Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
Este atat de buna legea asta, incat discutiile pe forum sunt tensionate, cu scrasnit din dinti, nu face nimeni dovada ca doreste sa fie pace si buna intelegere. Este ultra-proasta, de aceea sunt atatea persoane care scriu cu lipsa de speranta si cu mahnire despre ce au patit. Legea asta permite orice. Iar firme de administratie sunt si bune si rele, si corecte si invers, presedinti sunt la fe: ori ca dl. dispus sa negocieze,ori despotici si patrunsi de importanta lor; Cred ca ar trebui ca fiecare om sa accepte sa fie ceva in asociatie doar daca simte ca poate face ceva bun pentru vecinii sai, pentru comunitate. Adevarat este si faptul ca si membrii asociatiei refuza sa "se implice", lasand impresia ca este degradant sa te amesteci in astfel de treburi. Peste toate, lipsa de control este un lucru foarte daunator astazi,evident in orice domeniu al vietii noastre, incepand de la acest nucleu, blocul, pe care nu il percepem ca pe o comunitate din care facem parte.
1. Subiectul este chiar neinteresant, in primul rand pentru ca este "nereal". Nimeni nu are interesul sa desfiinteze asoc de pr; nici majoritetea proprietarilor, care n- au nici timp nici chef sa se ocupe de treburile blocului, nici organele statului care nu vor mai sti cu cine sa discute, nici furnizorii(facturare individuala, dar cum se vor plati partile comune pornind de la retelele actuale de instalatii), etc.
2. Legeile daca le schimbam toata ziua pentru ca tot timpul sunt perfectibile, nu prea stiu cati vor fi la curent cu modificarile. In primul rand , cand judecam o lege, nu ne legam de cazuri particulare. Eu nu prea am gasit fisuri defond in actuala lege.
1. Eu nu am spus nici o clipa ca este mai bine in asociatiile mamut. Sincer sa fiu, nici nu prea mai stiu sa existe asa ceva, cel putin in Bucuresti. Bineinteles ca statul pune piedici, va pune mereu. Problema ar fi nu ca se cer autorizatii si aprobari, ci modul in care acestea se obtin. Va dati seama ce s-ar intampla daca acestea nu ar mai fi necesare? Ar face fiecare ce il taie capul, mai mult decat acum, pe principiul " e casa mea, sunt proprietar, fac ce vreau" .
Din pacate, nu traim intr-o tara unde libera initiativa sa fie pe deplin sustinuta. Traim intr-o tara in care, in mare parte, legile sunt facute de prosti sau de hoti. Majoritatea populatiei inca simte nevoia de a fi sustinuta de cineva de la spate, chiar daca acum ne numim cu totii proprietari. Si in calitatea nostra de proprietari ar trebui sa ne ingrjim noi insine de ceea ce avem.
Pentru mine sunt mai convenabile asociatiile mai mici, de 30-50 apartamente. tocmai pentru a nu fi devalmasie. Si v-as ruga sa imi explicati o afirmatie facuta de dvs: "stiti ca si in societatea dvs se fura de la ceilalti? doriti exemple va pot da..legale.." Stiti cumva mai multe decat mine despre societatea mea?
2. Desigur ca hotaririle importante sunt luate in adunarea generala. Numai ca aceeasi adunare generala mandateaza comitetul executiv pentru a duce la indeplinire aceste hotarari. Si este foarte posibil ca sa fie nevoie pentru aceasta de luarea altor hotarari, subsecvente. Acum ati inteles ideea? Ca exemplu: AG hotaraste sa se repare terasa si mandateaza comitetul sa duca la indeplinire hotararea. Comitetul, prin presedinte, da dispozitie administratorului sa ia legatura cu minim 3 ofertanti, din care va alege oferta cea mai convenabila pentru asociatie. Deja aici, decizia o ia comitetul, pentru ca are mandat.
Ce legatura are statutul cu niste hotarari luate de-a lungul timpului in adunarea generala? De exemplu, lucrarile de raparatii trebuiesc sa fie in statut? Sunteti sigur ca nu faceti vreo confuzie?
Spuneti ca ati fost in conducerea asociatiei pe cand erati elev, in anii 70... si stiti cum este... Stimate domn, inca va mai aduceti aminte cum era atunci, nu stiti cum este acum foarte bine. Pe vremea aceea exista ICRAL-ul. Comitetul era doar o chestie de forma, nu avea ce mari hotarari sa ia, atat timp cat in 98% din cazuri, toti eram LOCATARI, nu proprietari. Statul se ocupa de lucrari de reparatii ale imobilului, statul era proprietar. Acum s-a schimbat situatia si fiecare trebuie sa contribuie. Acum daca va pica fatada blocului, sau pe vecinul de la ultimul etaj il ploua in casa, sau daca va explodeaza coloanele de apa etc. , nu mai vine statul sa repare. Vedeti, aici este diferenta.
Si, in lipsa unei asociatii cine va face aceste lucrari ACUM daca este nevoie? Despre asta este vorba si acest lucru nu il inteleg cei care doresc desfiintarea asociatiilor. Pe care oricum o doresc degeaba, ca nu se va intampla acest lucru. Nici eu nu sunt foarte fericit ca trebuie sa stau sub acelasi acoperis cu tot felul de oameni dar, daca nu am alta solutie, inseamna ca asta pe care o am este cea mai buna.
Dupa lungimea posturilor unei persoane iti dai seama cam cum decurg sedintele la bloc unde numai unii vorbesc, ca femeile, prea mult, ceilalti asculta ca niste iepurasi.
D- le 441.., se pare ca va raciti gura degeaba.
D na Dana M, dansul pur si simplu si- a dat seama ca lumea este dezinformata, a dorit sa explice cum stau lucrurile si uite cu ce replica s- a ales.
Asociatie restanta
qubeec44
Buna ziua!
ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie:
-administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)