avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... \\" Romania\\" este un domiciliu la care poate fi luat ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

" Romania" este un domiciliu la care poate fi luat minorul ?

Buna,

Este legal si normal ca un minor sa poata fi luat la vizita peste noapte, citez :

" la locatia din Romania aleasa de reclamant "


Ce pot face, daca aceasta "locatie din Romania" nu-mi convine, iar sentinta fiind din apel, e executabila ?

Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2013
Ecaterinaa, utilizator
Stimate domn avocat, aveti perfecta dreptate.
Si atunci justitiabilul nedreptatit ce poate sa faca? Trece la anarhie, fiindca daca e cinstit si respecta legile, se trezeste fie deposedat de bunuri, fie cu un copil traumatizat de jocul de ping-pong intre parinti, el fiind mingea.
Fiecare caz difera si insasi afirmatia ca "nu e normal ca minorul sa-si respinga parintele" nu reprezinta un adevar.
Trebuie sa definim mai inainte termenul de "parinte".
Astazi, nu se mai face vorbire de "familia, celula de baza a societatii" in sensul traditional, cu un tata muncitor, care-si intretine familia si mama casnica, responsabila cu nasterea, ingrijirea copiilor.
Azi se nasc copii si dupa scurte aventuri, sau in relatii de concubinaj, nu mai este rusine o asemenea situatie.
Problema ce se cere rezolvata este a acelor parinti biologici care apar sporadic in viata copiilor lor si au drepturi peste drepturi, la fel ca tatal care a imbaiat copilul si la dus la gradinita, a facut cu el lectiile pentru scoala.
Nu poate invinui nimeni o familie care creste un minor ca acel minor, cand apare din neant scumpul parinte biologic cu intentia de a-l lua din casa sa, va refuza categoric.
Un copil care ar accepta asa ceva este un copil bolnav, este autist.
Oricata consiliere s-ar face cu copilasul, nu-l poti convinge sa manance spanac daca nu-i place, sa-si ia tricoul verde cand il doreste pe cel vargat, sa se dea cu trotineta cand vrea cu bicicleta s.a.m.d.
Pentru toate astea, tot mama e de vina?
Ecaterinaa a scris:

Buna,
Este legal si normal ca un minor sa poata fi luat la vizita peste noapte, citez :
" la locatia din Romania aleasa de reclamant "


Această dispoziție a instanței nu înseamnă că nu aveți dreptul să știți care este acea locație în concret. În fond care este problema? Tatăl are dreptul potrivit instanței să-l ia pe minor la domiciliul său de 2 ori pe săptămână sau în weekend. De ce ar trebui ca acel domiciliu să fie bătut în cuie prin hotărârea judecătorească?

Cu privire la ultima D-voastră întrebare... ar fi mai multe de spus.
Probabil că o oarecare vină are și mama în aceste situații, cel puțin din cauză că nu a încercat să-l cunoască „puțin mai bine” pe cel care a devenit tatăl copilului ei...

Păcat că suferă copiii, în timp ce părinții nu reușesc să-și dea seama a cui e vina.

PS
De cele mai multe ori părinții se „consolează” cu faptul că nu au nici o vină, aceasta revenind în totalitate judecătorului... ;)
"Vina" nu are cum sa revina in totalitate judecatorului, deoarece profesia de magistrat in Romania este singura care se exercita fara nicio raspundere profesionala! Sa fie mai rapid promovata legea raspunderii magistratilor si atunci fiecare ar raspunde pentru deciziile sale. Dar cum sa vrea asa ceva domnii si doamnele care doar stiu sa pretinda respect? De zici ca respectul s-ar vinde in pungi la supermarket, sau s-ar da bonus de Sarbatori! NU, respectul se castiga: prin asumare, responsabilitate, probitate morala si profesionala, dar astea pe unde le-am putea gasi?
Parerea mea este ca exista mari probleme in aceste procese.
Tine foarte mult de mentalitate probabil si ratiunea constituie o chestiune obiectiva.Judecatorul trebuie sa fie obiectiv.
In aceste procese ar trebui analizate probele si apararile partilor si inlaturate sau acceptate motivat.Asa ceva nu am vazut in aceste procese.
Daca instanta nu analizeaza tot iese o hotarare aiurea daca exista aparari temeinice si bazate pe logica care sunt ignorate pentru ca nu pot fi contrazise.
Problema judecatorilor este ca au prea multe procese, dar aceasta nu este o scuza deoarece nu toate sunt complicate.
In procesele simple nu gresesc.
Cat priveste jurisprudenta CEDO am temerea ca in materie de familie aceste instante au lacune serioase sau pur si simplu au nevoie de ceva care sa copieze...
Tatăl are dreptul potrivit instanței să-l ia pe minor la domiciliul său de 2 ori pe săptămână sau în weekend. De ce ar trebui ca acel domiciliu să fie bătut în cuie prin hotărârea judecătorească

Stimate domn avocat, aveti dreptate , are dreptul sa-l ia la domiciliul sau.

DOMICÍLIU ~i n. Loc în care locuiește cineva în permanență și în mod legal. [Sil. -ci-liu] /<lat. domicilium, fr. domicile
Sursa: NODEX (2002)

LOCÁȚIE, locații, s. f. ---------. 3. Un loc anume, precis determinat. [Var.: locațiúne s. f.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis, engl. location.


Art.496 Cod Civil
5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.


Legea, respectiv art.496 Cod Civil face vorbire clar despre un domiciliu, clar definit in DEX ca fiind locul unde cineva locuieste statornic in mod legal, asta fiind si spiritul legii, care impune ancheta psihosociala la domiciliul parintilor, pentru a se constata fara partinire modul de viata al parintilor.
A se cere ancheta psihosociala la adrese ale prietenilor, cumetrilor, cunostintelor care nici nu cunosc persoanele care urmeaza "a fi gazduite", vorba vine, este contrar spiritului si literei legii si este clar ca cel care cere asa ceva, are ceva de ascuns.
Mai mult, daca locuitorii de la acea adresa se sustrag anchetei psihosociale, este absurd, (sa fim blanzi, aici este vorba de exercitarea cu reavointa a profesiei din partea judecatorului), ca acesta sa ceara reclamantului sa demonstreze refuzul acelora de gazduire :-/
Ce demonstratie vrea in plus decat refuzul de a fi primiti in casa a celor de la Autoritatea Tutelara, in repetate randuri?

Locatia poate fi si un cazinou, si un cort pe varf de munte, dar si o gura de canal.
Daca eu primesc o asemenea hotarare, voi cere prin Ordonanta presedintiala Ancheta psihosociala la toate locatiile din Romania, sa vad daca corespund gazduirii unui minor cu parintele vizitator. :D

Sincer, ca sa ramanem in domeniul absurdului, eu nu pot demonstra refuzul Regelui Mihai de a ma primi in concediu la Castelul Peles si nici refuzul domnului Iliescu de a-mi petrece vacanta la Scrovistea.
Nu am refuzul niciunei din milioanele de gospodarii din Romania de a ma gazdui ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului parintelui unde s-a dispus de instanta domiciliul minorului in strainatate.mutarea parintelui respectiv la alta adresa. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In speta, instanta a stabilit domiciliul minorului la un parinte in strainatate si acel parinte si-a schimbat domiciliul intre timp mutandu-se in alt oras. Nu ... (vezi toată discuția)