OUG nr.148/2005 prevede :
Art. 9. - (1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
(2) Pana la data de 10 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, respectiv la directia de munca, solidaritate sociala si familie a municipiului Bucuresti, denumite in continuare directii teritoriale.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la directia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
(4) Decizia prevazuta la alin. (3) se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.
(5) Contestatiile formulate impotriva deciziei prevazute la alin. (3) se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Vreau sa cer ajutor in cazul meu, care este una mai speciala in legatura cu varianta indemnizatiei in forma de 85% din veniturile realizate. Sotia mea a nascut acum o saptamana si eu sunt responsabil pentru depunerea actelor necesare la organele statului. Avem firma noastra, unde sotia e angajata de peste 2 ani deci avem continuitatea necesara pentru a fi eligibili. In continuare, in ianuarie 2009 si-a deschis un PFA cu domeniul de activitate traduceri si in perioada ianuarie - iunie i-au intrat niste sume de bani din strainatate, facturate in euro si nu in lei.
Am doua nelamuriri in legatura cu aceste venituri.
1. PFA-ul a fost infiintat in 2009 deci nu exista o decizie de impunere anuala cu venituri din 2008, ci doar o decizie de impunere cu suma estimata care e mult sub valoarea realizata in realitate. Stie cineva cum as putea dovedi ca i-au intrat acei bani, tinand cont ca finantele vor avea declaratia de venit pe 2009 doar peste un an in mai 2010, si impozitul de 16% respectiv sanatatea vor fi platiti anul viitor pe baza deciziei de impunere pe anul 2009. In noua varianta a legii am citit ca pot sa declar pe propria raspundere suma veniturilor realizate din profesii libere, dar raspund in fata legii conform codului penal.
2. Care va fi cursul de schimb la care eu o sa calculez in aceasta declaratie? In mod normal, daca nu ma insel atunci ar trebui sa folosesc cursul din decembrie 2009, dar cum sa-l ghicesc acum in iulie? Daca gresesc cu 1 leu atunci statul ma poate acuza de fals in acte, si ma poate condamna la 3 luni pana 2 ani de inchisoare. Ar fi nasol ...
P.S. Stie cineva daca trebuie sa suspendez PFA-ul sotiei? Daca da atunci trebuie sa platesc impozitul in avans? Asta ar rezolva ambele probleme, dar nu sunt sigur daca suspendarea implica plata impozitului in avans.
buna ziua!
am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
sunt in concediu de maternitate de un an de zile si as vrea sa merg la munca.
legea permite ca sotul meu sa beneficieze de indemnizatie de crestere a copilului in continuare?
va multumesc!
O noutate absoluta pentru mine in legatura cu indemnizatia in varianta de 85% din venituri este este necesitatea de plata la casa de sanatate si asigurari a 0.85% (pentru concedii de boala si indemnizatii) PE LANGA acei 5.5% pe care oricum trebuie sa le platim pe fiecare tip de venit.
Acum sunt in situatia in care sotia a avut venituri considerabile si prin PFA pe langa salariul primit ca angajat iar baietii destepti de la casa de asigurari nu accepta plata acestor 0.85% retroactiv in schimb ne obliga la plata acelor 5.5% cu penalitati cu tot.
Am auzit ca e posibil sa fac o solicitare de derogare la CASS in scris de la prevederile in acest sens (legea 399/2006). Ma poate ajuta cineva cu un model pentru o astfel de solicitare?