avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
Daca o poate cineva ajuta cu un sfat bun, o idee - sa o faca . In rest - e destul de necajita - nu are rost sa fie necajita si mai tare . Isi asuma rolul de single-mother foarte bine si se descurca. Dar vrea si mai mult pentru copil ! Ce e rau in asta ? Pana la urma, daca ii va fi bine copilului - ii va fi bine si tatalui, nu ? Poate va ajunge un om "realizat" si ii va putea da un pahar de apa la batranete . Daca nu va ajunge chiar asa bine si va munci pe branci cine se va ingriji de tatal-calator-din-floare-in-floare ?
Fiecare de aici care posteaza un mesaj pe forum are situatia particulara de viata - nu putem judeca , haideti sa punem un umar in sens pozitiv, nu negativ.
Gresesc ?
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
tudorioan a scris:

ce se ignora de catre majoritate, in general, este faptul ca din asemenea situatii cei mai afectati raman copii fiind victime colaterale! Adultii isi rezolva intr-un fel sau altul problemele matriomoniale ulterior!

Personal nu cred ca se ignora asta . Copiii raman afectati oricum , in primul rand pentru ca mami nu e cu tati . Desi in cazurile de violenta in familie poate ca e mai bine ca mami sa nu fie cu tati . Insa in cazurile prezentate aici e clar ca un plus de financiar, care TREBUIE ( nu e o optiune, e o obligatie) sa fie si din partea tatalui, ar putea imbunatati calitatea vietii minorului .
sa o luam in ordine.in momentul in care va incepe sa plateasca,acea plata nu va fi considerata pensie ptr luna in curs ci va fi scazuta din pensia restanta la acel moment.si tot asa pana va ajunge la zi,in cazul in care nu va plati toata suma odata.in cadrul procesului ce va avea loc in instanta ptr neplata pensiei de intretinere ,dvs sa cereti pe langa daunele materiale(daca au fost) si daune morale ptr fiica dvs care nu a beneficiat de pensia tatalui asa cum era prevazut in hotarare.chiar daca va plati luna de luna dar nu va achita suma restanta intr-un anumit interval de timp,ii veti face din nou aceasta plangere ptr ca nu respecta hot judecatoreasca si sunt convinsa ca urmatoarea data nu va mai scapa doar cu amenda penala sau condamnare cu suspendare ci va face chiar pe bune puscarie.dar ptr asta aveti nevoie de multa rabdare si timp pierdut ptr asa ceva.toti acesti trantori intretinuti de altii ca sa nu mai plateasca pensie de intretinere copilului,stau linistiti crezand ca nu li se va intampla nimic,tocmai ptr ca marea majoritate a femeilor care au custodia minorului,obosesc sa se lupte cu astfel de specii si renunta din diverse motive:lipsa banilor,a timpului si nu in ultimul rand lupta cu institutiile statului care fac tot posibilul sa scoata nevinovate aceste specii care se inmultesc pe zi ce trece .daca intradevar nu are venituri exista obligatia ca acesta sa plateasca macar la sal min pe ec.sau poate au bunicii paterni daca specia respectiva nu are venituri.cred ca ar trebui sa mergem si pe aceasta varianta,nu?
iar ptr tine humphrey, de unde stii tu ca nu s-a incercat un dialog frumos?chiar si doamnele de mai sus au spus in repetate randuri ca au incercat sa obtina pensia pe cale amiabila si chiar daca nu o cereau aceasta pensie in instanta ea ar fi fost acordata in mod obligatoriu ,intelege odata ca nimeni nu a cerut mai mult decat ar fi fost normal,ba chiar unele dintre noi vazand ca speciile respective "nu au venituri",au cerut pensia la sal min pe ec.dar ei nu sunt in stare sa dea nici macar acei 165 lei ce reperez 25% din venitul min pe ec....de ce nu dau nici macar acesti bani?ptr a pedepsi femeile ca nu le vorbesc frumos?ca trebuie sa se roage in genunchi cu capul plecat eventual ptr un drept obtinut al copilului?in aceste cazuri nu au decat sa infunde puscaria,eu una nu am sa ma las calcata in picioare si va promit ca am sa va informez cand el va fi in genunchi cu capul plecat ...asa cum merita ptr nesimtirea de care da dovada.sa castigi 3000 euro pe luna si sa nu dai nimic copilului tau ,nici macar un telefon de ziua de nastere,(un telefon in sensul de a suna fetita ,nu de a-i oferi un aparat de telefon) nimic dar absolut nimic,sa ii spun ca ii aduc copilul cateva zile si tu sa raspunzi ca il tii la poarta si ii dai mancare ptr caini.....doamne..ptr asta am sa lupt pana va face fiica mea 18 ani.nu cred ca se va putea ascunde atatia ani si odata si odata adevarul si dreptatea vor invinge.consider ca in lumea asta trebuie sa existe o lege a compensatiei,eu am sa o astept si am sa cred in acest lucru!
am o intrebare ,ptr cei care incerca sa lanseze ideea ca ,noi femeile ar trebui sa ii iertam pe acesti infractori ptr ca vin sarbatorile sau care cred (asa cum incerca subtil sa ne spuna deea.dr) ca regretam personajele de care am divortat si de aceea incercam acum sa le facem rau,cum ar fi procedat daca ei,acesti tati minunati ar fi avut custodia minorului iar aceste mame nemernice nu ar fi dat niciun ban ptr intretinerea copilului si nici nu s-ar fi interesat de soarta lui.tot asa indulgenti ar fi fost?
:offtopic: Interventie moderator
Am rugamintea de a nu mai posta mesaje pe acest topic care nu au nicio legatura cu subiectul topicului .. asemenea mesaje se pot purta prin intermediul msajleor private .. pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea anumitor persoane in ele.

Incalcarea Regulamentului Forumului se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)