cocadanandrei a scris:
in ceea ce ma priveste respect prevederile Ghidului pt organizarea si desfasurarea sedintei de informare privind medierea adoptat in sedinta Consiliului de Mediere din 26.01.2013 in care se statueaza clar ca mediatorul nu poate pretinde onorariu pt activitatea de informare si nu poate conditiona eliberarea certificatului de informare sau a procesului-verbal de plata unui onorariu.
Mordechai catre Umar: Eu m-am cam saturat de replici in limba de lemn si de trimiteri vagi si fara rost la legea ori la regulile medierii
Unu. De principiu, prestarea unei munci fara a fi platit pentru munca prestata se face doar in doua si numai in doua ipoteze:
a) voluntariat
b) sclavie
Prima ipoteza nu da loc la prea multe discutii si trebuie sa scriu ca eu ca si alti colegi am redactat si depus uneori cereri si am si asistat/reprezentat gratis sau "pro bono", cum se zice in tarile civilizate, persoane care pareau sa aiba nevoie de ajutorul meu. Intr-un fel, ceea ce facem noi aici pe forumul avocatnet cand scriem unde, cand, ce si cum trebuie facut, tot cam "pro bono" este.
A doua ipoteza, sclavia, ar putea intra in discutie daca mediatorii ar fi obligati de Consiliul de Mediere sa informeze solicitantul si sa emita certificatul de informare, dar, dupa cum bine stim, [b mediatorii ]nu sunt[ obligati/b]
Acum, avand in vedere ca afirmatia prof. G. Moisil este dincolo de orice indoiala, absolut corecta
Tot ce este gândire corectă este fie matematică fie susceptibil de matematizare.
Sa vedem ce avem dupa ce luam in calcul obligativitatea informarii cu privire la mediere vs. libertatea mediatorului de a refuza informarea.
In primul rand avem o regula de baza in logica:
o propozitie adevarata nu poate implica (e vorba de implicatie logica, desigur) in nicio situatie o propozitie falsa si avem doua propozitii
a) propozitia universal afirmativa:
toti reclamantii sunt obligati
sa se informeze prin intermediul unui mediator autorizat cu privire la mediere
si
b) alta propozitie universala, dar negativa
niciun mediator autorizat nu este obligat sa informeze vreun reclamant cu privire la mediere
dupa umila mea minte nepriceputa, din cele doua propozitii de mai sus rezulta fara urma de indoiala ca exista o obligatie legala - obligatia de informare cu privire la mediere - care nu poate fi adusa la indeplinire pentru ca nu exista niciun subiect de drept obligat sa faca informarea deoarece - niciun mediator nu poate fi obligat sa munceasca gratis.
...
PS Rog toti mediatorii ori avocatii care raspund in prezentul topic sa faca apel la LOGICA fara sa foloseasca copy paste din legea medierii ori din alte legi si sa-si argumenteze orice sustinere.
Multumesc