avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Pai Helene cheia la grila cu contestatia in anulare este daca in penal este ca la civil, adica daca partea a avut ocazia sau nu sa invoce in cererea de recurs impiedicarea. Ori in penal nu avem aceasta reglementare in mod expres. Deci poti interpreta ca daca s-a invocat in recurs si nu a fost luata in considerare poti retracta hotararea prin contestatie in anulare. Cu alte cuvinte este mai important ca partea sa isi exercite dreptul la aparare decat atitudinea instantei de judeca cauza fara prezenta partii desi a fost instiintata.

Am gasit decizia nr 2361 din 27 iunie 2008 a I.C.C.J dar care nu e exact pe speta noastra. Zice asa :"Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare, potrivit art. 386 lit. a) C. proc. pen., când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii. Există cazul de contestaţie în anulare prevăzut în art. 386 lit. a) C. proc. pen., dacă inculpata recurentă a încunoştinţat instanţa de recurs, înainte de termenul la care s-a judecat cauza, cu privire la imposibilitatea de a se prezenta, întrucât este internată în spital, iar instanţa de recurs a judecat cauza fără a cita inculpata recurentă, conform art. 177 alin. (5) C. proc. pen., prin administraţia spitalului."
Ce credeti? Putem sa o adaptam spetei noastre?

saandyf a scris:

Ice Hellene a scris:

saandyf a scris:

Ice Hellene a scris:

saandyf a scris:

Daca partea a instiintat instanta de recurs despre impiedicarea de a se prezenta la judecata, iar aceasta nu a luat in considerare solicitarea sa de a se amana cauza, contestatia in anulare pe art. 386 lit b C.p.p este:

a)inadmisibila
b)neintemeiata
c)admisibila numai in baza dovezilor din care rezulta imposibilitatea de prezentare in fata instantei de recurs.

a)

Nu. Se pare ca este c). Nu se mai merge pe ideea dublei conditionari: a impiedicarii si a imposibilitatii de anuntare... Nu prea inteleg.

Daca nu e vreun RIL, eu merg pe cod la examen. Adica pe a). :)

De unde e grila?

niste grile din facultate... nu am gasit niciuna gresita. Daca e sa ne luam dupa logica si nu dupa textul ad literram, ar putea fi corecta varianata c). Nu stiu de vreun RIL...

Sincer si pe logica daca merg, tot la acelasi raspuns ajung. Daca partea a invocat imposibilitatea prezentarii, iar instanta a respins-o (avea un motiv de nu a luat-o in calcul), deci s-a pronuntat, fiind o instanta de recurs (se presupune si experienta si nr de 3 jud), decizia e definitiva si nu mai poate fi atacata.
Eu retin a), cu atat mai mult cu cat codul prevede "si". Iar Udroiu zice si el la fel. :)
Ice Hellene a scris:

saandyf a scris:

Este incompatibil pentru antepronuntare judecatorul care, disjugand actiunea civila si pronuntandu se asupra laturii penale a cauzei, judeca apoi actiunea civila?

Parerea mea e ca nu are de ce sa fie incompatibil.

Alte pareri?
saandyf a scris:

Am gasit decizia nr 2361 din 27 iunie 2008 a I.C.C.J dar care nu e exact pe speta noastra. Zice asa :"Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare, potrivit art. 386 lit. a) C. proc. pen., când procedura de citare a părţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii. Există cazul de contestaţie în anulare prevăzut în art. 386 lit. a) C. proc. pen., dacă inculpata recurentă a încunoştinţat instanţa de recurs, înainte de termenul la care s-a judecat cauza, cu privire la imposibilitatea de a se prezenta, întrucât este internată în spital, iar instanţa de recurs a judecat cauza fără a cita inculpata recurentă, conform art. 177 alin. (5) C. proc. pen., prin administraţia spitalului."
Ce credeti? Putem sa o adaptam spetei noastre?

Nu putem s-o adaptam pt ca ideea pe care decizia vrea s-o sublinieze e ca nu s-a facut citarea si atunci contestatia e admisibila pe lit a) si nu pe b).
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 August 2012
Ice Hellene, utilizator

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)