avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absente nemotivate

Pot modifica pontajul de lucru pe luna decembrie in sensul de a pune un angajat absent nemotivat in zilele de 24-26 decembrie, sau sunt obligat sa solicit efectuarea cercetarii disciplinare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:52, 26 August 2014
Asta e si parerea mea, @freelis. In acest caz angajatorul a profitat de pozitia sa dominanta in raport cu angajatul, luand o masura care i-a adus prejudicii, fara ca acea masura sa fie in vreun fel motivata.Documentul in baza caruia s-a facut modificarea este probabil doar referatul de sesizare intocmit de un sef ierarhic de rang superior.
Intrebare: In cadrul primei convocari din cadrul cercetarii prealabile poate angajatul cercetat sa solicite comisiei de disciplina sa puna unele intrebari altor persoane implicate si convocate in acelasi timp cu el? Cum ar trebui procedat?
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare.

Asadar, salariatul cercetat poate va putea sa propuna comisiei de disciplina toate probele si motivatiile pe care le considera necesare in apararea sa- - poate solicita sa fie chemati martori, poate solicita depunerea unor inscrisuri etc.
Buna seara!
HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina se aplica si in cazul unui spital aflat de 2 ani sub autoritatea consiliului local?

HG nr.1344/2007 este aplicabila functionarilor publici ... prin urmare, nu se aplica in cazul mentionat de dvs.
Buna dimineata!
In data de 14.01.2013 s-a intrunit comisia de disciplina ptr audierea tuturor celor implicati. De atunci nu am mai primit nici un raspuns.Procedura cercetarii disciplinare este prevazuta in ccm aplicabil si este urmatoarea:

"Procedura cercetării disciplinare prealabile este următoarea:
1.Odată cu luarea la cunoştinţă de către angajator de săvârşirea unei fapte ce ar putea fi considerată abatere disciplinară, acesta emite decizia de cercetare disciplinară.
2.Decizia de cercetare disciplinară prealabilă trebuie să descrie acţiunea şi inacţiunea cercetată, data producerii acesteia, prevederile avute în vedere ca fiind încălcate, cine a făcut sesizarea, data şi ora la care are loc prima audiere din partea comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.
Audierea trebuie consemnată în scris sub sancţiunea nulităţii.
3.Decizia de cercetare disciplinară prealabilă, împreună cu copia de pe actul de sesizare a faptei se comunică celui cercetat cu semnătură de primire. În cazul în care salariatul refuză primirea, aceasta va fi trimisă prin scrisoare recomandată la domiciliul sau reşedinţa acestuia.
4.La prima audiere sunt convocaţi toţi salariaţii care erau prezenţi, sau ar fi trebuit să fie prezenţi în locul şi la data la care a avut loc fapta.
5.După prima audiere, comisia de cercetare prealabilă comunică concluziile celor audiaţi.
6.Dacă se consideră că există o abatere disciplinară, comisia de cercetare disciplinară prealabilă comunică celui acuzat acuzaţia care i se aduce, copii de pe actele comisiei care stau la baza acuzaţiei şi i se acordă un termen de două zile lucrătoare pentru a-şi formula, într-o notă explicativă, apărarea în scris şi pentru a prezenta noi probe în apărarea sa, inclusiv martori.
7.După primirea notei explicative, comisia de cercetare disciplinară prealabilă dă curs apărărilor salariatului, formulate în scris sau exprimate oral în faţa comisiei.
8.După cercetarea apărărilor salariatului, comisia disciplinară propune sau nu o sancţiune disciplinară."

Ieri am aflat, "pe surse" ca astazi se va lua decizia de desfacere a cim. , desi consider ca nu s-a indeplinit procedura de cercetare disciplinara. Intrebarea este urmatoarea:

Daca se ia o astfel de decizie in acest moment exista vreo posibilitate ca pana la o decizie a instantei ( ptr ca se va ajunge inevitabil in instanta!) sa fie suspendat respectivul act administrativ astfel incat respectivul angajat sa isi poata continua munca?

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara Ramona24 Ramona24 Buna ziua. ART. 249 alin.2din Codul Munciispuneca- Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. In concret daca de ex. pt ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului de munca florina-popa florina-popa Buna ziua, Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de 3 zile.Ce trebuie sa fac? Ii trimit adresa acasa ? (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)