In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
Cred ca nu ati inteles ceea ce am vrut sa spun,sau poate ca nu m-am exprimat eu pe intelesul tuturor.vorbim de indivizi care fac tot posibilul sa isi ascunda veniturile si spun ca sunt intretinuti de actuala sotie sau de parinti.de altfel acestia au un standard de viata foarte ridicat.binenteles ca au avut grija sa isi puna toate bunurile la adapost si sa nu figureze cu nimic pe numele lor.daca intradevar erau vai de steaua lor fiti sigur ca nimeni nu avea pretentie la nimic.dar cand acestia te sfideaza etaland bunastarea lor in conditiile in care spune ca nu au din ce sa dea pensie.....atunci nu vad cum ar trebui sa procedam.
Va rog un sfat juridic la urmatoarea intrebare : In cazul descris mai sus de catre desirelia75 nu se poate demonstra reaua credinta ( si-a ascuns bunurile pentru a se da sarac ), sau inselaciune (inseala legea ca sa se dea sarac ) , sau abuz (are puterea si dreptul de a se da sarac pentru a se sustrage platii ) ? Adica nu concorda scripticul cu fapticul . Cum se traduce asta in justitie ?
Multumesc
Si una si alta! Se sustrage in acest fel de la obligatiile de intretinere stabilite de instanta. Se poate vorbi chiar de fals in declaratii fapta sanctionata de legea penala cu inchisioare de la 1 la 5 ani.
stelaradu2011 a scris: Ce parere ai avea despre un tata care vine in locatia unde e copilul si nu-i da nici macar o ciocolata,uneori chiar nici nu-l baga in seama?
Orice om sanatos la cap are o parere proasta despre oameni care aduc pe lume copii si ii neglijeaza. Ideea, insa, este ce se poate face pentru ca acesti oameni sa fie obligati sa-si asume raspunderea. Si aici incepe circul – sa zic asa – pentru ca parghiile legale nu ajuta prea mult... S-a mai scris: poate fi urmarit penal pentru abandon – sa zicem ca ajunge sa faca inchisoare: poate ceva timp in celula l-ar face sa se gandeasca de doua ori inainte de a refuza plata pensiei de intretinere pentru copil dar – la fel de bine – e posibil sa refuze in continuare sa plateasca. Alta varianta ar fi ca organul de urmarire penala sa constate ca respectivul chiar nu realizeaza venituri – fiind intretinut de noua sotie, de parinti etc... Aceasta inseamna ca el nu e de rea credinta cand nu plateste si chiar nu are (noua sotia e cea care are)... Da, stiu ce ganditi: de fapt, are... Poate ca are, insa nu se poate dovedi foarte usor... Si, acum, pentru obiectivitate, organele de cercetare penala nici nu „sapa” prea adanc in astfel de cazuri (din motive diverse) si de aceea cei interesati platesc detectivi particulari care sa arate contrariul afirmatiilor celui care se sustrage de la plata pensiei de intretinere pentru copil (dar, poate, nu va descoperi nimic nici detectivul privat) – e un cerc vicios care poate fi spart foarte greu si nu este „vina” legislatiei si nu e, neaparat, vina judecatorilor. E un fel de lupta cu morile de vant pentru ca e in discutie caracterul acelor oameni care se sustrag de la indeplinirea obligatiilor.
Inainte de eventuale procese poate ar fi bine sa consultati un avocat (nu doar dv, ci toti cei aflati in situatii similare) : consultanta costa mai putin decat reprezentarea / asistenta la proces – si vi se va spune cam ce ar trebui sa faceti.
Mai apoi, exista OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, pentru cei care se incadreaza, evident:
Art. 6 - Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
[...]
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.
stelaradu2011 a scris: El a cerut luna iulie in instanta.
E probabil – avand in vedere ca nu prea se intereseaza de copil – sa-i treaca entuziasmul pana in luna Iulie si sa va anunte ca nu poate lua copilul (daca o va face sa ii cereti sa scrie ca nu poate lua copilul, pentru a putea sa plecati linistita in vacanta si el sa nu zica mai apoi ca ati incalcat hotararea judecatoreasca)
Sunt multe chestiuni marunte – caracteristice fiecarui caz in parte – care pot ajuta in echilibrarea – sa zic asa – a situatiei dar e nevoie de timp, de rabdare, de calm.
Se presupune ca va cunoasteti bine fostul sot... Daca e genul care doreste sa va sicaneze ar fi trebuit sa nu insistati pentru luna Iulie, ci pentru alta luna – poate ar fi cerut el in instanta sa stea alaturi de copil in acea perioada. Poate parea hilar ce scriu dar ”constructiile” de acest gen se ridica pe amanunte...
stelaradu2011 a scris: vreau doar sa-i pot lasa copilului meu o casa si un venit,doar am 45 ani.
Aveti o viata inainte! Vanzand totul ar ramane chiar asa putin incat nu puteti achizitiona un apartament cu doua camere, macar? (nu imi raspundeti, sunt intrebari ”ajutatatoare” – sa zic asa) Pentru ca de va ganditi la viitorul (mai mult sau mai putin) indepartat copilul va mosteni pe tatal sau... daca acesta va fi capabil sa pastreze ceva.
