M-am mutat in primavara intr-un apartament si am vazut ca fostul proprietar platea 30-35 Ron pt. caldura. Tevile sunt izolate sau mai bine zis taiate ca nu se vede nici urma de teava in apartamentul meu decat cele de la centrala. Stiu ca era o lege care permitea sa nu mai platesti caldura dak tevile sunt izolate sau taiate. Mai exista aceasta lege? Va multumesc.
@elga
Mi-am instalat CT in situatia cind nu aveam nici o economie pusa deoparte si am imprumutat banii necesari, deci intru in categoria oamenilor cu venituri modeste ( la ora actuala familia mea (eu, sotia si cei doi copii studenti la facultati de stat din Bucuresti) are un venit pe membru de familie de aprox 400 lei) si cu toate acestea consider ca primordial pentru mine si familia mea este sa platesc ceea ce consum, in acest sens investind ultimul banut care poate fi economisit. Nu ma intereseaza numarul celor care nu au CT. Nu numarul este un criteriu de baza al unei judecati ci logica. Cine nu are bani sa-si cumpere CT atunci sa plateasca sumele enorme pe care le percepe furnizorul din sistemul centralizat si sa nu cerseasca la vecinii lor. Nimeni de pe acest topic nu sa plins ca de ce plateste daca are CT ci ca de ce plateste asa de mult cind are CT. Eu personal platesc mai mult de o treime din costul calduri unui apartam. ca al meu (3 cam.) bransat la sistemul centralizat ( plata caldurii aferenta supraf. comune) si pe scara mea este un ap. tot cu 3 cam. care iarna trecuta a platit de 2 ori mai mult pt. caldura decit mine (ma refer la plata caldurii la asoc. pt. ca eu personal nu platesc caldura ci gaze). V-i se pare normal ca pt. supraf. comune sa platesc aprox. 55 lei iar un ap. cu acelasi nr. de camere sa plateasca aprox. 150 lei, iar ap. din exemplul 2 sa plateasca 110 lei?
Se pare ca cei care sustin sistemul centralizat citesc din comentariile de pe topic doar ceea ce le convine lor, pt. a incerca sa argumenteze faptul ca factura asociatiei, deci a lor, este subventionata mascat, inca o data, de cei cu CT, pe principiul: da-i d... pe a'ia cu centrale ca daca au avut bani pt. CT au bani sa plateasca si o parte din caldura. Nu am spus ca nu platesc dar nu vreau sa platesc ce nu consum. Platesc pt. spatii comune, dar nu platesc pierderi iar in subsol este pierdere (daca se dorea incalzit subsolul constructorul monta un calorifer). Mai mult eu nu doresc sa am caldura pe casa scarii in conditiile in care usa de la intrare sta nonstop deschisa. Cu conductele verticale am explicat f. clar: au rol de transport si nu de radiant termic, si nu poate fi pretinsa la plata pierderea termica datorata transportului agentului termic. De altfel am spus in comentariul anterior, ca o mare parte din timp aceste tevi sunt mult mai reci decit temperatura din casa mea. La ora actuala centrala mea functioneaza noaptea pt. ca este frig. Oricum pierderile de caldura trebuie sa le suporte beneficiarii caldurii cei care au contracte cu furnizorul de caldura.
Etic ar fi ca vecinii mei sa-mi plateasca un anumit procent din gazele consumate pt. ca eu le incalzesc peretii, tavanul si podeaua.
Vad ca luati apararea acestui sistem. Nu ma intereseaza cine la inventat si cine la aplicat. Ma intereseaza daca in Germania si Franta caldura este platita la asociatie sau la furnizor, cit este procentul dintre salariul mediu pe economie si pretul g.cal. acolo, cit timp acolo nu au caldura si apa calda. Si ca sa inchei acest paragraf probabil stiti ca toate blocurile noi sunt cu bransamente individ. de apa rece pe fiecare ap. si cu centrale termice. Oare de ce?
Spuneti ca sistemul este inca functional. Ei bine, poate ati aflat ca in vara aceasta, in Pitesti sistemul sa gripat. S-a nascut un alt sistem, nu stiu prea multe, dar se pare ca la mijloc este o si mai mare hotie decit la defuncta societate.
