avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi parintesti

M-am documentat mai mult , am intrebat chiar si un avocat dar parca nu sunt lamurit ,de aceea as dori sa pun aceasta intrebare si aici pe forum : daca 2 copii au fost incredintati mamei ,( in acea perioada era valabil vechiul cod civil ) prin intelegerea ambilor parinti , iar mama imediat a refuzat sa respecte intelegerea privind programul de vizitare , iar in urma cu 2 luni parasind tara chiar inainte de inceperea anului scolar si netransferand nici un copil catre scoala din regiunea unde s-a mutat ,precizez ca nu a dorit sa specifice nici noua adresa la care s-a mutat . tatal ce ar trebi sa faca pentru a forta revenirea copiilor in romania pentru continuarea studiilor ? sa redeschida un proces de reincredintare sau un proces de custodie comuna ?? iar a doua intrebare : ce inseamna mai exact custodie comuna si ce avantaje poate aduce in plus ? obtinand custodia comuna pot forta mama sa revina cu copiii in tara ?
Va multumesc anticipat .!
Cel mai recent răspuns: Mihai_Mihaita , utilizator 22:12, 23 Noiembrie 2012
Mihai_Mihaita a scris:

Multumesc mult pentru raspuns . sa inteleg ca am toate sansele sa pot obtine exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti , iar dupa cum am inteles acest lucru implica si faptul ca fara acordul meu ea nu are voie sa paraseasca tara cu copiii.


După cum spuneam, în cazul ăn care divorțul s-a pronunțat inainte de intraraee în vigoare a noului Cod civil, exercitarea autorității părintești se face în comun de ambii părinți, deci nu ami trebuie să cereți așa ceva. Ceea ce trebuie să cereți este stabilirea domiciliului copilului la D-voastră.

Independent de autoritatea părintească, sau de domiciliul copilului, în nici un caz un părinte nu poate părăsi țara împreună cu copilul minor fără acordul celuilalt părinte, chiar dacă aceștia sunt căsătoriți, divorțați sau nu au fost căsătoriți niciodată. Singurul caz în care un părinte poate părăsi țara cu minorul fără acordul celuilalr părinte este cazul în care unul dintre părinți e decăzut din drepturile părintești.

Concubina și voința ei nu au nici o legătură cu speța de față.
Martonze a scris:

Mama copiilor dumneavoastra nu a fost condamnata la domiciliu fortat, nici nu are interdictie de a parasi tara data de vreo instanta.


Mama poate să părăsească țara când vrea, dar pentru a-l lua și pe copilul minor are nevoie de acordul (dat prin declarație notarială) a celuilalt părinte.

De fapt problema nu se pune din punctul de vedere al părinților ci al minorului, tocmai pentru promovarea interesului superior al acestuia.

Astfel, minorul poate părăsi țara doar cu acordul expres al ambilor părinți, acord care poate fi exprimat direct prin faptul că părinții (sau părintele) îi/îl însoțește pe minor, fie prin acordul dat prin declarație notarială a părintelui care nu-l însoțește pe minor.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
Nu are nevoie de acordul celuilalt parinte daca are incredintarea minorilor prin hotarare data de instanta pana la 01.10.2011 sau autoritate parinteasca unica data dupa aceasta data.
Interesul major al minorului nu este sa fie obiectul satisfacerii orgoliilor ranite ale unor indivizi, indiferent de sex.
Care-i satisfactia unui asa numit "tata" daca mama copiilor conceputi de el nu poate merge la mare in Grecia bunaoara cu copiii?
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Martonze, utilizator
Nu are legătură cu orgoliile rănite sau cu mersul la mare în Grecia. :)
Are legătură cu legislația în vigoare.

Înainte de 01.10.2011 nu există nici o hotărâre judecătorească prin care autoritatea părintească să fie exerciatată doar de un singuir părinte, deoarece instituția „autorității părintești” a fost instituită doar de noul Cod civil intrat în vigoare doar la 01.10.2011 (deci nu exista înainte ;) )

Nu confundați „încredințarea minorului” cu „exercitarea autorității părintești”.
„Încredințarea minorului” din vechea lege are ca echivalent „stabilirea domiciliului minorului” în noua lege. care nu are nimic în comun cu „exercitarea autorității părintești”. Sunt instituții de drept diferite.

Vă rog să vă documentați puțin înainte de a posta deoarece riscați să-i încuracți mai rău pe cei care caută un răspuns pe acest forum. Nu ajută pe nimeni mesaje postate sub influența emoțiilor.

Poate e echitabil sau poate nu, dar legea așa prevede, adică pentru părăsirea țării de către minor e nevoie de acordul ambilor părinți, atâta timp cât aceștia nu sunt decăzuți din drepturile părintești.
Cred ca nu eu sunt aceea care dezinformeaza.
"Pentru a iesi din tara fara acordul tatalui va trebui sa prezentati la iesirea din tara, in original, hotararea instantei prin care s-a decis ca dumneavoastra sa exercitati autoritatea parinteasca dar si copii a acesteia. Copia se va arhiva la nivelul Punctului Politiei de Frontiera prin care veti iesi din tara.
Mentionam de asemenea ca cele de mai sus devin aplicabile doar in cazul in care instanta a decis aplicarea art. 398, alin. 1 din Codul Civil("Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de ditre unul dintre parinti.").
In cazul in care din cuprinsu1 hotararii judecatoresti reiese ca aceasta a fost emisa in aplicarea art. 397 din Codul Civil("Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel."), pentru iesirea din tara a minorului va fi necesar acordul ambilor parinti.
Mentionam ca analizarea documentelor si decizia de permitere sau de nepermitere a iesirii din tara a minorului cad in sarcina sefului punctului politiei de frontiera care functioneaza 'in punctul de trecere a frontierei prin care veti intentiona sa iesiti din tara"


si chiar am iesit din tara cu aceasta sentinta.
Ultima modificare: Marți, 6 Noiembrie 2012
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)