ar fi interesanta o speta in care faptul este real = deci nu-mi pot imagina atunci cum \"desconspirarea\" lui ar putea fi INJUSTA (= caci vorbim despre adevar, care nu poate fi decat just = iti da dreptul la ceva = o despagubire pentru ca ai mancat pulpa stricata, dar nu dreptul la a aprecia tu cat e acea despagubire !!!! sau mai mult, sa o obtii amenintand !!!!), caci se pare ca jurisprudenta \"omoara\" agravanta.....care chiar este de natura a provoca oricui o temere REALA....(indiferent de intelect etc.)
Întotdeauna cel mai simplu este să ne întoarcem la textul de lege:
ART. 194 ªantajul
(1) "Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, (intentia directa) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani."
ART. 193 Ameninţarea
(1) "Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
Deci pentru șantaj, trebuie să avem îndeplinite condițiile de la violență (adică cel puțin fapta prev de art. 180 CP - loviri și alte violențe), sau de la amenințare (adică fapta prev de art. 193 CP)
Din datele speței nu rezultă să avem nici violență și nici amenințare, deci nu prea se poate vorbi de șantaj.
eu as spune ca in speta avem amenintare ( =fapta pagubitoare > sesizarea opc, chiar daca, repet, se refera la un fapt real!!!- situatie in care ne aflam in prezenta agravantei!!!) si deci avem santaj, de despagubire am fi putut vorbi in cazul in care va dadea si un document fiscal in care sa va scrie ca ati beneficiat de despagubire (asta pt ca sa nu ii vina cuiva ideea de a santaja din nou) cat despre mita a cam fost constrans sa o dea si cam lipseste calitatea de functionar (de obicei functionarul/patronul cere si nu da mita....)