Da, solutia de a nu mai arunca banii publici (care sunt banii nostri) pe fereastra in buzunarele nesimtitilor, este sa rupem pisica in doua. Acum, nu miine. Dar asta presupune ca toti sa facem aceste investitii. Spuneti ca nu toata lumea are banii necesari, dar tot dvs., sau alt user, intr-un comentariu anterior, dadea solutia ca cei care nu le convin si nu au bani sa se mute la casa, pt. ca traiul la oras nu-i pt. oricine. La casa lui fiecare e liber sa faca ce vrea, pe banii lui, inclusiv sa incalzeasca aleea de acces de la strada pina la usa casei.
Da subventia poate si trebuie masurata si chibzuita, iar eu sunt unul din cei f. putini care dorim acest lucru pt. ca am investit in independenta mea si atunci ma intereseaza unde se duc banii mei, platiti prin impozite si taxe. E foarte interesant de aflat pozitia dvs. si a celorlalti locatari in conditiile in care aveati montate CT. Nu vreti sa vedeti adevarul si logica lucrurilor pt. ca sunteti beneficiari directi ai acestui sistem perimat, falimentar.
Eu nu spun ca sistemul nu a fost bun, dar afirm ca in zilele noastre sistemul nu mai este bun si exista solutii si bani pt. schimbare dar nu se doreste iar cea mai mare parte din locatarii sunt incapabili sa vada mai departe de virful nasului si prea comozi sa faca ceva pentru binele lor propriu. Este usor sa bagi capul in nisip si sa nu vezi ce se intimpla in jur, iar cind scoti capul din nisip sa tipi sa ti se dea apa cu care sa te speli.
Ca sa intelegeti mai bine cum sta treaba aflati care este dorinta mea (si in mod sigur dorinta tuturor detinatorilor de CT: sa dea Dumnezeu ca incepind de miine toate societatile furnizoare de caldura si apa calda in sistem centralizat sa dea faliment. Deja sunt foarte multe orase in tara in aceasta situatie. Atunci o sa vedeti ca poate sa existe si alta sursa de caldura, cu bransament si plata individuala. Cine nu are bani acum pt. CT, atunci o sa ii aiba. Atunci o sa vedeti ca nu mai trebuie sa fie incalzit subsolul si casa scarii si ca veti plati doar ce inregistreaza contorul individual, indiferenr de pozitia ap. (parter, ultimul etaj, colt de bloc, etc.)
@proprietaru
Marimea sumei cu care subventionez eu personal factura de caldura a asociatiei, am aratat-o mai sus: iarna trecuta aprox. 55 lei/luna. Am aratat si valoarea caldurii platita de 2 ap. de pe scara mea cu acelasi nr. de camere: aprox. 150 lei si 110 lei. V-i se pare suma mica, in conditiile in care daca Societatea Termoficare 2000 dadea faliment din iarna trecuta pe mine nu ma afecta? Credeti ca ma intereseaza care este temperatura pe scara cind platesc aceasta suma? Credeti ca are vre-o justificare suma platita de mine in cazul in care pe scara nu functioneaza nici un calorifer din cele 2 (unul la intrare pe scara si unul in uscatorie) pt. ca sunt sparte, iar usa de la intrare sta deschisa tot timpul (pt. ca blocul este prevazut ca adapot ALA (antiatomic), care nu este in proprietatea asociatiei, si care are canalizarea infundata, din aceasta cauza de 2 ori pe luna platim desfundat canal iar mirosul pe scara este insuportabil).
Fiecare bloc are particularitatile sale, dar aproape toate blocurile au ceva in comun: niste nesimtiti si incompetenti, care ajung presedinti si administratori si ar face orice ca sa nu plece din functii. Vad ca nimeni nu vrea sa vada realitatea si se ascunde in spatele unor legi facute de arivisti incompetenti pentru semenii lor: in cadrul unei asociatii singura lege valabila este acordul unanim (ideal) sau majoritar (nu simplu ci 2/3). L 230 reglementeaza modul de infiintare al asociatiei, obligatii si drepturi ale locatarilor, dar nu reglementeaza si nu are drept de impunere modul de repartizare al cheltuielilor. Singurul act (LEGE) care sta la baza repartizarii cheltuielilor, trebuie sa fie Statutul sau act aditional la Statut sau (si este cel mai bine) ROI. Dar, daca ii spui unui pres. sau administartor de ROI te intreaba cu ce se maninca.
