stelaradu2011 a scris:
In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Il puteti executa silit pentru a plati – retroactiv – pensia de intretinere (datorii acumulate), dar numai pentru ultimii 3 ani (pentru restul a fost pierdut dreptul la actiune) - aceasta in cazul hotararii din 2004
Dar: scrieti ca acum declara ca nu are venituri, deci e posibil sa nu plateasca; puteti cere executare silita – se poate pune poprire pe conturi (si orice ban care intra in acel cont va fi blocat prin poprire – de la momentul popriprii si pana la achitarea restantelor) sau pot fi executate silit bunuri din patrimoniul sau (o fi avand ceva achizitionat pe numele sau)
Pentru pensia restanta nu trebuie sa faceti plangere penala... Aveti o hotarare judecatoreasca (cea din 2004) si il puteati pune in executare silita. Mergeati la un executor judecatoresc...
stelaradu2011, scrieti ca inchiriaza ”la negru” Vreti sa-l ”speriati”? Il amenintati ca il reclamati pentru evaziune fiscala...
stelaradu2011 a scris:
Partajarea se face doar prin iesirea din indiviziune iar numai taxa de timbru este 3% din valoarea imobilului(care ar fi o suma mai mare de 3 miliarde lei vechi).Daca ar fi fost asa de simplu,s-ar fi inghesuit el s-o faca pentru ca ar fi in stare sa vanda totul in pierdere doar sa ma vada pe mine in strada.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Aici e oarecum cu iz de ”imi convine si mie situatia” dar nu vreau sa comentez. Daca vreti amandoi partaj mergeti la un mediator si va intelegeti cine ce pastreaza... Scapti de plata celor 3% , aveti ce sa-i executati pentru pensia restanta...
stelaradu2011, un avocat ar fi reactionat la raspunsurile date de fostul sot la interogatoriu... (cine a formulat acele intrebari? )
lilipa a scris:
Si eu sunt in aceeasi situatie cu 2 copii .Fostul sot nu isi declara veniturile la stat ,este constient ca i se poate face dosar penal si totusi sfideaza justitia. Si eu intreb ce se poate face?
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Se pot face putine – e o realitate – atunci cand cineva nu vrea si nu vrea sa-si respecte obligatiile (in cazuri ca acestea, in special). Dispozitii legale exista dar pentru a fi aplicate trebuie indeplinite anumite conditii - afirmatiile / acuzatiile de genul: ”are venituri nedeclarate” trebuie dovedite in instanta sau se pot face plangeri penale pentru evaziune fiscala... chestiune care dureaza si dureaza pentru ca trebuie cercetat cazul. Multi zic:
zice ca n-are bani dar traieste bine. Poate ca are venituri nedeclarate dar poate ca e o persoana care primeste bani de la parinti, de la prieteni, de la iubit / iubita etc... Cercetarea e dificila si de durata: fiecare persoana implicata va cauta sa prelungeasca istoria...
Evident, legea poate fi imbunatatita...
Livica a scris:
Ma tem ca foarte multe mame din tara asta se afla in situatii similare, se stie ca asa zisii tati castiga foarte mult si totusi nu se face dreptate!
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Dreptatea care ”se face” in instanta este acea dreptate bazata pe probe: cine isi dovedeste sustinerile are dreptatea de partea lui. In instanta ce nu se poate dovedi nu exista – o realitate trista, se poate zice, dar nu lipsa legislatiei e cauza (nu in toate situatiile) si nici judecatorul nu e vinovat (nu in toate cazurile).
Tatii despre care fostele partenere stiu ca au venituri substantiale trebuie sa dovedeasca acest aspect, in instanta. Cum se face aceasta?! Greu (si scump), dar se poate – depinde de fiecare caz in parte.
Altfel spus: judecatorii nu lovesc in nimeni dar nu pot da hotarari decat in baza probelor din dosar. Afirmatiile care nu pot fi sustinute cu documente si / sau martori sunt doar povesti (chiar daca sunt povesti adevarate)
kyrakyra_65, pentru plata restantei la pensie trebuia sa il puneti in executare silita... pentru ca cercetarea in cazul plangerii penale pentru neplata pensiei de intretinere (sau pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti) dureaza prea mult si, in plus, s-ar putea constata ca n-a platit pentru ca nu a putut nu pentru ca n-a vrut... sau ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare (in general), si tot nu va plati...
Sentinta (hotararea primei instante) prin care s-a stabilit cuantumul pensiei (prima data) este, banuiesc, irevocabila deci este, potrivit art. 278 pct. 3 cod proc. civ, executorie de drept - constituie titlu executoriu care poate fi pus in executare in caz de neindeplinire a obligatiei de catre debitorul intretinerii (o fi avand ceva bunuri in patrimoniul sau)