avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania

Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
Aceasta lege exista in alta forma de multa vreme si cu toate astea exercitiul ei e ca si inexistent.
Abuzurile se petrec datorita indiferentei membrilor asociatiei. Sunt de obicei unul sau cativa mai vigilenti si aceia sunt catalogati automat drept "nebunii blocului" de catre cei care nu sunt interesati nici macar de starea presului de la usa lor, depseste limita apartamentului lor...:D Sau de cei care au interese mari sa fie lasati in pace sa faca afaceri pe seama oamenilor.
Cei care abuzeaza se sprijina mult pe aceasta indiferenta a membrilor asociatiilor si "tricoteaza". Ce mai "tricoteaza"...
Nu se poate concepe o lege prin care sa-i pui la uniune pe romani. Dar se poate atrage atentia asupra pericolelor indiferentei lor in bloc.
Pt. 44...
Cu sprijinul administratorului de site veti reusi sa discutati singur pe forum, sau in cel mai fericit caz cu ceilalti administratori. Se vede cu ochiul liber ca sunteti intr-un major conflict de interese avand dubla calitate de presedinte, pe de o parte si patron de firma de administrare , pe de alta parte. Probabil ca puneti "la zid" proprietarii asa cum incercati sa ma puneti si pe mine. Promit ca va voi ignora.
Oricum raman la parerea mea ca fara o schimbare majora in ceea ce priveste legislatia, cu transformarea asociatiilor de tip mamut in asociatii mici, mai usor de administrat, in care deciziile se pot lua cu usurinta si in care profitorii se pot identifica cu mai mare eficienta, cu o mai mare responsabilizare a institutiilor care sa te sprijine cu adevarat, nu doar sa se rezume la a te trimite sa-ti rezolvi in instanta problemele , si cu o limitare a situatiilor aberante in care proprietari analfabeti ajung presedinti de asociatie, asociatiile devin doar un factor de regres social de pe urma carora "capusele" profita din plin.
Ana Anane a scris:

Oricum raman la parerea mea ca fara o schimbare majora in ceea ce priveste legislatia, cu transformarea asociatiilor de tip mamut in asociatii mici, mai usor de administrat, in care deciziile se pot lua cu usurinta si in care profitorii se pot identifica cu mai mare eficienta, cu o mai mare responsabilizare a institutiilor care sa te sprijine cu adevarat, nu doar sa se rezume la a te trimite sa-ti rezolvi in instanta problemele , si cu o limitare a situatiilor aberante in care proprietari analfabeti ajung presedinti de asociatie, asociatiile devin doar un factor de regres social de pe urma carora "capusele" profita din plin.

Schimbarea majora pe care o doriti este deja in legea 230/2007, numai sa o aplicati :
Art. 5. -
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.
(2) În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.
(3) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere

Cat despre proprietarii analfabeti, iar este rezolvata problema deoarece invatamintul primar si general este obligatoriu la noi in tara , asa ca nu mai e nevoie sa fie reglementat si prin legea asociatiilor de proprietari.
Stimata Ana Anane,

Va asigur ca din ce am citit pana acum din mesajele dvs, persoana care este in conflict sunteti dvs. Sunteti intr-un mare conflict cu logica si cu intelegerea limbii romane.

Ce conflict de interese vedeti dvs in faptul ca am o societate de administrare imobile si ca, in acelasi timp, sunt presedinte al asociatiei unde locuiesc? Asociatie pe care nu o administrez. Care este conflictul?

Eu sunt sigur ca dvs nu aveti nici cea mai mica legatura cu ceea ce inseamna administrarea unui imobil.
Probabil ca v-ati fi dorit cumva sa fiti administrator sau presedinte si nu v-a iesit treaba.
Cine nu va lasa in momentul de fata sa formati un grup de initiativa in cadrul asociatiei dvs mamut si sa formati o noua asociatie mai mica si mai usor de administrat cum spuneti? Aveti posibilitatea de a forma, cu acordul furnizorilor de utilitati desigur si al autoritatilor fiscale locale, cate asociatii doriti dvs. Numai ca trebuie sa indepliniti si niste conditii. Eu cunosc situatia unui bloc care avand 15 scari a ajuns sa aiba 15 asociatii distincte. Si care, stiti ce? Dupa o perioada au realizat ca le era mai bine cand erau o asociatie mare si au inceput sa se comaseze.

In Bucuresti sunt peste 12000 de blocuri si mult mai multe asociatii. S-au faramitat intr-atat de mult incat au ajuns sa fie pe fiecare scara cate o asociatie, in multe cazuri. Cum ar trebui sa fie? Cate o asociatie pe fiecare etaj?