In legatura cu teava mea pe care "o vedeti dvs. pe scara, teava care va enerveaza si va incurca", imi cer scuze si va asigur ca miine o tai, dar .... spuneti-mi care teava s-o tai ca eu nu vad nici o teava de-a mea pe scara. ..... A... ba este una singura, si este mica, si pe ea circula gazele naturale. Teava asta s-o tai? Pai de ce, ca nu este singura de pe scara? Toti de pe scara avem o teava proprie pe care circula gazele. Acelea nu va inerveaza si incurca? Sa le tai si pe alea? Dar pe a dvs. ca si a dvs. este tot pe scara?
In privinta subventiei am dreptate total si nu partial. Si de acest lucru sunt constient si nu am nevoie sa -mi fie confirmate afirmatiei. Nu sunt dur si nu intentionez sa fiu (imi cer scuze daca asa pare afirmatia mea), dar dumneavoastra confundati o subventie de la stat (l-a care am contribuit si eu) la care eu personal am renuntat prin investitia in CT, si subventie pa care o maresc prin plata nejustificata la factura asoc., cu plata unor drepturi post salariale. Nu este vina mea ca nici dupa 20 de ani de capitalism, nesimtitii si incompetentii care ne-au condus si ne conduc in continuare, nu au fost in stare sa aseze pe niste fagase normale sistemele se pensii, de sanatate, de invatamint, etc. Teoretic si aproape practic, conform legii, rudele mele care sunt la pensie primesc pensie din contributia pe care au achitat-o intr-o viata de om al muncii si nu din subventia dvs. indirecta (adica plati de taxe si impozite la stat) si nici din subventie directa (ex. plata caldurii pe parti comune in cazul meu).
Acestea fiind spuse, va doresc noapte buna si ne mai auzim simbata sau duminica.
Dv puteti sa mai scrieti inca 100 de articole ca cel de sus, daca nu veti intelege ca traiti intr-un sistem ale carui defecte, intr-un fel sau altul, ne afecteaza pe toti, nu veti reusi sa micsorati suma de 55 lei pe care o platiti, ziceti Dv., degeaba.
Daca veti sta inchis in casa si veti constata ca la intrarea in bloc usa sta vraiste deschisa pe timp de iarna veti plati in continuare 55 lei.
......................
Ii condamnati pe cei care nu au CT ca suporta un sistem nesimtit de a le lua banii. Dar uitati sa specificati ca sursa de unde vine suma aceasta mare este cea pe care o "hraniti" si Dv. insiva si anume distribuitorul de gaze.
.......................
Apartamentul similar cu al Dv. plateste 110 lei, platind tot 55 lei la comun, teava ii este la fel de calda sau de rece ca si a Dv. Caloriferul de pe hol e la fel de rece pentru el ca si pentru Dv., numai ca el, ca sa plateasca suma asta asa mica, sta cu caloriferele mai mult inchise. Asta daca am inteles bine ce ati descris Dv.
.......................
Imi pare rau ca trebuie sa va spun, dar faptul ca platiti 55 lei caldura la comun se pare ca e mai ieftin decat daca v-ati cumpara o casa la curte unde ati avea de plata numai consumurile Dv., fara a suporta si neplacerea de a mai plati ceva la comun. Dar costurile cu aceasta casa ar fi mult mai mari. De ce nu priviti lucrurile si asa? Daca nu va convine sa mai platiti la comun, pai atunci nici nu mai stati la comun....nu va opreste nimeni sa alegeti!
In aceasta privinta inclin sa ii dau dreptate dlui Liviu Tomescu pana la un punct.
Sunt constient ca un sistem centralizat este mai eficient atat timp cat este modern si intretinut. Sistemul nostru dateaza de prin anii 80 fara nici o investitie in modernizare si fara o intretinere corespunzatoare a sistemului de distributie - de aici si diferenta mica intre costuri pe care o amintiti. Drept urmare foarte multi prefera solutia individuala (CT) desi in mod normal aceasta este mult mai costisitoare.
Ce se intampla insa cu instalatiile de distributie de dupa contorizare (pana acolo nu ii privesc pe proprietari). In mod normal acestea trebuie intretinute de catre asociatie din fondul de reparatii la care trebuie sa contribuie toti proprietarii (inclusiv cei cu CT). Si la intretinere intra inclusiv izolarea termica a acestora pe portiunile ce traverseaza spatii ce nu sunt incalzite. Prin urmare este absolut normal sa se plateasca de catre cei cu CT cota parte pentru incalzirea spatiilor comune - acolo unde aceasta se si realizeaza. Aceasta cota parte se poate calcula raportandu-se la suprafata spatiilor comune incalzite (considerandu-le la fel cu un apartament). In acest caz se poate ajunge la un procent (care poate fi sau nu intre 15-30%) dar macar este un procent mai apropiat de realitate decat o valoare oarecare. Si nu sunt de acord cu plata pierderilor de caldura deoarece acestea nu ar trebui sa existe. Daca exista este vina asociatiei ca nu le intretine corespunzator.
