M-am mutat in primavara intr-un apartament si am vazut ca fostul proprietar platea 30-35 Ron pt. caldura. Tevile sunt izolate sau mai bine zis taiate ca nu se vede nici urma de teava in apartamentul meu decat cele de la centrala. Stiu ca era o lege care permitea sa nu mai platesti caldura dak tevile sunt izolate sau taiate. Mai exista aceasta lege? Va multumesc.
Daca vreti sa va raspund complet, ilustrati situatia complet. Nu va pot raspunde fragmentat pentru ca daca mai adaugati un aspect la cele anterioare raspunsul initial se poate dovedi aiurea.
14 proprietari au centrale termice
6 sint bransati la sistemul centralizat fara repartitoare
administratorul vrea sa puna la plata si pe cei cu ct pt incalzire spatii comune =20%din factura de caldura
in adunarea generala nu s-a hotarit nimic cu privire la caldura spatii comune
este legal?
Da, este legal sa platiti caldura care circula pe tot sistemul de tevi din condominiu.
Dovada ca este asa, firmele care monteaza repartitoare si care fac si calculul caldurii, extrag din factura 10% pentru spatiile din proprietatea comuna si 15% pentru caldura pe tevile verticale din apartamente....... si dupa ce au facut aceasta extragere a valorii, impart restul facturii la apartamente in functie de consumul inregistrat pe repartitoare. Valoarea extrasa initial (de 25%) se imparte tuturor apartamentelor, impartita pe cota-parte indiviza, indiferent daca sunt sau nu bransate la sistemul centralizat.
Asa si in cazul Dv., proprietarii cu CT trebuie sa plateasca caldura pe acest sistem de tevi care sunt prin tot blocul. Procentele pe care vi le-am spus sunt din tabelul centralizator al firmei care face calculul la blocul meu. Deci administratorul Dv. intentioneaza sa va calculeze un procent chiar mai mic.
Faptul ca nu s-a decis in adunarea generala acest lucru nu are relevanta, deoarece aceasta caldura "la comun" se plateste de toata lumea, exista o reglementare legala asupra careia adunarea generala nu are niciun cuvant de spus.
Extras din Legea nr. 325 din 14 iulie 2006
Art.38 (2) Proprietarii apartamentelor individuale situate în imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reţeaua de alimentare cu energie termica, plătesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumată pentru încălzirea spaţiilor aflate în proprietate indiviză, proporţională cu cota-parte indiviza.
....................................................
In lege nu spune procentele, dar eu v-am spus cum se calculeaza la noi de catre o firma autorizata, avand autorizare, softul cu care opereaza este autorizat.