Ce atata ii dati inainte cu nu stiu ce institutii care sa va sprijine? Cine sa va mai sprijine? Statul? De ce?
Incercati sa intelegeti altfel situatia. Priviti blocul dvs ca pe o societate pe actiuni, in care fiecare proprietar are atatea actiuni cata cota indiviza are. Daca va implicati fiecare acolo unde stati, in sensul pozitiv, aveti toate sansele ca actiunile acelea sa aiba o cotatie mai buna in viitor. Daca nu, probabil ca nu veti putea tine pasul.

Nu mai asteptati sa vina nu stiu cine si sa va calauzeasca pasii, sa va zica ce si cum sa faceti sau sa va dea si ceva moca. Acele vremuri au trecut, de aproape 20 de ani.

Persoanele acestea care doriti sa se desfiinteze asociatiile de proprietari... ati dat macar o singura alternativa? Cum trebuie sa fie administrat un bloc in lipsa unei asociatii si a unei forme de reprezentare?

Spuneam cu vreo cateva posturi inainte ca am facut un mic sondaj pe la asociatiile pe care le administrez eu. Majoritatea proprietarilor au fost ferm impotriva (de fapt nici nu intelegeau logica acestui lucru) dar, au fost si cativa care au fost de acord si chiar foarte bucurosi in prima faza. Acestia erau restantierii sau cei care ar avea tendinta de a ramane restantier. In mintea lor, desfiintarea asociatiei insemna ca ei nu mai platesc intretinerea.

Eu nu pun "la zid" nici un proprietar si nici nu este nevoie. Si nu eu iau hotararile in nici o administratie. Nici in cele pe care le administrez si nici acolo unde sunt presedinte. Hotararile le ia COMITETUL EXECUTIV. Eu doar le pun in practica. Bineinteles, ca se tine cont si de parerea mea dar, nu eu decid. Si nu pun pe nimeni la zid. Fiecare poate sa vina cu idei, argumente, pro sau contra. In urma discutiilor si a votului se ia decizia.
Puneti mana pe legea aia si pe urma emiteti judecati.

Dar, degeaba scriu chestiile astea. Imi mai si uzez tastatura de pomana.
domnule 444..desi am vrut sa stau deoparte intervin.
1.Cine sa va mai sprijine? Statul? De ce? si atunci daca ne ne sprijina..de ce intervine in proprietatea mea?nu pot face nimic in ."".i blocul dvs ca pe o societate pe actiuni, in care fiecare proprietar are atatea actiuni cata cota indiviza are....''si de ce se cer mereu autorizatii..ne impiedica sa ne gospodarim..si contribuie la neintelegeri.Vrei sa rezolvi ceva..politia te trimite la primarie,cei de la primarie ..la politie...Asociatia este o forma convenabila de administrare,dar sunt proprietari mai ..proprietari ca ceilalti..si,sa stiti ca se fura legal sau ilegal...cu sau fara buna stiinta..stiti ca si in societatea dvs se fura de la ceilalti? doriti exemple va pot da..legale..
si de cand este mai bine in asociatiile mamut?
am fost in conducerea asociatiilor din anii 70,fiind elev...si stiu cum este.Pt o societate de administrare este mai convenabil ..mamutul..fiind totul devalmasie..si nimeni nu stie nimic..ceilalti fiind vinovati..
2."" Si nu eu iau hotararile in nici o administratie. Nici in cele pe care le administrez si nici acolo unde sunt presedinte. Hotararile le ia COMITETUL EXECUTIV. Eu doar le pun in practic..""si aici gresiti....comitetul ia decizii numai pt aplicarea hotararilor din adunarea gen si care sunt trecute in statut.... si cand vrei sa vezi actele...presedintele spune ca s la societatea de administrare,societatea ca s la asociatie...

Poate vreti si dvs ca multi altii..sa fie ordine in asociatii..dar este greu in..romania

Alte discuții în legătură

Asociatie restanta qubeec44 qubeec44 Buna ziua! ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie: -administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea asociatiei de locatari 2014Elena 2014Elena Va rog sa ma ajutati cu informatii legale .Suntem in situatia de desfiintare a asociatiei de locatari care cuprinde mai multe blocuri pentru ca ... (vezi toată discuția)
Administratorul a furat banii blocului ! jeanluk jeanluk :Obuna ziua Acum trei ani s-a descoperit ca administratora blocului unde locuiec a furat banii (aproximativ 600milioane) . S-a facut plangere la politie in ... (vezi toată discuția)