avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi parintesti

M-am documentat mai mult , am intrebat chiar si un avocat dar parca nu sunt lamurit ,de aceea as dori sa pun aceasta intrebare si aici pe forum : daca 2 copii au fost incredintati mamei ,( in acea perioada era valabil vechiul cod civil ) prin intelegerea ambilor parinti , iar mama imediat a refuzat sa respecte intelegerea privind programul de vizitare , iar in urma cu 2 luni parasind tara chiar inainte de inceperea anului scolar si netransferand nici un copil catre scoala din regiunea unde s-a mutat ,precizez ca nu a dorit sa specifice nici noua adresa la care s-a mutat . tatal ce ar trebi sa faca pentru a forta revenirea copiilor in romania pentru continuarea studiilor ? sa redeschida un proces de reincredintare sau un proces de custodie comuna ?? iar a doua intrebare : ce inseamna mai exact custodie comuna si ce avantaje poate aduce in plus ? obtinand custodia comuna pot forta mama sa revina cu copiii in tara ?
Va multumesc anticipat .!
Cel mai recent răspuns: Mihai_Mihaita , utilizator 22:12, 23 Noiembrie 2012
Va multumesc pentru sfaturi , pareri si lamuriri . am inteles in mare : trebuie sa intentez un proces (binenteles angajand un avocat ) in care sa cer stabilirea locuintei minorilor la mine si exercitarea autoritatii in comun (sau custodia comuna cu alte cuvinte ) . pacat ca am fost naiv sa cred ca doreste intelegere , altfel lasam procesul sa se incheie si nu imi mai faceam probleme , deoarece la 2 sau 3 luni dupa intelegere a intrat in vigoare noul cod civil , deci automat nu mai putea face ea iesiri la plimbare cu copiii purtandui pe unde doreste . totusi acum ma sperie un lucru : in urma cu 9 ani , cind s-a nascut fetita mea , parintii fostei concubine , au dat-o afara pe fosta concubina din casa deoarece nu a fost de acord si nici eu sa lasam fetita in spital (sa renuntam definitiv la copila ). au considerat ca decat sa se faca de rusine , mai bine isi gonesc fetita de acasa . dupa 2 ani lucrurile au intrat in normal ( asa credeam ) , dar imediat cum parintii ei au inceput sa aiba tangente si cu copiii si sa stea prin preajma noastra mai mult au aparut certurile iar dupa 6 luni de zile relatia cu fosta concubina s-a destramat . in urma cu 4 ani , mama fostei concubine mi-a cerut sa o duc la servici dimineata deoarece se afla in proces de divort cu sotul ei (tatal fostei concubine ) , iar dupa citeva zile de ~ajutor ~ a inceput sa imi faca avansuri spunand ca oricum la fata lor eu nu mai am intrare deci nu pierd nimic . am refuzat categoric , iar de atunci usor usor a inceput situatia sa devina mai grea . am incercat si am facut tot posibilul sa fiu intelegator , sa las de la mine pina in urma cu 2 ani cind lucrurile au luat-o razna , iar eu sunt privat de copiii doar ca asa este dorinta unor persoane fara suflet . cu ce as gresi daca mi-as vedea copiii , sau i-as ajuta asa cum pot . am fost bun doar cind aveau nevoie de bani , in rest am fost un nenorocit , totusi cand fosta concubina a facut 2 copii cu mine nu stia ca eram un nenorocit ?!!! e usor sa lovesti prin copiii si sa te aperi cu copiii .
Nu stiu daca e bine sa luati decizia de a intenta un proces inainte de a va informa, intai vedeti cam ce ar functiona mai bine in cazul dv., cantariti bine avantajele si dezavantajele.
Daca copiii sunt mari, daca sunt la scoala, daca aveti o comunicare cu mama lor, toate conteaza, amanunte si detalii.

Doamna Martoze, principiul e ca un copil e mai echilibrat cu 2 parinti decat cu unul; nu va judec, nu-i judecati nici dv. pe ceilalti, ca uneori va grabiti intr-atat ca parca nu ajung rosiile de aruncat... Pacat, v-ati ajuta si copilul daca nu ati mai fi asa invrajbita.

