Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Va rog mult...
Multumesc
Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la o dilema...cu care ma confunt.
Sunt angajata, ma aflu in concediu postnatal si in curand voi intra in CIC. Indeplinesc toate conditiile sa primesc indemnizatie de crestere a copilului.
1. Angajatorul imi propune sa reziliem contractul de munca. Daca accept, imi da cateva salarii compensatorii. Ma impiedica aceasta compensatie sa pimesc indemnizatia de crestere a copilului? Adica sa nu se considere ca am realizat venituri...
De regula aceste salarii compensatorii nu sunt impozitabile, nu stiu exact cum va fi si in cazul meu. Intrebarea mea este daca reziliem contractul cat timp ma aflu in CIC se considera ca am realizat venit? Ma tem ca nu cumva sa imi afecteze primirea indemnizatiei.
Ce ma sfatuiti sa fac?
2. In alta ordine de idei, daca reziliez acest contract cat timp sunt in CIC, contractul meu de munca este suspendat. Se poate rezilia in aceste conditii, nu-i asa ? Se poate rezilia un contract suspendat? Imi afecteaza acest aspect primirea indemnizatiei. Mentionez ca am stagiu de cotizare 12 anterioare nasterii copilului.
Precizez ca as vrea sa reziliez contractul pentru ca s-a anuntat public ca firma se va inchide in curand si ma tem ca daca nu o fac acum nu imi mai fac oferta generoasa cu salariile compensatorii.
1. Un contract de munca nu se reziliaza , el doar inceteaza sau se desface.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.
3. Un c.i.m. poate inceta si daca este suspendat pentru CIC, ca urmare a reorganizarii societatii sau falimentului acesteia.
4. Daca tot se inchide firma de ce nu va trimite in somaj si de aici intrati in CIC.
Multumesc pentru raspuns.
1. Am inteles diferenta.
2. Indeplinesc conditiile.
3. Nu e vorba de nici una din cele 2 situatii, ci cu acordul partilor.
4. E vorba de acordul partilor. Nu stim cand se va inchide firma, au anuntat de cateva luni insa au tot prelungit. Eu termin postnatalul saptamana viitoare si ma gandeam sa nu mai intru in somaj, ci direct in CIC. Si cat timp sunt in CIC sa semnez desfacerea contractului cu angajatorul ca sa beneficiez de compensatie.
Se poate asa?
ar trebui sa va concedieze ca sa beneficiati de salarii compensatorii si somaj. Altfel nu aveti dreptul la compensatorii#-o
depuneti actele pt somaj, in max 30 zile apoi puteti intra in cic. Cand se termina cic luati indemnizatia de somaj pana va gasiti de lucru.
:oops:atentie!
daca demisionati puteti pierde locul de munca, compensatoriile, dreptul la somaj, etc
Sfatul meu este sa nu incetati cim prin demisie si nici prin acordul partilor