avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
Contributia de 0,85 % reglementata de OUG 158/2005, este o contributie care naste dreptul la plata concediilor si indemnizatiilor reglemenatte de oug 158, adica concedii medicale, concedii de maternitate (pre si postnatal)

Acordarea CIC nu este conditionata de aceste plati ci doar de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

Plata concediului de matrenitate, pre si post- natal inschimb este conditionata de palat acestei contributii pe cel putin 1 luna anterior acordarii concediului medical.

Stie cineva daca persoana care intra in concediul de crestere a copilului e obligata sa-si suspende PFA-ul sau daca e de ajuns sa nu emita facturi pe perioada de 2 ani?

Daca nu obtine venituri din PFA, nu cred ca trebuie sa-l suspende, dar avand in vedre ca PFA este obligat sa plateasac inpozit anticipat indifernet de activitatea pe care o va avea sau nu, aceste plati vor apare in evidenta la finante si pot crea probleme in acordarea cIC pana in anul urmator cand se face regularizare impozitului si se poate dovedi ca nu a avut activitate..
De aceea cred ca e poate mai simplu sa suspendati activitaea PFA,
Dar poate mai sunt si alte opinii.

(2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
merci mult grace_r, m-am mai linistit.

mai am si eu cateva intrebari:
1: am inteles bine, suspend PFA-ul din momentul cand nu mai emit facturi? Adica daca emit factura pentru perioada 1-30 septembrie, dar data facturii e in octombrie, pot suspenda activitatea cu data de 1 octombrie, chiar daca copilul de va naste probabil in noiembrie?Sau mai bine dupa ce emit factura, sau dupa masterea copilului?

2: ce acte imi tr. DE LA finante si daca am probleme in obtinerea lor daca PFA-ul e deja suspendat?Actele imi tr. cand depun dosarul pt. CIC. sau il procur din timp? Am PFA pe norma asa ca nu

3: daca CASS-ul nu imi plateste prenatalul si postnatalul (platesc cele 5.5% dar nu am asigurare pentru 'indemnizatii'), mai am nevoie de 'certificat medical' de la medicul de familie? mai trebuie sa-l predau undeva, trebuie sa figureze undeva?

4: pot intra in CIC imediat dupa nasterea copilului, fara cele 42 de zile obligatorii de postnatal? in lege spune ca pot intra persoanele care nu beneficiaza de postnatal dar nu stiu daca in cazul meu se aplica sau nu.

5: ce se mai aude de legea cu 105 zile de postnatal, sa votat, este posibil sa-l prind, in cazul asta cat ar fii postnatalul obligatoriu?
Buna seara!

1Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru ca sa primesc prima pentru nasterea unui copil, prima prevazuta si in CCM. Am nascut in 4.03. 2009 si ma tot amana cu plata.
Multumesc anticipat!
P.S. Am vreo sansa sa primesc banii din urma, de la nasterea celorlalti copii?
buna ziua!
eu am ratat prima pt nastere, sotul meu a facut cererile pt prima si trusou, dar a uitat, am facut ulterior o noua cerere si banii de prima mi i-au pus pe cont. am atasat un extras de cont la cerere. Banii de trusou au ramas la stat era prea complicat sa urmaresc pe site-ul primariei cand imi vor da banii. Asta la Cluj. Nu stiu in alta parte cum e.

Am o alta intrebare. Din oct merg la serviciu desi copilul nu are decat un an. Beneficiez de vreun ajutor din partea statului. Am vazut ca tichetele de cresa sunt date de angajator. Cu criza asta mai bine nu cer bani in plus.

multumesc
buna seara,
sunt angajată cu începere din data de 18.03.2009.
actualmente sunt însărcinată (4 luni jumate), aşadar e prevăzut că voi naşte cam pe la jumatea luni februarie.
Am vre-o posibilitate de a beneficia de indemnizaţie?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)