Copii fericiti!
Buna seara. mama a parasit tara impreuna cu minorul. deci a avut o procura din partea tatalui sau daca intr-adevar s-a judecat dupa vechiul cod, minorul i-a fost incredintat mamei cu drept de vizitare ,etc pentru tata. in cazul in care minorul a foat incredintat mamei, aceasta s-a prevalat de sentinta pentrui a parasi tara cu minorul. Incepeti prin a cere evidentei populatiei date despre aceasta (daca stiti tara , ea trebuie sa fie rezidenta undeva si copilul deasemnenea). nu aveti de unde sa stiti daca minorul merge la scoala, era suficienta o cerere, foaia matricola si copilul era inscris imediat la cursuri. Chiar daca nu existau acele documente, copilul era inscris oricum ca sa nu piarda scoala, urmand a se aduce actele ulterior. Aceasta este practica in general. Contactati un avocat care sa faca toate diligentele necesare aflarii domiciliului si daca este cazul incepeti un proces pentru stabilirea domiciliului minorului la dv.Dar sunt multe argumente de luat in calcul, unul ar fi ancheta sociala la ambii si mai ales dorinta copilului daca are 10 ani minim. Evident ca aveti dreptul sa pastrati legatura cu copilul, de aceea trebuie sa faceti pasii necesari.
in momentul; de fata exista 2 variante : ori sa intentez proces , ori sa renunt la copii ( a doua varianta nici nu vreau sa ma gindesc la ea ) .am incercat sa colaborez cu mama , chiar eu i-am propus sa stea copiii la ea , dar sa imi pastrez dreptul de legatura cu minorii . a fost de acord doar pina a obtinut definitiva . mama refuza categoric sa ma lase sa vad copiii , iar de cand a parasit tara nu a mai dat nici un semn de viata , ce sa mai spun de informarea domiciliului unde se afla .
si ca sa detaliez putin lucrurile : este vorba de 2 copii : baietelul are 7 ani , iar fata are 9 anisori impliniti in urma cu 1 luna . intelegerea in instanta a fost facuta inainte de aplicarea noului cod deci in iulie 2011 .
acum ar urma inca o intrebare : POT AFLA INFORMATII UNDE SE AFLA CU COPIII CHIAR DACA ESTE IESITA DIN TARA ? am acest drept ??? si ce se intimpla daca de fiecare data obtin prin instanta legatura cu minorii , iar mama nu respecta ? chiar ea a spus imediat dupa proces ca este apa de ploaie , in afara de amenda nu pateste nimic , iar eu tot cu ochii in soare raman .si nu sunt de acord ca un copil sa fie carat dintr-o tara in alta cu scoala : este greu pentru ei aici in tara , dar mai ales in alta tara unde sunt nevoiti sa invete si limba si sa urmeze si scoala . este un program prea incarcat , doar pentru ca mama doreste sa tina copiii la distanta de tata .
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Mihai_Mihaita, utilizator
Asa cum v-am scris aveti tot dreptul sa cereti informatii despre locul unde se afla copiii dv, si mai ales sa tineti legatura cu ei. V-am explicat ce trebuie sa faceti. Pe de alta parte, faptul ca minorii invata in alta tara, in alta limba nu reprezinta un handicap, programa scolara pe care dv o caracterizati "prea incarcata" , nu este un motiv de opunere . Nu cadeti in greseala , de regula a celor parasiti, de a merge pe sistemul "lasa ca-ti arat eu". Important pt dv este sa pastrati legatura cu copiii, iar acest lucru este normal, legal si uman. Sunt convinsa ca doriti binele copiilor, nu uitati insa ca dv ati propus (fost de acord), firesc, de altfel, ca minorii sa stea cu mama. Din pacate atunci nu v-ati asigurat ca legatura cu ei va ramane neschimbata. Contactati un avocat, dar motivul dv trebuie sa ramana "pastrarea legaturii cu minorii" nu locul unde invata., mai ales daca mama dovedeste (prin ancheta sociala efectuata in tara unde este rezidenta, si daca are contract de munca,) ca minorii beneficiaza de o viata buna, linistita..Instantele nu judeca in baza parerilor personale, ci in cazul dv, in legatura cu dreptul de a va vedea copiii conform legii. Nu va ascund ca va fi un proces destul de lung avand in vedere ca trebuie indeplinita citarea cu strainatatea si pentru asta trebuie sa aflati adresa. Nu cadeti in greseala de a o cita la vechea adresa, unde nu mai locuieste, deoarece ancheta sociala nu se poate face decat acolo unde copiii locuiesc. Subterfugiile in acest domeniu, nu sunt productive, dimpotriva...lungesc si mai mult procedurile. Succes

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)