lee_vu a scris:
aaalte vremuri, aceeasi treaba... aceiasi oameni ("presedinti")...
ceausescu, in comunism, nu facea referendum de demitere pentru ca nu vrea el, ca asa vrea muschii lui sa nu faca referendum, nu-i putea nimeni impune asa ceva... si ramanea tot el "presedinte"...
Da, aveti perfecta dreptate - Ceausescu detinea puterea absoluta si de aceea
dicta dupa cum dorea el.
lee_vu a scris:
basescu, dupa 30 de ani... organizarii referendumului nu i se poate opune (nu are puterea asta, ca ar fi facut-o)
Deci nu detine puterea absoluta, deci nu poate
dicta dupa cum doreste.
lee_vu a scris:
da' face altceva...in 2007, la putere fiind, arunca ochii pe sondaje, vede ca sta bine, si il face normal (refendumul)... si ramane tot el "presedinde"...
1. Aveti vreo informatie ca cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea au facut-o la cererea lui Basescu?
2. Modificarea Legii Referendumului a fost facuta pe data de 08.05.2007, dupa suspendarea lui Basescu care a avut loc pe 20.04.2007.
Avand in vedere ca majoritatea parlamentara era impotriva lui Basescu, nu vad cum ar fi putut el influenta Parlamentul sa voteze ceva in favoarea lui.
lee_vu a scris:
in 2012, la putere fiind, arunca ochii pe sondaje, vede ca i se taie (rupe) craca de sub picioare... si baga el o regula acolo, in referendum, ca daca populatia nu se prezinta in totalitate, 100%, la votul de demitere, pe biciclete, intre orele 4,30 si 5,00 dimineata... nu se ia nimic in considerare, nu se "valideaza"... si-ar ramane tot el "presedinte" (crede el)...
... adica, oricum ai lua-o, fara referendum (pe vremea lu' ceausescu)/cu referendum "facut" de basescu, rezultatul sa fie acelasi...
Conditia de validare a oricarui referendum (inclusiv cel pentru demiterea presedintelui) prin prezenta a 50% plus unul din cei inscrisi pe listele electorale exista inca de la aparitia Legii Referendumului (24.02.2000).
Prin modificarea articolului privind demiterea presedintelui s-a revenit la prevederile initiale ale legii.
Iata modificarile Legii nr. 3/2000 a Referendumului, intervenite de-a lungul timpului, pana la data la care guvernarea a fost preluata de USL:
24.02.2000 - Art. 5. - (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.
Art. 10. - Demiterea Preşedintelui României este aprobată, dacă a întrunit
majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Semnata: Ion Diaconescu (Presedintele Camerei Deputatilor) si Mircea Ionescu Quintus (Presedintele Senatului).
08.05.2007 - Art. 5. - (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.
Art. 10. - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit
majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum.
Modificata prin Legea 129/2007 – semnata: Eugen Nicolicea (presedintele Camerei Deputatilor) si Nicolae Vacaroiu (presedintele Senatului), prin inlocuitorul sau Doru Ioan Taracila (deoarece in acea perioada, Nicolae Vacaroiu era presedinte interimar, presedintele ales fiind in perioada de suspendare).
Mentiune: în ședința comună din 19.04.2007 Parlamentul a votat pentru suspendarea lui Băsescu, cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă, și 10 abțineri.
Suspendarea a devenit efectivă în 20.04.2007, după ce Curtea Constituțională a luat act de decizia Parlamentului României.
Rezulta ca cei care il sustineau pe Basescu la momentul modificarii Legii Referendumului (08.05.2012) nu detineau majoritatea in Parlament, deci modificarea a fost facuta de cei care au votat suspendarea in data de 19.04.2007, aceiasi cu cei care au votat suspendarea acum in 2012.
Acelasi stil: modificarea regulilor in timpul jocului.
15.04.2012 - Art. 5. - (1) Referendumul naţional şi referendumul local se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Art. 10. - Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit
majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Modificata prin Legea 62/2012 – semnata de Ioan Oltean (presedintele Camerei Deputatilor) si Vasile Blaga (presedintele Senatului)
Prin aceasta modificare se revine la prevederile initiale ale legii.
Apoi... urmeaza celebra
Ordonanta de Urgenta 41 din data de 05.07.2012, prin care Guvernul condus de domnul Victor Viorel Ponta, modifica o lege organica (Legea 3/2000), votata de Parlamentul Romaniei.