avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ORDIN DE RESTRICTIE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ORDIN DE RESTRICTIE

Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare:
Daca mi se intampla sa fiu atacata pe strada si reusesc sa supravietuiesc acestui atac, pot obtine ordin de restrictie?

Multumesc.
Dupa parerea mea, inadmisibilitatea poate fi un caz de castigat la CEDO.Ma refer la sesizarea instantei.

De asemenea, neluarea unor masuri de protectie de catre parchet la cererea expresa si motivata a partii vatamate ( prin avocat ar trebui facuta motivarea pentru ca singura nu cred ca s-ar descurca) ar fi un caz de castigat la CEDO.

Cu titlu de exemplu, va dau un exemplu din civil unde am trecut de inadmisibilitatea actiunii, instanta respingand exceptia inadmisibilitatii dupa un proces la care sedinta a durat aproape o ora...
Ulterior, la sfatul avocatului, partea adversa a venit cu pace si procesul s-a suspendat prin acordul partilor.
Era in civil intrucat problema esentiala nu o constituiau agresiunile posibile, ci exact restrictia de a se apropia de clienta mea, dar din alte considerente.El o vana efectiv, dar nu o mai atingea...

Nu mai vorbesc de faptul ca daca nu s-ar lua masura si partea vatamata ar fi din nou victima aceluiasi agresor ( sa zicem ca o sluteste, nu neaparat ca o omoara...) procurorul ar avea grave probleme...
deci doamna are de asteptat minimum 3-4 ani.... acest "ordin"....plus ca e experimental si pe banii clientului....se face experienta....totusi neexistand in romania "ordin de restrictie" cum s-ar putea da? daca nu exista definitia lui.
pur si simplu clientul cere...un lucru straniu.... sa nu se apropie mai aproape de x metri....
asta e solicitare clientului si asta doreste sa ii dea judecatorul
ca cheltuiala, eficienta si durata mare de asteptare mi se pare cam exagerat "experimentul" pe banii clientului...in principiu ar trebui sa ii dea, ce solicita ea, doar ca nu s-a mai dat niciodata....faptul ca nu exista un precedent nu este relevant, s-au mai intamplat si rasturnari de situatii...dar "costa"
Daca citim cu atentie postarea prin care s-a pus intrebarea , este cert ca in acea situatie nu poate fi vorba despre aplicarea dispozitiilor invocate de dl.avocat (art.145 al.1 lit.c pr.pen) , cum este tot atat de clar ca nicio instanta nu ar lua in seama doar "divagatii juridice".
In rest , imi mentin parerea , sustinand in acelasi timp , punctul de vedere profesionist al distinsei d-ne.avocat "Gabriela A".
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
Radu Gabrian, Mediator
ordinul de restrictie nu se da in Romania
macovei2000 a scris:

deci doamna are de asteptat minimum 3-4 ani.... acest "ordin"....plus ca e experimental si pe banii clientului....se face experienta....totusi neexistand in romania "ordin de restrictie" cum s-ar putea da? daca nu exista definitia lui.
pur si simplu clientul cere...un lucru straniu.... sa nu se apropie mai aproape de x metri....
asta e solicitare clientului si asta doreste sa ii dea judecatorul
ca cheltuiala, eficienta si durata mare de asteptare mi se pare cam exagerat "experimentul" pe banii clientului...in principiu ar trebui sa ii dea, ce solicita ea, doar ca nu s-a mai dat niciodata....faptul ca nu exista un precedent nu este relevant, s-au mai intamplat si rasturnari de situatii...dar "costa"

Sintetizand exista varianta masurii preventive care poate fi dispusa de procuror chiar in ziua depunerii plangerii penale, cu precizarile arate anterior.Adica in baza art 145 C.pr. pen.

Sub aspect terminologic nu exista notiunea de ordin de restrictie in Romania, dar exista un echivalent.Am mai aratat ca, in SUA exista verdicul si in Romania hotararea judecatoreasca.Strict legal in baza normelor in vigoare se poate dispune masura preventiva care are acelasi continut juridic precum ordinul de restrictie.Doar denumirea este alta.

Cat priveste cu inadmisibilitatea Romania a mai pierdut la CEDO.
Insa dupa parerea mea nu este imposibil de obtinut in tara asa ceva.Sunt instante de judecata foarte receptive la apararile avocatiilor si foarte atente sa nu incalce Conventia Europeana sau jurisprudenta CEDO.
Lund-o altfel, orice proces prezinta un grad de risc si faptul ca este mai dificila o astfel de situatie nu inseamna ca este imposibil.

Alte discuții în legătură

Incadrare gresita alexandra.a1404 alexandra.a1404 Partea vatamata in timpul cercetarii penale a inaintat la instanta o plangere impotriva parchetului in temeiul art.13 al CEDO, pt.incalcarea dreptului ... (vezi toată discuția)
Incalcarea art.6 din conventie si a art.4 din 7 Gherman Adrian Gherman Adrian Buna Ziua Intrebarea mea ar fi daca am fost amendat contraventional pentru o fapta prin proces verbal de contraventie ulterior pot fi cercetat pentru aceeasi ... (vezi toată discuția)
Cai de atac in camera preliminara imihai76 imihai76 Buna seara, In calitate de parte vatamata mi-a fost respinsa o plangere de catre judecatorul de camera preliminara, solutia fiind definitiva. In conformitate ... (vezi toată discuția)