avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
Andreea Lisievici a scris:

Salariul mediu pe unitate este media intre salariile tuturor angajatilor, iar nu salariul sau de baza.

Are dreptate!

Baza legislativa este Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010

Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate

Eu l-am primit dupa ce s-a nascut bebe (1 mai), odata cu salariul. Model cerere pe adresa: [ link extern ]

:offtopic: Va rog sa folositi functia de editare pentru a adauga ceva. Multumesc. AL
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator
Buna ziua la toata lumea!

Luna aceasta sotia ramane insarcinata. Are un loc de munca de peste 5 ani de zile cu carte de munca etc.
Are si venituri lunare din asigurarile pe care le face, la masini, case, etc.
Tot luna aceasta va primi si un post de consultant la o firma care se ocupa de proiecte europene , etc.
Intrebarea cu care va deranjez ar fi: deci, dupa ce va naste bebe-ul, banii pe care-i va primi, vor fi 85% din cele 3 venituri , chiar daca la o firma a lucrat 5 ani, la una un an , iar la alta doar 9 luni, nu? Si se va face o medie, dar nu va putea lua mai mult de 4000 de ron, nu?

Multumesc de timp si de raspuns!
O zi buna!
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
williamaxlrose, utilizator
Aveti dreptate.....banii pe care ii va primi sotia ca indemnizatie vor fi 85% din toate veniturile profesionale supuse impozitului pe venit realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii (adica toate cele 3 venituri de care mentionati). Si nu va putea depasi 4000 lei. Asta , daca nu mai apar alte modificari legislative pana la data nasterii.;)
Referitor la prima de la angajator, primita pe baza Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010........

Eu nu imi amintesc sa fi semnat un astfel de contract, in afara de contractul individual de munca.

Urmeaza sa nasc in octombrie 2009.
Am dreptul la aceasta prima fara Contractul Colectiv de Munca?
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
ana_f, utilizator
Prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010 se aplica tuturor salariatilor din Romania, daca la nivel de unitate sau de ramura nu exista CCM ale caror prevederi sunt mai avantajoase.
Deci, chiar daca la nivel de unitate nu este incheiat un CCM , primiti prima de nastere.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)