avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .
asteptam sfaturi juridice in aceasta speta .Nu am facut decat sa argumentam mai bine, cu multe exemple aceasta speta pentru a primi sfaturi avizate. Asteptam cu sufletul la gura toate utilizatoarele un sfat juridic. Multumesc .
Ce frumos ati incheiat de data asta, dl humphery...cat de linsitit....Si cand ma gandesc cum ati pasit pt prima data in acest topic cu "BAH, GOSPODINELOR!...:rolleyes: :)

Dar.....Au trecut deja 10 luni de cand imi cresc singura copiii....financiar vorbind...(iar in celelalte 10 luni am beneficiat de imensa suma de 147 lei...PTR AMBII COPII!!! ...Eii....aici..oare cine hartuieste pe cine ?...si emotional..si financiar..si cum mai vreti dvs s-o spuneti...Deja va puteti pregati cutitul...Asa ati spus...

Acu..fara suparare , legat de comunicare.face to face...sau nu neparat....
Cine credeti ca se irita la maxim cand ii aduc la cunostinta nevoiele financiare pe care le au copiii nostri de nici 3 ani si de 6 ani jumate....Ia ziceti? cine oare? Cine credeti ca se oftica atunci cand il rog frumos sa plateasca macar gradinita pe luna uneia dintre fetite?...Doar atat!..Gradinita!...Ptr ca ne-ar ajuta fff mult chiar si cu atat...Asta daca el considera ca fetele noastre merita doar atat!...Ia ziceti..Cine credeti?...Cine credeti ca si-a facut concediile pe litoralul strain de 2 ori de cand am divortat...in timp ce fetita mea cea mare nu mai urmeaza cursurile de balet...ptr ca nu s-a mai putut....Cine credeti ca are o masina nouta de cand a divortat..chiar daca nu are serviciu?...Fiti sigur ca nu eu! Eu am alte prioritati si alte obligatii!!

Ooo..si cate mai sunt...dle humphery....

Si daca cer instantei drepturile copiilor mei..ptr ca , v-am zis, cu el nu merge...inseamna ca hartuiesc pe cineva???...Inca n-am facut-o...Motivele sunt aici nenumarate si diferite...Dar poate ca urmeaza...

D-na deea.dr,
1. eu, muierea de mine, am ramas bortoasa ptr ca asa am hotarat amandoi. AMANDOI am vrut al doilea copil...Si DUMNEZEU....
Si dintr-o data, POC!...a plecat!

2. nu i-am atarnat copiii de gat niciodata... Fetele mele i-au vazut de prea multe ori spatele ca sa-i mai ajunga la gat!

3. nu am de gand sa-i iau TOT!..A facut-o el deja cu noi!
Eu as vrea sa-si indeplineasca doar datoria de tata...atat cat zic legile firii... si cealalta lege !
Nimic mai mult!...

4. Si chiar sunt curioasa daca vor indrepta copiii mei degetul catre cineva...

O seara buna tuturor!

. pe forum se discuta probleme juridice,dar nu am vazut interventia niciunui avocat.chiar nu au intalnit in practica judiciara astfel de spete?sa ne povesteasca ce trebuie facut?in afara de plangeri penale si executarea silita daca acesta din urma are bunuri.sa ne povesteasca daca dumnealor au reusit sa obtina astfel de pensii in asemenea situatii ptr cilentii lor.
desirelia75 a scris:

. pe forum se discuta probleme juridice,dar nu am vazut interventia niciunui avocat.chiar nu au intalnit in practica judiciara astfel de spete?sa ne povesteasca ce trebuie facut?in afara de plangeri penale si executarea silita daca acesta din urma are bunuri.sa ne povesteasca daca dumnealor au reusit sa obtina astfel de pensii in asemenea situatii ptr cilentii lor.