Cat priveste mult vestita problema cu tevile comune incalzesc si spatiul meu - sa o uitam, este o aberatie. Acele tevi se termoizoleaza la fel cum se termoizoleaza si cele din spatiile ce nu trebuie incalzite.
Transferul de caldura prin pereti - nu cred ca este cazul sa se ajunga la astfel de calcule (ele sunt posibile si depind de dif. de temp si struct. peretelui). Atunci s-ar putea trezi asociatia ca are de plata in momentul in care temperatura in apartamentul celui cu CT este mai mare decat in celelalte.
Solutia intermediara ar fi fost centrala termica de imobil dar si aici s-ar fi depins de administrarea imobilului si cum acest lucru la noi aceasta este realizata fara profesionisti romanii fug de ea. Acesta este si motivul pentru care apartamentele noi se fac majoritatea cu CT individuala - cerinta cumparatorului. In mod logic centrala de imobil combinata cu o distributie centrala contorizata (nu coloanele care le stiti cu totii) este acum solutia optima.
Eu va pot da exemplul meu personal, ca sa nu merg prea departe cu ilustrarea unei realitati care ne costa in mare parte si din vina noastra, pe langa vina autoritatilor.
In prealabil o sa va spun ca stau intr-o zona in care RADET a investit in punctele termice si se si vede din calitatea apei calde si a caldurii pe timp de iarna. Deci in aceasta privinta nu am ce reprosa autoritatilor.
Pe de alta parte, suferind ani de zile de frig, asta daca ma gandesc, inseamna chiar o viata de om, am avut grija sa-mi amenajez, atat cat s-a putut si am avut voie s-o fac, propria locuinta. Am pus ferestre de termopan, am imbracat balconul cu termopan, am schimbat caloriferele vechi cu unele de otel, am schimbat usa de la intrare cu o usa metalica prevazuta cu chedere, am pus repartitoare la calorifere.
..................
In aceste conditii iarna trecuta am platit caldura in casa cel mai mult 63 lei, am avut caldura in casa, eu fiind o persoana friguroasa, in cea mai mare parte a timpului, cu exceptia zilelor si noptilor geroase, tineam in functiune caloriferul cel mai mic din casa si unul din geamuri cu "cracanelul" deschis - pentru aer.
Repartitoarele nu mi-au inregistrat unitati in plus daca calorifere nu erau incalzite.
Dar am respectat conditiile asupra carora firma a atras atentia, sa nu se puna mobile in fata caloriferelor, draperii groase etc.
......................
Pe holul pe care locuiesc, geamul de aerisire statea deschis numai in timpul diminetii pentru cateva ore, pentru aerisire, usile de la ghene, cu putine exceptii si pentru scurt timp ramaneau inchise, usile la intrarea in bloc stateau inchise. Nici noi nu avem caloriferele de pe hol functionale, dar asta e!! cineva cu ani in urma a hotarat sa le inchida si asa au ramas.
.......................
In subsol tevile de caldura sunt izolate, la fel si in mare parte cele de apa calda. Vanele sunt inlocuite.
......................
Ce as mai putea cere de la sistem sau de la asociatia mea sa faca?
......................
Toate acestea in timp m-au costat niste bani care se reflecta printre altele si in pretul relativ mic la caldura, am contribuit cu partea mea la reparatiile si intretinerea blocului si nu mi-am mai pus problema daca reparatia din luna cutare e corect daca costa 3 lei si nu cumva ar fi trebuit sa coste 2,5 lei? La ce bun, daca mie in final toate aceste cheltuieli imi ofera confortul dorit sau aproape dorit?
........................
Nu credeti ca ar trebui sa ne implicam toti si sa ne armonizam propria locuire din apartament cu cea din bloc? Nu credeti ca ar trebui sa fim mai cumpatati si mai aplicati in a ne cheltui banii proprii? Nu credeti ca ar trebui sa nu mai lasam pe altii incorecti si delasatori sa ne marcheze prost si insultator locul in care traim - blocul?
exista vreo baza legala de plata a unei anumite sume(procent) din caldura pe spatiile comune in cunditiile in care la subsol exista gigacalorimetru dar cei bransati la sistemul centralizat nu au repartitoare de costuri?