avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului?

Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 luni.Din 12-05-2008 mi-am reluat activitatea dar pana in prezent am doar 5 luni de cotizare.As vrea sa stiu daca pot lucra pana in luna a 8-a de sarcina ,si dupa aceasta perioada sa beneficiez de cele 126 zile.?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 10 Octombrie 2011
Buna ziua,
intrebarea mea este legata de cea de mai sus, adica daca beneficiez de 85% in loc de 600 lei si nasc al doilea copil inainte de a ma intoarce la servici, primesc in continuoare pt al doilea copil doar 600 lei sau care va fi baza din care se calculeaza cei 85% ? Si daca voi avea cateva luni de munca intre terminarea primului concediu si nastere, atunci se aduna baza lunilor lucrati cu cele de concediu?
Veti primi 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii, dar nu mai putin de 600 lei. daca dumneavoastra ati fost in concediu pentru cresterea copilului , conteaza care a fost valoarea indemnoizatiei primite. oricum, baza de calcul este indemnizatia primita in ultimele 12 luni anterioare celei de a doua nastere.
"Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
(5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
Hotararea Guvernului nr. 1682/2008
pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006

- publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 872 din 23/12/2008

neva a scris:

Buna ziua,
intrebarea mea este legata de cea de mai sus, adica daca beneficiez de 85% in loc de 600 lei si nasc al doilea copil inainte de a ma intoarce la servici, primesc in continuoare pt al doilea copil doar 600 lei sau care va fi baza din care se calculeaza cei 85% ? Si daca voi avea cateva luni de munca intre terminarea primului concediu si nastere, atunci se aduna baza lunilor lucrati cu cele de concediu?

In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute de lege in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
Buna ziua,
Daca intru in concediu prenatal inainte cu 3 saptamani de a implini 12 luni lucrate la societatea respectiva, mai primesc dupa nastere indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani?

Va rog sa imi raspunda si mie cineva autorizat!
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere si ingrijire copil piron florentina piron florentina sunt asociatul unic si reprezentantul legal al unui s.r.l., indeplinind in acelasi timp si functia de administrator in cadrul firmei cu contract individual de ... (vezi toată discuția)