avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sef de scara?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sef de scara?

Buna seara,
exista "sef de scara" ? in Legea 230 n-am intilnit. Mai mult, care este temeiul legal pt care acest sef de scara de bloc sa plateasca o persoana mai putin la intretinere?
Cel mai recent răspuns: hob , utilizator 07:41, 16 Iunie 2021
Legal nu exista termenul de "sef de scara". Este o denumire ad-hoc data unei persoane care poate face parte sau nu (deobicei da) din comitetul asociatiei si care presteaza o oarecare activitate in administrarea acelui bloc. Dincolo de caracterul omului respectiv trebuie sa fiti cinstit cu Dv. insiva si sa constatati daca activitatea acelui om este buna la ceva sau nu. Si apoi....daca a fi scos cu o persoana de la cotele de intretinere reprezinta un mod onorabil ca asociatia sa-l rasplateasca pentru o activitate care oricum nu este legiferata. Stiti cat inseamna acea suma cu care e rasplatit lunar? In jur de 10-20 lei / lunar. Impartiti aceasta suma la cate apartamente sunteti pe o scara si vedeti pentru ce faceti atata caz, in conditiile in care cota Dv la intretinere este probabil mult mai mare.
In conditiile in care activitatea "sefului de scara" este ZERO, nu sunt dispusa sa platesc nici un banut in plus, si in definitiv e vorba de un principiu aici, cine consuma sa plateasca.
Sa va dau un exemplu din activitatea "sefului de scara: cind s-a montat gigacalorimetrul. pe casa scarii, acum 4 ani, s-au dezafectat cele doua calorifere de pe casa scarii. Acest proces s-a desfasurat la toate blocurile din cartier. Unul din aceste doua calorifere a fost instalat de "seful scarii" pe peretele apartamentului lui, pentru a-si incalzi bucataria, fara a informa sau cere acordul locatarilor, desi urma sa platim toti costurile caldurii pentru acest calorifer; si am platit citeva ierni la rind, suficient (aceste calorifer are mai multi elementi decit am eu intr-o camera).
Desi sunt suficiente sunt familii care nu pot suporta costul caldurii din apartament si beneficiaza de subventii din partea Primariei (sugerez sa fie verificata acordarea subventiei, nu pe baza simplei declaratii asupra veniturilor, ci cu dovada veniturilor din ultima luna), am suportat si costul caldurii de pe casa scarii.
La ap. 12 in bucatarie, proprietarul a platit integral costurile caldurii, desi in bucatarie nu exista calorifer din anul 2001 (asa a fost cumparat apartamentul), desi a informat asociatia de proprietari, care a ignorat acest fapt. Ne intrebam unde au mers banii platiti de vecina de la ap 12 pentru caloriferul care nu exista.
De aceea dorim dezafactarea acestui calorifer si transferul lui la ap 12.
Consideram ca o singura persoana "seful scarii" nu poate impune plata unor cheltuieli altor 19 familii, doar pentru interesul personal.
Din cei 20 proprietari ai scarii: 2 au instalate centrale termice, 16 au fost de acord cu dezafectarea caloriferului si transferul la ap 12, bucatarie, 1 persoana nu a putut fi contactata, 1 persoana = "seful scarii" este impotriva; este beneficiar al subventiilor acordate pentru caldura (rugam verificati modalitatea de acordare pe numar de persoane cu sursele de venituri).
Administratorul asociatiei stie de acest demers, fiind in posesia tabelului cu semnaturi din 01.08.2008 si tergiverseaza rezolvarea, Drept urmare ne-am adresat in scrie Presedintelui asociatiei si Primariei.
in ceea ce priveste scoaterea unei persoane de la intretinere doar pentru ca este "sef de scara", cred ca pot fi sesizate organele fiscale, acea diferenta financiara trebuind a fi impozitata ca venit, la fel cum sint si primele. incercati sa va interesati despre aceasta metoda de contracarare.
cred ca o alta metoda ar fi ca administratorul sa-si faca treaba pentru care isi ia banii de la asociatie, si sa nu mai delege sarcinile sale in seama unor indivizi care, dpdv legal, nu exista (sef de scara), deci nu pot fi retribuiti (scaderea de la intretinere reprezinta retribuirea acestuia, deci necesita impozitare)
cereti in scris presedintelui asociatiei sa va spuna in baza carui act normativ a facut scutirea de la plata pentru aceasta persoana "sef de scara" si sa va arate decizia hotaririi adunarii generale prin care au fost numiti sefi de scara si prin care s-a decis scoaterea de la calcul pentruo persoanele lor.
precizez ca, in conformitate cu art25, alin
(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2008
ContSters62736, utilizator
Acelasi "sef de scara" incearca acum pe furis sa convinga oamenii sa puna repartitoare. Dupa ce iarna trecuta au fost scandaluri mari in Iasi legat de faptul ca cei cu repartitoare au platit sume imense si au stat in frig.
Din cei 20 locatari de pe scara 2 au centrale, restul fiind in sistem centraliazat. Citi trebuie sa fie de acord pentru a se instala repartitoarele? (50% + 1)? din 20 sau (50% + 1) din 18?
:Pdborsanu a scris:

Acelasi "sef de scara" incearca acum pe furis sa convinga oamenii sa puna repartitoare. Dupa ce iarna trecuta au fost scandaluri mari in Iasi legat de faptul ca cei cu repartitoare au platit sume imense si au stat in frig.
Din cei 20 locatari de pe scara 2 au centrale, restul fiind in sistem centraliazat. Citi trebuie sa fie de acord pentru a se instala repartitoarele? (50% + 1)? din 20 sau (50% + 1) din 18?
(50%+1)din 18, ceilalti 2 nemaiavind relatii juridice cu firma de termoficare.
oricum, nu este nici o combinatie majora cu repartitoarele decit pentru cei care si le inchid dimineata si le dau drumul cind ajung acasa de le job. numai ca nu-si dau seama ca se racesc peretii si durata de incalzire a lor dureaza mult mai mult, peretii acumulind energie termica pe care o pierd prin nefolosirea caloriferelor din cauza pierderilor termice prin pereti. banuiesc ca nu s-a facut reabilitarea termica a blocului (izolarea exterioara a carcasei blocului)ca sa se poata considera ca pierderile s-au redus considerabil.;)
apropo de repartitoare ... nu stiu daca ati vazut pe la stiri, dar au spus ca exista multe metode de pacalire a repartitoarelor, si asa este. cea mai mare parte le cunosc de multa vreme. inainte de a ma acuza ca am practicat asa ceva, va informez ca nu mi-am montat repartitoare din cauza centralei :P
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfiintare calorifer bucatarie Luminita-Carina Luminita-Carina Buna seara! Doresc sa-mi desfiintez caroriferul cu repartitor de la bucatarie, deoarece este tip placa (nu degaja multa caldura) si imi redecorez bucataria, ... (vezi toată discuția)
Caldura la pausal andreea.voicu andreea.voicu Buna ziua! Am urmatoarea problema: in iarna trecuta (2008-2009) nu am avut contract de cititre a repartitoarelor pe scara, iar plata s-a facut la pausal. Pe ... (vezi toată discuția)
Întrebări foarte importante despre montarea repartitoarelor in 2022 CYBORG CYBORG Ploiești. Bună ziua! Niște întrebări foarte importante, vă rog să-mi răspundeți-dacă se poate-pe puncte, ca să fiu bine lămurit, eu si cei ... (vezi toată discuția)