avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil

As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ?
@mistervasa: Daca ati fi citit paginile anterioare ale topicului (asa cum cere regulamentul de postare) ati fi vazut ca nu conteaza catusi de putin plata CAS si ca nu are nicio legatura salariul mediu pe economie.

Indemnizatia se acorda daca parintele solicitant a obtinut timp de 12 luni anterioare nasterii venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Cele 12 luni pot fi formate total sau partial din perioade considerate asimilate, intre care, mai nou, perioada studiilor universitare. Daca ati fost studenta tot timpul intre incetarea contractului de care vorbeati si nastere, atunci veti beneficia de indemnizatie.
Daca dvs veti sta in concediu de crestere a copilului, sotul dvs nu va primi nimic in plus la salariu. Indemnizatia o veti primi dvs, daca va incadrati.

Copilul va primi alocatia de stat pentru copii, care este aceeasi pana la 18 ani: 200 lei pe luna. Primariile mai dau un ajutor la nastere, un fel de trusou al nou-nascutul, dar nu mai stiu cat e.
Andreea Lisievici a scris: Copilul va primi alocatia de stat pentru copii, care este aceeasi pana la 18 ani: 200 lei pe luna. Primariile mai dau un ajutor la nastere, un fel de trusou al nou-nascutul, dar nu mai stiu cat e.

Alocatia de stat este de 200 lei pana la implinirea varstei de 2, respectiv 3 ani, dupa aceea este de numai 42 RON. Primariile dau o singura data bani pentru trusoul nou-nascutului in valoare de 150 RON, plus o singura data alocatie pentru NOU-NASCUT de 230 RON. In afara de acestea la nastere primiti de la angajator (vorbesc de cele de la stat, la particular nu stiu) o suma egala cu salarul brut. La mine asa a fost....am nascut pe 1 mai 2009. Iar dupa terminarea celor 42 de zile de la nastere, astepti vreo 3 luni pentru indemnizatia de crestere a copilului X-(
imre.andi a scris:
Alocatia de stat este de 200 lei pana la implinirea varstei de 2, respectiv 3 ani, dupa aceea este de numai 42 RON.

Asa este, scuzele mele.

In afara de acestea la nastere primiti de la angajator (vorbesc de cele de la stat, la particular nu stiu) o suma egala cu salarul brut.

Va referiti la contractul colectiv de munca la nivel national, care prevede intr-adevar aceasta plata, pentru toti angajatii din tara: "un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate".
deci sotul va primi salariul mediu pe unitate care de fapt est e salariul sau de baza -fara sporuri si toate cele 1099, pe langa salriul sau normal in luna in care nasc 2200 ron?
Salariul mediu pe unitate este media intre salariile tuturor angajatilor, iar nu salariul sau de baza.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Boatca Elena Boatca Elena Sunt in concediul de crestere a copilului. Stiu ca legea prevede ca persoana care beneficiaza de acest concediu primeste 85% din salariu. Tot 85% din salariu ... (vezi toată discuția)
venituri in calculul indemnizatiei de crestere a copilului andreea36 andreea36 Buna-ziua! Ma intereseaza daca la media veniturilor pe ultimele 12 luni din care se iau 85% pentru calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau in ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului ada2113 ada2113 Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ... (vezi toată discuția)