:offtopic:
Scrie undeva ca sunt obligati avocatii sa va raspunda ? ... trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nu se poate garanta un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discernem singuri in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii.



stelaradu2011 a scris:
In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Il puteti executa silit pentru a plati – retroactiv – pensia de intretinere (datorii acumulate), dar numai pentru ultimii 3 ani (pentru restul a fost pierdut dreptul la actiune) - aceasta in cazul hotararii din 2004
Dar: scrieti ca acum declara ca nu are venituri, deci e posibil sa nu plateasca; puteti cere executare silita – se poate pune poprire pe conturi (si orice ban care intra in acel cont va fi blocat prin poprire – de la momentul popriprii si pana la achitarea restantelor) sau pot fi executate silit bunuri din patrimoniul sau (o fi avand ceva achizitionat pe numele sau)
Pentru pensia restanta nu trebuie sa faceti plangere penala... Aveti o hotarare judecatoreasca (cea din 2004) si il puteati pune in executare silita. Mergeati la un executor judecatoresc...

stelaradu2011, scrieti ca inchiriaza ”la negru” Vreti sa-l ”speriati”? Il amenintati ca il reclamati pentru evaziune fiscala...

stelaradu2011 a scris:
Partajarea se face doar prin iesirea din indiviziune iar numai taxa de timbru este 3% din valoarea imobilului(care ar fi o suma mai mare de 3 miliarde lei vechi).Daca ar fi fost asa de simplu,s-ar fi inghesuit el s-o faca pentru ca ar fi in stare sa vanda totul in pierdere doar sa ma vada pe mine in strada.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Aici e oarecum cu iz de ”imi convine si mie situatia” dar nu vreau sa comentez. Daca vreti amandoi partaj mergeti la un mediator si va intelegeti cine ce pastreaza... Scapti de plata celor 3% , aveti ce sa-i executati pentru pensia restanta...

stelaradu2011, un avocat ar fi reactionat la raspunsurile date de fostul sot la interogatoriu... (cine a formulat acele intrebari? )

lilipa a scris:
Si eu sunt in aceeasi situatie cu 2 copii .Fostul sot nu isi declara veniturile la stat ,este constient ca i se poate face dosar penal si totusi sfideaza justitia. Si eu intreb ce se poate face?

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Se pot face putine – e o realitate – atunci cand cineva nu vrea si nu vrea sa-si respecte obligatiile (in cazuri ca acestea, in special). Dispozitii legale exista dar pentru a fi aplicate trebuie indeplinite anumite conditii - afirmatiile / acuzatiile de genul: ”are venituri nedeclarate” trebuie dovedite in instanta sau se pot face plangeri penale pentru evaziune fiscala... chestiune care dureaza si dureaza pentru ca trebuie cercetat cazul. Multi zic: zice ca n-are bani dar traieste bine. Poate ca are venituri nedeclarate dar poate ca e o persoana care primeste bani de la parinti, de la prieteni, de la iubit / iubita etc... Cercetarea e dificila si de durata: fiecare persoana implicata va cauta sa prelungeasca istoria...
Evident, legea poate fi imbunatatita...

Livica a scris:
Ma tem ca foarte multe mame din tara asta se afla in situatii similare, se stie ca asa zisii tati castiga foarte mult si totusi nu se face dreptate!

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Dreptatea care ”se face” in instanta este acea dreptate bazata pe probe: cine isi dovedeste sustinerile are dreptatea de partea lui. In instanta ce nu se poate dovedi nu exista – o realitate trista, se poate zice, dar nu lipsa legislatiei e cauza (nu in toate situatiile) si nici judecatorul nu e vinovat (nu in toate cazurile).
Tatii despre care fostele partenere stiu ca au venituri substantiale trebuie sa dovedeasca acest aspect, in instanta. Cum se face aceasta?! Greu (si scump), dar se poate – depinde de fiecare caz in parte.
Altfel spus: judecatorii nu lovesc in nimeni dar nu pot da hotarari decat in baza probelor din dosar. Afirmatiile care nu pot fi sustinute cu documente si / sau martori sunt doar povesti (chiar daca sunt povesti adevarate)

kyrakyra_65, pentru plata restantei la pensie trebuia sa il puneti in executare silita... pentru ca cercetarea in cazul plangerii penale pentru neplata pensiei de intretinere (sau pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti) dureaza prea mult si, in plus, s-ar putea constata ca n-a platit pentru ca nu a putut nu pentru ca n-a vrut... sau ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare (in general), si tot nu va plati...
Sentinta (hotararea primei instante) prin care s-a stabilit cuantumul pensiei (prima data) este, banuiesc, irevocabila deci este, potrivit art. 278 pct. 3 cod proc. civ, executorie de drept - constituie titlu executoriu care poate fi pus in executare in caz de neindeplinire a obligatiei de catre debitorul intretinerii (o fi avand ceva bunuri in patrimoniul sau)

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)