avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sef de scara?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sef de scara?

Buna seara,
exista "sef de scara" ? in Legea 230 n-am intilnit. Mai mult, care este temeiul legal pt care acest sef de scara de bloc sa plateasca o persoana mai putin la intretinere?
Cel mai recent răspuns: hob , utilizator 07:41, 16 Iunie 2021
Am spicuit din discutia acestui subiect( imi cer scuze daca cunva repet probabil si raspunsul unui alt coleg de discutii), si pot cat de cat da un raspuns la acest subiect din punctul de vedere al unui adm. ( dar fara prea multa experianta si tupeu).SEF DE SCARA consider ca trebuie sa fie o persoana care sa faca parte din comitet si sa aiba atributiile pentru un sef de scara. Acea persoana trebuie sa fie legatura intre adm. si locatarii acelei scarii. Dece spun asta : un adm. nu poate sa stea non stop in acel bloc mai ales pe timp de iarna cand se da drumul la caldura , se sparge o teava noaptea sau alte avarii, deci trebuie sa fie cineva de incredere care sa faca aceste lucruri.In ziua de azi cine face munca benevol?, deci trebuie sa fie remunerat, iar pentru a nu se mai plati impozit la salariul acelei persoane se foloseste aceasta metoda spre economisire de bani tot pt. locatari.Cu privire la caloriferele de pe hol de la intrare in bloc si cel de la uscatorie , acestea nu trebuiesc anulate sub nici o forma , micsorate DA, deoarece proprietarul de la etajul 1 ,cel ce are o camera deasupra holului are tot timpul igrasie in casa daca nu are o sursa de caldura sub podea si daca nu se respecta legea cu privire la debransari acel proprietar poate da as.in judecata si are castig de cauza ( deci , problema trebuie gandita ).REPARTITOARE, o tampenie pe termen lung, si un devorator de bani, de ce spun asta : noi toti cei contorizati nu ne dam seama ca din cauza acestor repartitoare avem igrasie in casa si totodata trebuie sa zugravim pentru a elimina (partial) igrasia, avem bani mai multi dati pe medicamente, etc.DAR in acelas timp nu il pot obliga pe vecinul meu daca nu are repartitoare sa nu se debranseze si atunci sa vezi belea, si pe buna dreptate omul risca ca nu are bani sa plateasca caldura. Sunt multe de spus pe aceasta tema dar cred ca v-am plictisit si nu am dat nici un raspuns concret ,dar raspunsul real se afla in urma multor alte raspunsuri si intrebari.
adm. a scris:

