avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi parintesti

M-am documentat mai mult , am intrebat chiar si un avocat dar parca nu sunt lamurit ,de aceea as dori sa pun aceasta intrebare si aici pe forum : daca 2 copii au fost incredintati mamei ,( in acea perioada era valabil vechiul cod civil ) prin intelegerea ambilor parinti , iar mama imediat a refuzat sa respecte intelegerea privind programul de vizitare , iar in urma cu 2 luni parasind tara chiar inainte de inceperea anului scolar si netransferand nici un copil catre scoala din regiunea unde s-a mutat ,precizez ca nu a dorit sa specifice nici noua adresa la care s-a mutat . tatal ce ar trebi sa faca pentru a forta revenirea copiilor in romania pentru continuarea studiilor ? sa redeschida un proces de reincredintare sau un proces de custodie comuna ?? iar a doua intrebare : ce inseamna mai exact custodie comuna si ce avantaje poate aduce in plus ? obtinand custodia comuna pot forta mama sa revina cu copiii in tara ?
Va multumesc anticipat .!
Cel mai recent răspuns: Mihai_Mihaita , utilizator 22:12, 23 Noiembrie 2012
În cazul divorțului pronunțat înainte de 01.10.2011, autoritatea părintească se exercită în comun (dacă nu au intervenit hot judecătorești ulterioare).
E nevoie de o hot judecătorească ulterioară acestei date pentru a se face aplicarea prevederilor art. 398 Cod civ. (doar în cazul în care s-a decis aplicarea prevederilor acestui articol părintele poate prezenta hot judecătorească la punctul de trecere a frontierei).

După 01.10.2011 sunt foarte puține hot. judecătorești care să dispună exercitarea autorității părintești de către un singur părinte. Puteți să căutați prin jurisprudență și să vedeți că nu veți găsi ușor hotărâri în acest sens.

Nici în cazul de față mama nu exercită în exclusivitate autoritatea părintească. Autoritatea părintească este exercitată de ambii părinți, chiar dacă domiciliul minorului a fost stabilit la unul dintre ei (sau acesta a fost „încredințat” - conform vechii legi - unuia dintre părinți)

Repet: nu confundați „încredințarea minorului” din vechiul Cod al familiei cu „autoritatea părintească” din noul Cod civil.

Vedeți în acest sens:

Autoritatea parinteasca Art. 483 NCC
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat
persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu
respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il
privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.


Și după divorț părinții vor exercita în comun autoritatea părintească (aceasta nu presupune doar domiciliul copilului):

Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti Art. 397
Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in
care instanta decide altfel
.


Acesta este regula, iar art. 398 NCC este doar o excepție,

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta
hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a
copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.


Simplul divorț al părinților nu dă dreptul celui la care s-a stabilit domiciliul copilului să părăsească țara cu aceasta fără acordul celuilalt părinte.
Martonze a scris:

si chiar am iesit din tara cu aceasta sentinta.


Ați ieșit din țară pt că aveați o asemenea hot pronunțată pe NCC și în temeiul art. 398 NCC, dar persoana din cauza de față nu are o asemenea prevedere în hotărâre.
Domnului Alexandru Daniel Munteanu
Email: alexandru_m@rocketmail.com
In referire la cererea dumneavoastra, primita si inregistrata in data de 13.12.2011, prin care solicitati informatii cu privire la modul de aplicare a legislatiei privind deplasarea minorilor in strainatate, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera va informeaza urmatoarele:
Conditiile care trebuie indeplinite in vederea exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate de catre cetatenii romani minori sunt prevazute in Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. Astfel, la art. 30 din legea mentionata se specifica in mod clar modalitatea in care politistii de frontiera permit iesirea cetatenilor minori romani din tara, dupa cum urmeaza:
“ (1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
(...) c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv (...).
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacanu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal; (...).
(6) Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si c) si la alin. (4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin. (3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii (...)
.
INSPECTOR GENERAL
Chestor sef de politie
IOAN BUDA
Strada Răzoare nr.5, sector 6, Bucureşti, cod060109; tel:021/408.74.00; fax:021/408.74.04;
e-mail:
"Incredintarea spre crestere si educare" a minorului in vechea legislatie facea ca parintele caruia ii era incredintat sa fie cel ce decide pt copil.. unde sa se stabileasca, in ce tara sa mearga, la ce scoala il da.. celalalt parinte doar ajuta la intretinerea copilului , " veghea" la cresterea si educarea lui si daca cerea.. avea si un program de vizita. Prea mari drepturi nu avea.
Acum ar putea cere ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun si astfel va avea un cuvant de zis cand e vb ca minorul sa-si schimbe domiciliul sau sa plece peste hotare in vacanta etc.
Si pe vechea legislatie exista posibilitatea sa ceri doar ca domiciliul coplului sa fie stabilit la un parinte, ori asta nu echivala cu incredintarea.
Doar in baza hotararii de incredintare ii puteai face fara acordul tatalui pasaport si tot in baza ei sa pleci cu cel mic unde pofteai fara prea multe explicatii date celuilalt parinte.
Acum, daca autoritatea parinteasca se exercita in comun, ambii parinti decid pt copil, o plecare din tara fara acordul tatalui sau o hotarare jud care sa suplineasca acest acord, nu mai e posibila
Martonze a scris:

Stimata doamna avocat,
Daca citeati postarile anterioare, va dadeati serama ca razboiul dureaza de 7 ani, intre timp copiii au crescut si au trait in atmosfera proceselor intentate de tatal lor.
Decat in mijlocul unui razboi interminabil intre cei doi parinti, consider ca este interesul major al copiilor cresterea lor intr-o atmosfera linistita, departe de razboi, chiar doar cu parintele care i-a crescut pana acum



Nu cred ca am spus nica iesri ca stau in procese de 7 ani cu fosta concubina , ci doar ca suntem despartiti de 7 ani (la doi ani dupa ce ne-am mutat de la mine din casa in alta locuinta , deoarece parintii fostei concubvine refuzau sa vada copiii in locuinta mea .), iar in urma cu 2 ani am deschis eu proces deoarece fosta concubina impreuna cu parintii ei refuzau sa ma lase sa imi vad copiii spunand ca au timp sa gaseasca un tata si in acelasi timp un sot ptr fiica si nepotii lor . in timpul procesului incepusem sa ma inteleg cu fosta concubina si i-am facut propunerea de a lasa copiii in grija ei , dar eu sa fiu lasat sa vad copiii si chiar sa ii iau la domiciliul meu . a fost de acord cu aceasta propunere pina in momentul l cind a obtinut definitiva , dupa care iar a inceput sa imi interzica . eu cred si va respect parerea , dar nu toate mamele sunt la fel sau tatii sunt la fel . nu vreau si nici nu doresc sa renunt la copii . sunteti mama si stiti ce inseamna dragostea ptr copilul dumneavioastra dar nu uiti un lucru : si tatal este parinte si are sentimente . acum copiii stau plimbati prin strainatate , deoarece fosta concubina a cunoscut pe cineva pe internet si s-a mutat la el cu copiii . fara suparare , dar incercati sa inversati rolurile : dumneavoastra sa fi pierdut incredintarea copilului in instanta iar tatal apoi sa incerce sa loveasca in d-stra prin copil ( evitand sa il lase in prezenta d-stra si sa ii impuna fel si fel de idei in cap impotriva d-stra ). exista parinti care isi iubesc copiii , chiar si tatii . nu doresc sa despart nici acum copiii de mama , dar nici nu vreau sa renunt la ei .

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)