avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi parintesti

M-am documentat mai mult , am intrebat chiar si un avocat dar parca nu sunt lamurit ,de aceea as dori sa pun aceasta intrebare si aici pe forum : daca 2 copii au fost incredintati mamei ,( in acea perioada era valabil vechiul cod civil ) prin intelegerea ambilor parinti , iar mama imediat a refuzat sa respecte intelegerea privind programul de vizitare , iar in urma cu 2 luni parasind tara chiar inainte de inceperea anului scolar si netransferand nici un copil catre scoala din regiunea unde s-a mutat ,precizez ca nu a dorit sa specifice nici noua adresa la care s-a mutat . tatal ce ar trebi sa faca pentru a forta revenirea copiilor in romania pentru continuarea studiilor ? sa redeschida un proces de reincredintare sau un proces de custodie comuna ?? iar a doua intrebare : ce inseamna mai exact custodie comuna si ce avantaje poate aduce in plus ? obtinand custodia comuna pot forta mama sa revina cu copiii in tara ?
Va multumesc anticipat .!
Cel mai recent răspuns: Mihai_Mihaita , utilizator 22:12, 23 Noiembrie 2012
si tinand cont de faptul ca , copiii nu se afla in tara , unde as putea sa ma interesez de locatia lor , deoarece mama lor nu doreste sa comunice acest aspect . ?!
iar de aceasta hotarare cum pot sa ma ajut , tinand iar cont de faptu ca mama lor nu doreste sa ma lase sa tin legatura cu minoriii ??? ce variante ar exista , ca timp si resurse , pentru copii exista . doar de aceea muncim , nu ?! ma gandeam la un nou proces pentru custodia comuna . poate acest lucru era un plus de ajutor pentru mine .
multumesc !!
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
Mihai_Mihaita, utilizator
Mama este obligata conform legii Romane sa va comunice toate informatiile referitoare la minor. Nu are dreptul de a se sustrage de la comunicarea acestor informatii vitale pentru orice parinte care se intereseaza de copilul sau.
asa cum v-am mai scris... va puteti interesa la autoritatile din tara respectiva despre domiciliul copiilor. o sentinta definitiva si irevocabile din Romania este recunoscuta ca atare intr-o tara di UE daca domiciliul copiilor este intr-o astfel de tara. Va puteti intrese la evidenta populatiei din tara respectiva, la asistenta sociala, trimitand copia legalizata , tradusa si apostilata . daca stiti orasul este si mai bine. un nou proces asa cum just remarca colega, nu este chiar cel mai indicat lucru. dupa timp, nervi si mai ales citarea paratei cu strainatatea, care dureaza, credeti-ma, va alergeti cu o alta sentinta, care nu inseamna neaparat ca veti avea castig de cauza. stiu ca nu e chiar ce doriti sa auziti...calea birocratica, oricat ar parea de ciudat, in acest caz , are mai multe sanse.. nu spuneti in ce tara sunt copiii.. daca sunt in Italia as putea sa va ofer cateva informatii despre procedura de urmat, daca sunt in alta tara...faceti ce v-am spus.. mult succes...
Va multumesc pentru raspunsuri . tara in care au plecat este Italia . mai exact in sudul italiei . chiar v-as fi recunoscator sa imi dati citeva informatii despre cum ar trebui sa procedez sa dau de urma copiilor si unde ar trebui sa ma duc , daca doresc sa ii vad . va multumesc din suflet . cind aud ca mai exista cite o cale de a o urma , parca prin putere . m-am saturat de atatea ziduri pe care le intampin .
as dori mult sa imi mai raspundeti si la intrebarea : legatura cu copii imi dau dreptul de a-i lua in vacanta la mine in domiciliu . acum ca , copiii sunt in alta tara , cum pot sa procedez pentru ai lua in tara la domiciliul meu in vacante ? sau este in zadar sa ma gandesc la acest lucru ?? ar fi aiurea sa dau de urma copiilor si sa nu pot sa ii vad sau sa ii iau la mine la domiciliu . va asigur ca , chiar daca m-as duce in italia , tot mi-ar fi interzisa legatura de catre mama ei si celalalte persoane la care sta . este de o rautate iesita din comun .
buna ziua. 1 traduceti, legalizati si apostilati sentinta. apoi cu aceasta ,dupa ce in prealabil ati aflat adresa mamei (daca stiti orasul scrieti la "comune" primaria acelui oras si ei sunt obligati sa va comunice adresa de rezidenta). Ar fi indicat sa contactati un avocat din zona care sa faca demersurile necesare, deoarece impiedecarea relatiei minorului cu parintele este privita cu severitate de autoritatile italiene, mai ales cand exista o sentinta. in cazul in care scrisoarea de avocat (care in Italia are greutate, in sensul ca nu este considerata o simpla hartie ci o atentionare juridica), nu are rezultate, el va trebui sa depuna la Tribunalul pentru Minori din orasul respectiv o cerere ca in baza sentintei sa fie respectate drepturile dv. O plangere ("denuncie penale") penala la carabinieri este de ajutor, deasemenea o plangere la asistenta sociala care este obligata sa cerceteze cauza si sa ia masuri (atentie, numai daca copiii se afla in pericol, neglijati etc.) Va spun din experienta profesionala , ca in Italia aceste probleme se rezolva numai prin avocat, demersurile persoanei mai ales daca nu stiti limba si institutiile unde sa va adresati, sunt sortite esecului. In baza sentintei aveti voie sa luati copiii in vacanta in Romania, nu depasiti sub nici o forma termenele acordate, dar tineti cont ca la iesirea lor cu dv din Romania aveti nevoie de procura din partea mamei. NU incercati sa luati copiii fara acordul mamei, rapirea internationala de minori fiind un delict grav (asa ar fi considerata o actiune de acel gen). Inteleg ca nu constituie o problema pentru dv sa va duceti sa-i vedeti in Italia ,daca sunteti impiedecat, imediat fiti pregatit cu plangerea penala la carabinieri si veti primi tot concursul din partea lor. Contactati un avocat din zona, deoarece va repet , in Italia numai asa se rezolva problemele de acest gen. Va doresc succes.

Alte discuții în legătură

Minori b-8 b-8 Buna seara Daca copiii minori au fost incredintati prin hotarare judecatoreasca mamei(tatal a cedat custodia copiilor de comun acord, mamei) si aceasta ii ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)