Am spicuit din discutia acestui subiect( imi cer scuze daca cunva repet probabil si raspunsul unui alt coleg de discutii), si pot cat de cat da un raspuns la acest subiect din punctul de vedere al unui adm. ( dar fara prea multa experianta si tupeu).SEF DE SCARA consider ca trebuie sa fie o persoana care sa faca parte din comitet si sa aiba atributiile pentru un sef de scara. Acea persoana trebuie sa fie legatura intre adm. si locatarii acelei scarii. Dece spun asta : un adm. nu poate sa stea non stop in acel bloc mai ales pe timp de iarna cand se da drumul la caldura , se sparge o teava noaptea sau alte avarii, deci trebuie sa fie cineva de incredere care sa faca aceste lucruri.In ziua de azi cine face munca benevol?, deci trebuie sa fie remunerat, iar pentru a nu se mai plati impozit la salariul acelei persoane se foloseste aceasta metoda spre economisire de bani tot pt. locatari.Cu privire la caloriferele de pe hol de la intrare in bloc si cel de la uscatorie , acestea nu trebuiesc anulate sub nici o forma , micsorate DA, deoarece proprietarul de la etajul 1 ,cel ce are o camera deasupra holului are tot timpul igrasie in casa daca nu are o sursa de caldura sub podea si daca nu se respecta legea cu privire la debransari acel proprietar poate da as.in judecata si are castig de cauza ( deci , problema trebuie gandita ).REPARTITOARE, o tampenie pe termen lung, si un devorator de bani, de ce spun asta : noi toti cei contorizati nu ne dam seama ca din cauza acestor repartitoare avem igrasie in casa si totodata trebuie sa zugravim pentru a elimina (partial) igrasia, avem bani mai multi dati pe medicamente, etc.DAR in acelas timp nu il pot obliga pe vecinul meu daca nu are repartitoare sa nu se debranseze si atunci sa vezi belea, si pe buna dreptate omul risca ca nu are bani sa plateasca caldura. Sunt multe de spus pe aceasta tema dar cred ca v-am plictisit si nu am dat nici un raspuns concret ,dar raspunsul real se afla in urma multor alte raspunsuri si intrebari.
pentru munca de administrator, acesta este platit si in functie de numarul scarilor. nu se plateste acelasi salariu unui presedinte de bloc cu 1-2 scari fata de unul cu 8 scari (cu acelasi numar de apartamente pe scara), decit daca au numar aproximativ egal de apartamente ( 2 scari x 45 apartamente ~ 6 scari x 15 apartamente).
daca si-a asumat raspunderea de administrare, pai sa si-o duca la bun sfirsit. pe timpul iernii, se face incarcarea si aerisirea instalatiei de incalzire la inceput si, daca este facuta corect, nu mai este necesara revenirea asupra ei decit in cazul avariilor. si cum avariile nu se produc zilnic, mare diferenta fata de vara nu este pt administrator, munca fiind in principiu cam aceeasi pt ambele anotimpuri.
daca un administrator considera ca nu poate face fata pe timpul iernii, sa i se scada din salariu si sa-i dea responsabililor de scara, daca tot se hotaraste asa ceva. am prieteni care care au mai multe probleme cu acesti sefi de scara decit cu administratorii sau presedintii, acestia considerindu-se zmeii zmeilor desi, dpdv legal ACESTIA NU EXISTA, NEAVIND NICIUN FEL DE COMPETENTE.
Desi legal "seful de scara" nu exista el se considera un fel de patron de bloc, uitind ca a cumparat doar unul din cele de 20 apartamente din scara. Asa e la mine. Ramasi din alte vremuri.
"Sef de scara" nu exista in lege, nimeni n-ar trebui sa fie mai presus de ea;
cred ca trebuie sa incurajam cunoasterea si aplicarea legii, nu eludarea ei.
Nu le mai dati nas "sefilor de scara" care aduna banii si platesc pentru mai multi costurile de pe lista de intretinere, apoi au tupeul sa solicite sa fie remunerati, ca doar ei nu fac munca voluntara.
am si eu o problema cu seful de scara. acum o luna a venit la usa sa ceara bani pentru a inlocui una din usile blocului cu una de termopan. noua usa urma sa coste in jur de 1900 de lei. in acel moment nu i-am dat nici un raspuns pentru ca pretul m-i s-a parut cam mare. a doua zi am dat 2 telefoane la doua cunostinte care stiam ca lucreaza tamplarie pvc. unul mi-a oferit-o la 1500 de lei iar celalat cu 1200. impreuna cu un vecin am hotarat sa urcam si sa il instiintam pe seful de scara. si de aici a inceput taraboiul. a inceput sa tipe si sa faca scandal pe scara sa zica tot felul de chestii.... in fine ideea este ca nu l-a interesat niciuna din ofertele pe care le aveam eu pe motivul ca termopanul "celorlalti" ar fi de o calitate mai slaba. in acel moment eu i-am raspuns ca nu sunt de acord cu conditiile lui si ca nu o sa dau nici un ban. acum de cate ori ma intalnesc cu el imi cere banii si ma ameninta ca daca nu platesc o sa imi bage costul usii in intretinere. din cate stiu e scara mai este inca un vecin care refuza sa plateasca. as vrea sa stiu daca poate sa faca asa ceva.
mentionez ca de cate ori s-au stans bani in bloc nu a dat niciodata chitanta, iar calitatea lucrarilor efectuate a fost cel putin indoielnica

Alte discuții în legătură

Desfiintare calorifer bucatarie Luminita-Carina Luminita-Carina Buna seara! Doresc sa-mi desfiintez caroriferul cu repartitor de la bucatarie, deoarece este tip placa (nu degaja multa caldura) si imi redecorez bucataria, ... (vezi toată discuția)
Caldura la pausal andreea.voicu andreea.voicu Buna ziua! Am urmatoarea problema: in iarna trecuta (2008-2009) nu am avut contract de cititre a repartitoarelor pe scara, iar plata s-a facut la pausal. Pe ... (vezi toată discuția)
Întrebări foarte importante despre montarea repartitoarelor in 2022 CYBORG CYBORG Ploiești. Bună ziua! Niște întrebări foarte importante, vă rog să-mi răspundeți-dacă se poate-pe puncte, ca să fiu bine lămurit, eu si cei ... (vezi toată discuția)