In plus, in functie de cazul concret, e posibil sa va opuneti vanzarii a tot ce aveti in ideea ca prin vanzare nu ar ramane suficient pentru a cumpara un imobil in care sa locuiti alaturi de copil – si minorilor trebuie sa li se asigure un loc de locuit... Sigur, multi vor zice: se poate si in chirie... Da, se poate, dar nu e cazul intotdeauna – sunt fel si fel de situatii, diferentiate prin amanunte.
desirelia75 a scris: vorbim de indivizi care fac tot posibilul sa isi ascunda veniturile si spun ca sunt intretinuti de actuala sotie sau de parinti.
[...]
atunci nu vad cum ar trebui sa procedam
Acesta este ”cercul vicios” despre care am scris mai sus si raspunsul este: mai nimic nu se poate face – am incercat sa argumentez... mai sus.
Nu exista o lege care sa interzica unui barbat sa fie intretinut de sotie si nu exista lege care sa oblige un individ sa munceasca. E una dintre partile urate ale chestiunii.
Cand sotia are o societate comerciala este posibil ca sotul sa figureze ca angajat in aceasta societate comerciala, chiar daca are salariu scriptic, nu si faptic... Cum puteti afla aceasta? Solicitati o informare la registrul comertului (care costa, dar nu foarte mult) – despre cifra de afaceri, nr de angajati etc si va puteti face o idee daca e probabil sau ba sa fie angajat acolo, dar trebuie cercetat ”adanc” pentru ca nu vi se spune numele angajatilor si de la ITM puteti afla numai daca solicita instanta o asemenea informatie – si nu prea vad care ar fi temeiul legal in acest caz...
Construiesc pe ”daca si cu parca”, la nimereala, pentru ca fiecare caz are particularitatile sale dar – cine stie? – poate celor direct implicati le vine vreo idee care sa ajute la dovedirea declaratiei mincinoase: nu realizez venituri si de aceea nu pot plati pensia de intretinere pentru copil.
pt trope_doi
Nu pot sa il execut silit deoarece judecatorul executoresc costa si lui nu are ce sa ii execute, deoarece totul este pe sotia sa si mama lui.Chiar daca nu are venituri el trebuie sa dea acea pensie de intretinere cel putin la minimul pe economie .Fiica mea nu ar cere acei bani daca eu mi-as permite sa ii ofer o viata decenta in momentul de fata.Sunt in somaj ca si absolventa , suma pe care o primesc este 250 ron si mai am 50 ron AFS si 42 ron alocatia de stat pt fata .Eu pot sa o intretin pe fiica mea in acest moment din acesti bani, din 342 ron? Nu am cerut pensia in 2009 si 2010 deoarece am reusit sa ma descurc si apoi el m-a rugat sa il pasuiesc o perioada cu pensia deoarece avea un proces penal pe rol.( o insealciune facuta pe firma lui). Din luna ianuarie voi incerca sa lucrez voluntar la un spital, deoarece am incercat sa ma angajez dar la concurs am fost 10 persoane pe un loc si sper ca prin voluntariat sa pot sa ajung sa fiu cel putin recomadata la vre-un particular.(pot pleca dincolo deoarece am deja oferte dar nu am la cine sa las fata si oricum procesarea actelor se face intr-un an si costa si bani). Ce sa fac cu fiica mea? Sa o alung de acasa ca nici eu nu imi permit sa o cresc? Suma pe care a cerut-o fiica mea de 100 ron sunt necesari ei si nu mie.
Cuantumul de 20% poate fi modificat daca lui i se mai nasc copii si va face o cerere la tribunal in acest sens .Pensia pt 3 copii este 1/2 din venitul lui , iar procentul pt fiecare copil va fi stabilit de instanta si nu e obligatoriu sa fie identic ( totul depinde de instanta).
El indiferent de venituri trebuie sa plateasca la venitul minim pe economie , sotia lui daca il intretine nu are decat sa ii dea si datoriile deoarece cand s-a bagat in viata lui stia ca este casatorit si are obligatii. In caz contrar nu are decat sa il lase sa faca o condamnare !,,,Si sincer ? Am rabdare pt procesul penal !Si s-ar putea sa execute condamnarea avand in vedere ca are inca o condamnare cu suspendare pt inselaciune.
In 13 ianuarie am termen in procesul civil si nu am nici un raspuns legat de urmarirea penala .
Oricum am sa postez aici ce va hotara instanta in procesul civil si cum se va desfasura procesul penal, deoarece poate vor fi persoane care se vor putea folosi de procesul meu.
Veniturile lui la negru nu pot fi demonstrate .Sunt venituri legale ale sotiei lui! Oare el ce face pe la finante , fortele de munca si banci? Oare asta nu inseamna ca lucreaza pe firma de contabilitate a sotiei lui? Duce acte doar asa de placere sa isi ajute sotie?
Cum sa nu aiba bani pt el? De unde are bani pt benzina,pt ratele de la banci ? Cum de e mare si bine facut daca saracul nu are ce manca? De ce nu cere o masa gratuita la cantina primariei? O cunostinta i-a oferit un post de taximetrist si a refuzat ? Oare de ce ? Nu a concordat cu statutul lui de patron , director ? Eu de ce am lucrat 3 ani ca muncitor in trei schimburi si cu studii superioare ? Eu nu m-am injosit ? ,,,,Nu trebuie sa demonstrez nimic. Fiica mea doreste doar procent la venitul minim pe economie si sa ii restituie restanta pe 3 ani !....In 2008 avea salariu de incadrare 6300 ron si el ii dadea fetei 70 ron !.Acum nu vrea sa munceasca? ! Sa fie sanatos si sa stea la puscarie.Si oare la ce atitudine va referiti?
Program de vizitare
conpama
Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)