123321123 a scris:
am inteles ca AG va hotari asupra modului de calcul...
Ati inteles bine. Proprietarii hotarasc modul de repartizare a cheltuielilor. In orasul meu sunt multe AP in care proprietarii de CT nu platesc nimic la asociatie din factura de caldura si vreau sa subliniez ca nimeni nu le poate face nimic. Asta este hotarirea lor.
Procentul de 20%-30% stabilit pentru pierderi si incalzire pe spatii comune a fost aruncat la risc de primi "revolutionari" care au solicitat bani posesorilor de CT pt. factura de caldura a asociatiei, in ideea ca daca tine e bine daca nu tine vom vedea. Gogoasa a tinut iar firmele care au montat acele cacealmale termice (repartitoare de caldura), au incheiat contracte de citire si repartizare de cheltuieli cu asociatiile care le-au solicitat acest lucru. La repartizarea cheltuielilor pe fiecare apartament se iau in considerare suma indexurilor de pe fiecare calorifer al unui apart. precum si o suma aferenta spatiilor comune si pierderilor de pe reteaua de transport de dupa contorul furnizorului. Aceasta suma se calculeaza prin aplicarea acelui procent de 20-30% din factura de caldura, procent care este stabilit din burta, la baza lui ne existind nici o justificare tehnica. Nu cred ca cineva din aceasta tara a masurat toate suprafetele echivalente termic dintr-un bloc. Va spun acest lucru in cunostinta de cauza datorita cunostintelor capatate prin studii si practica precum si datorita mai multor discutii pe care le-am avut cu firma care repartizeaza costul facturii de caldura din blocul unde locuiesc. Daca pentru caldura aferenta spatiilor comune (scara, uscatorie, birou administrator) exista o justificare morala (logica doar daca caloriferele amplasate in aceste locuri sunt dotate cu repartitoare), pentru pierderile de caldura aferente conductelor nu exista nici o justificare. Si nici nu poate fi pentru ca intotdeauna pierderile sunt suportate de furnizor-pina in bransament si de beneficiar-dupa bransament. Cum cei debransati nu sunt beneficiari ai acestui serviciu nu trebuie sa plateasca pierderi. In ceea ce priveste partile comune, daca nu sunt montate repartitoare atunci ar trebui stabilit un coef. rezonabil, care poate fi determinat, cu o precizie acceptabila, prin raportul dintre suprafata radianta a tuturor caloriferelor din condominiu si suprafata radianta a caloriferelor amplasate in spatiile comune.
Metoda poate fi aplicata si in cazul blocului dvs., chiar daca cele 6. ap. bransate la sistemul centralizat nu au montate repartitoare (ferice de ei ca nu si-au cheltuit banii degeaba).
In mod sigur se va gasi cineva care sa-mi dea in cap cu offtopic sau sa ma intepe cu remarci ca scriu comentarii lungi cit un monitor, dar eu fac un comentariu sau doua pe saptamina si atunci trebuie sa scriu tot ce am de spus legat de acel subiect.