avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
as dori sa stiu daca ma poate lamuri cineva cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului daca in timpul sarcinii am concediu medical. Ce venit se i-a in calcul in luna in care am concediu medical, venitul se va vira pe card, venitul care ar fi trebuit sa il iau daca eram la servici sau nimic. Daca salariul meu pe luna normala(fara CM) este 1200 si in luna cand sunt CM este 1400 care se va calcula la indemnizatie (media veniturilor nete de ultimele 12 luni).

Va multumesc
Buna seara!

Multumesc pentru raspunsuri !

Nu vreau sa supar pe cineva repetand o intebare, dar poate s-a mai schimbat ceva intre timp. Am gasit pe undeva ca pe 6 Feb s-a emis un ordin nr. 68 privind veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.
Asadar, revin cu aceeasi intrebare (din Ian): veniturile din dividende si chirii se iau in calcul pt indemnizatie???
Va rog mult, ajutati-ma cu un raspuns!

Va multumesc anticipat!

Biluta
Biluta_2711 a scris:

Buna seara!

Multumesc pentru raspunsuri !

Nu vreau sa supar pe cineva repetand o intebare, dar poate s-a mai schimbat ceva intre timp. Am gasit pe undeva ca pe 6 Feb s-a emis un ordin nr. 68 privind veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului.
Asadar, revin cu aceeasi intrebare (din Ian): veniturile din dividende si chirii se iau in calcul pt indemnizatie???
Va rog mult, ajutati-ma cu un raspuns!

Va multumesc anticipat!

Biluta

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit şoţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Multumesc pentru raspuns!

Am rasfoit si legea cu pricina si m-am lamurit!

Biluta
Daca dai la cresa nu cred ca mai beneficiezi de acel ajutor,ajutorul pt a o creste acasa.si chiar dacae "mamoasa"copii asa sunt in primii ani de viata pentru ca parintii sunt protectia lor.Ebine sa socializezecu alti copii,dar socializarea se face de obicei de la varsta de 2 anisori ,oricum scotand-o in parc sau in oras o sa vedeti o gramada de copilasi si in parc chiar o poti indruma sa stai cu copilasi ,pt ca asa "va socializa".Oricum e cel mai bine sa fie crescut de parinti copilul si indrumat sa vorbeasca sa se joace,sa faceti diferite joculete si oricat de mic e copilul va incepe sa inteleaga incetul cu incetul tot ce se petrece in jurul sau.E facut studiu ca ,copii care sunt ataasati de parinti si carora li se explica de mici ce e obiectul cu tare ,sau de care se preocupa parintii ,are o dezvoltare mai buna ,decat un copil care e dat de foarte timpuriu la cresa sau parintii au alte preocupari decat cresterea sa.E de inteles ca e mai dificil sa cresti un copil in primii ani ,mai ales,ca probabil nu ati mai avut copii ,dar spre binele acestuia ,atasamentul e binevenit.Socializarea se poate face asa cum am precizat,treptat si alaturi de parinte ,iar la varsta mai inaintata,e k sa mearga la gradinita asa cum sunt toti copii,dusi pt socializare si invatare.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)