avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
Concluzionez si eu asa cat ma duce capul si inteleg dar nu pricep, cum incercati Domniile Voastre sa faceti un bine copiilor.:hm:
1. Primim pensia alimentara,pentru care ne razboim in instante.(art 529-534 C. civ) Ce am rezolvat? Hm...prea putin si nu pentru totdeauna.
2.Nu primim pensia alimentara, incepem imprastierea plangerilor penale, poate il bagam in puscarie (art 305 C. pen)...Ce-am rezolvat?Am "castigat" pentru copil doar un tata puscarias Oare cum este sa traiesti fiind copilul unui asemenea exemplar?
3. Ajungem in momentul in care copilul atinge varsta de 18 ani, sau la varsta la care termina cu toate studiile si realizam ca al nostru copil nu mai merita nimic de la tata. Atunci ma intreb: Cum de grija parintelui fata de copil poate fii limitata in timp Pai...asta, eu una nu o inteleg pentru ca in momentul in care am devenit parinte s-a nascut aceasta grija ce va muri odata cu mine. Pana cand se va intampla asta...voi trai asa!Acest sentiment este prezent atat la mame cat si la tati, iar orice rautate intre aceste doua tabere da nastere unui proces de delimitare parinte- copil uneori ireversibil, desi varianta mea ar fii aceea ca nimic in viata asta nu este ireversibil in afara nasterii si a mortii.
Merita atata agitatie, pe care o mai si platim? Vom reusi asa sa-i redam copilului tatal?
Fiecare mama trebuie sa gandeasca BINE inainte de a face rau, la raul indirect la care-si supune copilul.
Ca ne place, ca nu ne place, ca acceptam/recunoastem sau nu, adevarul adevarat este ca pentru o casatorie destramata exista doi vinovati, nu doar unul.
Va recomand atentie! Nu se stie niciodata pe cine va arata mai tarziu copilul cu degetul
O zi buna!
Probabil ca intr-o casnicie sunt doi vinovati dar eu nu ma consider vinovata! Nu am de ce! Cand eram insarcinata de 3 luni , domnul sot a inceput sa lipseasca de acasa cate 10 zile lunar ( spunea ca merge la cursuri si specializari dar mergea la amanta ).Cand fiica mea avea 2 ani am aflat ca el mai are un copil de 1 an .Amanta a ramas insarcinata cand fiica mea avea 3 luni! Unde e vina mea? Sau unde este vina amantei, o fata simpla dintr-un sat din Moldova ( el locuind in Ardeal). Ce vina are ea ca el i-a promis ca o ia de sotie si sa pastreze copilul? De ce nu a recunoscut copilul la nastere si a purtat-o 2 ani prin tribunale ?Ei de ce nu ii da pensia de intretinere pt copil? Cand am facut plangere penala am intrebat-o pe fiica mea daca este de acord ?! Si ea spus ca da!Apoi am aflat ca nu eu trebuie sa fac plangerea si am ajuns ca ea sa faca plangerea si eu am devenit martor!,,,Dosarul e la politie din luna aprilie si avea timp de atunci sa dea din bani si va avea timp si in timpul procesului sa restituie banii!Dar nu vrea !...Mai are o condamnare de 1an si 6 luni pt fals si uz de fals cu suspendare. Dar probabil ca daca nu va da banii fetei mele va primi o condamnare si cele doua pedepse se vor cumula ! ....Nu are dacat sa isi vanda masina sau pamanturile !,,,Suma pe care o cer eu este 900 euro pt 3 ani !,,,,Fiica mea a spus ca in Romania poti sa furi ,sa violezi , sa nu dai pensie , sa faci evaziuni fiscale ,sa faci multe rele si nimeni nu te pedepseste, si a mai zis ca daca va fi pedepsit va incepe sa creada ca se face dreptate si la noi...Deci nu o va deranja pe ea si nici pe mine daca va fi condamnat daca nu isi da restantele.Ce daca este condamnat ? Trebuie sa platim pt faptele noastre !,,,In caz contrar ce cred tinerii? Ca pot sa faca ce vor ? De ce mai sunt procese de paternitate daca tot nu ii obliga nimeni sa dea pensia?! ,,,Sa faca atunci multi copii in toata tara si sa ii paraseasca , sa ii lase doar in grija mamelor si ei sa se declare feciori fara obligatii ca si asa nimeni nu le face nimic! La 42 de ani , cu studii superioare , sanatos si barbat bine oare de ce nu munceste ? ! Pt ca munceste la negru!
Intrebati pe oricine despre Legea nr.272/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, evident din sistemul justitiei si vi se va spune ca este o lege foarte buna pentru Romania de azi. Problemele apar atunci cand autoritatile publice centrale si locale nu o respecta, o incalca pur si simplu!
@ deea.dr - este adevarat ce spuneti insa , in opinia mea, cred ca pierdeti din vedere ca in multe cazuri aceasta pensie alimentara ce i se cuvine copilului ii poate imbunatati viata : cu acei bani poate accesa o ora de pian, o ora de limbi straine , poate merge intr-o vacanta culturala , poate merge intr-o tabara de studii . Oare nu merita ca tutorele sa lupte pentru asta si sa caute solutii ? Pentru ca aici se intreaba lucruri pentru care altii nu gasesc solutii. Eu privesc asta cu admiratie , sa lupti pentru ceva nobil e o virtute !

Sunt voluntari de profesie care lupta pentru drepturile copiilor maltratati, care sunt bolnavi , care nu au case etc , iar o mama care lupta pentru UN PIC DE MAI BINE pentru copilul AMANDURORA este - incredibil - aratata cu degetul si indemnata sa gandeasca de doua ori inainte de a actiona.
E de-a dreptul halucinant !

Nu inteleg de ce se priveste cu atata scepticism suferinta mamelor . Si mai mult , nu am vazut nici o pozitie la intrebarea mea retorica : de unde atata ura ?
Nu inteleg de ce li se acorda atata credit persoanelor care sunt infidele , care inseala , se poarta urat cu cei pe care ii lasa in spate . Adica inteleg , se simt vinovate si vor sa ii faca si pe restul sa se simta la fel de vinovate si de mizerabil si daca ele sunt in mocirla atunci sa ii traga si pe restul in aceeasi mocirla . Astfel probabil se vor simti mai bine .
ce se ignora de catre majoritate, in general, este faptul ca din asemenea situatii cei mai afectati raman copii fiind victime colaterale! Adultii isi rezolva intr-un fel sau altul problemele matriomoniale ulterior!

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)