Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
Doamna Elga, nu timbrul vocii ii deranjeaza pe cei la care va referiti ci faptul ca le-am cerut intotdeauna sa respecte legea. Formula "Ciocu' mic ca acum suntem noi la putere" ma dezgusta. Nu vorbesc in necunostinta de cauza. Fac parte dintr-o asociatie in care s-au incercat toate formulele: cu administrator din asociatie, cu administrator persoana fizica angajata, cu firma de administrare angajata. Toti fac acelasi lucru: presteaza servicii de contabilitate si casierie si mai putin sau deloc... administrare. Lucrarile de reparatii fie le lasa in seama proprietarilor care isi fac singuri lucrarile cum pot si ei (cele mai multe la negru, fara garantii, pe motiv ca sunt mai ieftine!!) fie nu le fac deloc gasind fel de fel de explicatii. In alte tari exista condominii si administratori care fac doar administrare. Ati punctat foarte bine ca furnizorii de utilitati nu sunt bine organizati astfel incat sa existe relatii oneste si corecte intre ei si clientii lor. Prefera sa existe acest administrator, pe rol de tampon, care inchide ochii si la citirea apometrului la bransament incarca indexul si apoi factura de plata, fie inchide ochii si ne iau ajutoarele la incalzire cum am patit de curand cu RADET-ul. Cat despre garantii nici nu poate fi vorba. Chiar va rog sa-mi spuneti daca stiti vreun administrator/ firma de administrare care a depus garantii? Sunt cu totul de acord ca trebuie sa ne purtam civilizat unii cu ceilalti, dar chiar sa trecem pe la tocilar inainte de a merge sa platim intretinerea ca sa cantam cu voce subtire "Trei iezi cucuieti" asta este prea mult, credeti-ma.
Dar de ce nu spuneti si care ar fi acele solutii viabile? Cum ar trebui procedat, de exemplu, atunci cand trebuiesc schimbate tevi pe la subsol? Dar atunci cand trebuie reparata terasa? Aceste lucruri nu va privesc? Sau, sa zicem, ca este nevoie de o reparatie a fatadei blocului (doar o portiune). Cine ar trebui sa se implice si sa faca demersurile pentru reparatii, atunci cand toate acestea privesc cladirea ca ansamblu si fiecare proprietar contribuie corespunzator cu cota parte indiviza? Daca asociatia nu va mai exista, altcineva sau altceva va trebui sa ii ia locul, nu?
Preferati sa va administreze cu totul cineva din afara fara a avea nici un cuvand de spus? Pentru ca daca asociatia nu mai exista, implicit nu mai exista comitet, presedinte, nimic. Veti fi doar o multime de proprietari sau locatari, fiecare cu interesele lui. Nu va mai exista un interes comun, decat poate in cazul catorva vecini care mai au si relatii de prietenie si mai discuta una alta. Credeti ca "altceva"-ul acela care va va administra blocul, va sta sa intrebe pe fiecare in parte ce preferinte are, sa faca statistici si alte chestii de astea? Ar insemna ca ar fi o alta asociatie, dar una in care cuvantul fiecaruia va avea o pondere mult mai mica decat inainte.
Repet, eu am propria firma de administrare de imobile (infiintata cand foarte multa lume habar nu avea ce inseamna asta) si mie mi-ar conveni aceasta desfiintare a asociatiilor. Va dati seama ce de reparatii vor trece si pe la mine? Terasa, instalatiile electrice, sanitare si de incalzire, reparatii diverse, zugraveli de scari etc (trebuie sa ma gandesc ce se mai poate face mai mult). Aveti sau nu aveti probleme cu astea, nu conteaza, ele vor trebui reparate ca asa vreau eu, la preturile la care vreau eu si atunci cand vreau eu. Pentru ca dumneavoastra si vecinii dvs nu sunteti decat o masa de manevra, dar care nu contati prea mult. Tot ce va trebui sa faceti va fi sa platiti. Iar si iar, de cate ori va fi nevoie. Si daca nu veti plati, veti suporta penalizari, va voi da in judecata si dupa ce voi castiga, dvs veti fi obligati sa platiti sau sa vindeti casa in cazul in care nu puteti plati.
Nu prea va place situatia asta, nu-i asa? Mie imi place, chiar foarte mult. Dar, prefer sa nu se desfiinteze asociatiile pentru ca vreau sa lucrez cinstit si corect pentru asociatii care chiar doresc sa lucreze cu firma mea si nu pentru asociatii luate la numar printr-o eventuala licitatie.
Si apropo de desfiintare. Am facut un mic sondaj pe la asociatiile pe care le administrez si oamenii nici nu vor sa auda de asa ceva. Stiti de ce? Pentru ca sunt oameni care se implica si treaba functioneaza. Normal, ca peste tot mai sunt si mici probleme, pentru ca in fiecare bloc exista unul care le stie pe toate, un gica contra, o baba nebuna (nu ma refer neaparat la varsta aici) si o femeie vesnic nemultumita.
In alta ordine de idei, m-am interesat si eu peste tot pe unde puteam si nimeni nu a auzit de aceasta initiativa de desfiintare a asociatiilor. Asa ca, relaxiti-va, mai cititi Legea 230 / 2007 si normele de aplicare, dupa care inarmati cu aceste noi cunostinte, implicati-va. Si, o sa vedeti minunea. Cand exista implicare, totul este posibil.
Pentru bunul samarinean "fara nume". Firma de administrare pe care am angajat-o mai are in administrare inca 25 de asociatii. Cand am angajat-o ne-a promis ca vor face si citirea semestriala a apometrelor individuale, dar dupa aceea s-au scuzat ca au multe asociatii si nu fac fata. Au refuzat sa plateasca garantii, sunt coplesiti de probleme si vorbesc ff urat cu proprietarii. Puteti sa-mi spuneti, mie babei nebune sau femeii nemultumite, ce garantii ati depus si ce tarife practicati? Tocmai pentru ca suntem implicati pana peste cap avem curajul sa vorbim. Altfel acum stateam relaxati la o cafea si nu intram in polemica cu cei care vor "binele " asociatiilor.
pt. Ana "Toti fac acelasi lucru: presteaza servicii de contabilitate si casierie si mai putin sau deloc... administrare. "
Solutia este de a nu mai cumula functii chiar daca s-ar plati in plus. Fiecare functie sa aiba o "fisa a postului" cu obligatiile care-i revin.
Mai sunt si oameni capabili pe la asociatii dar prefera sa nu se implice din mai multe motive iar una din ele este ca multi au pretentia sa stai la dispozitia tuturor (daca se poate toata ziua) iar cand este vorba de o retributie de bun simt toti comenteaza.
Si eu pledez pentru implicarea proprietarilor in problemele asociatiei, acolo unde ele exista, dar Dv sunteti prea implicata si de aceea nu aveti timp si relaxare pentru o cafea. Luati-o usurel, doamna, ca nu toata lumea e nebuna si nici hoata si nici rau intentionata. Pentru ca Dv nu va merge bine asociatia vreti sa se desfiinteze asociatiile? Toate? Desfintati-o pe-a Dv. si o sa fiti relaxata ca nu va mai cere nimeni nimic, dar nici apa si gaz si caldura nu veti mai avea si o sa calcati pe mornane de gunoi printre care o sa misune sobolanii. Atunci o sa va simtit bine ca nu mai are cine sa va fure.
Asociatie restanta
qubeec44
Buna ziua!
ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie:
-administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)