunie, rezidenții se pot înscrie, cu un CV și o scrisoare de intenție, la careers@braininstitute.ro sau completând formularul online disponibil aici: [ link extern ] /

Interviurile vor avea loc ȋn perioada 20-27 iunie, iar pe baza acestora vor fi selectaţi 10 rezidenţi, care vor intra în programul desfășurat în perioada 30 iunie-31 iulie. Rezidenții care vin din provincie vor avea asigurată cazarea și diurna pe parcursul desfășurării programului.

BRAIN Institute este prima instituție medicală privată non-profit din România: toate resursele disponibile sunt reinvestite în îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și în cercetare și educație.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Cel mai bun actor roman? ContSters176126 ContSters176126 de Toma Caragiu va mai aduceti aminte?de Birlic?etc.,etc, nu stiu daca e potrivit cel mai ,cea mai!multi au fost sau sant buni. (vezi toată discuția)
Este gradinita considerata loc public? ATM ATM Am o mare nedumerire, daca gradinitele de stat sunt considerate a fi locuri publice. Din cate stiu eu, locurile publice sunt locurile in care are acces toata ... (vezi toată discuția)
Hai sa stam in adevar Nicolaie Ciobotaru Nicolaie Ciobotaru A fost o data ca niciodata ca de n-ar fi nu s-ar povesti... la inceputul secolului trecut o Romanie... inca neintregita, cu un popor inca \\"nedospit\\" ... (vezi toată discuția)