avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Desfiintarea asociatiilor de proprietari din Romania

Un parlamentar a facut public, la televiziune, intentia de a desfiinta asociatiile de proprietari din toata tara.
Este o initiativa legislativa care a anuntat-o de curand. Nu stiu daca e un lucru bun sau rau. O sa ne gospodareasca primaria, sau firme specializate care vor obtine contractele de administrare de la primarii, licitatii ca la traseele de maxi-taxi!? Ce parere aveti ? Poate ajutam si noi cu ceva sa fie mai bine pentru toti proprietarii.
pt. Elga50 Asociatia dvs. in care mai sunt si nuante de gri este exceptia care confirma regula. [editat]
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
ContSters20980, utilizator
@Ana Anane: Va atrag atentia ca prin mesajul anterior ati incalcat regulamentul de postare. Limitati-va la discutarea problemei, nu a utilizatorilor.
Ultima modificare: Vineri, 13 Martie 2009
ContSters20980, utilizator
Noi ne aflam pe acest forum sa discutam probleme cu care ne confruntam si sa gasim solutii.
Atata vreme cat ajungem sa vorbim subiectiv nu ajungem la nici o concluzie, pierdem timp pretios. Cu desfiintare sau fara, ideea conteaza, nu inteleg de ce atata efervescenta si furie? Nu vrem sa fie pentru toti mai bine? Sau binele administratorilor este altul decat binele membrilor de asociatie, altul decat cel al presedintilor? A..aici s-ar putea sa fie problema.
Eu nu mai citesc posturile domnului cu numar in loc de nume pentru ca nu-mi place cum ni s-a adresat.
Ana Anane a scris:

Pentru bunul samarinean "fara nume". Firma de administrare pe care am angajat-o mai are in administrare inca 25 de asociatii. Cand am angajat-o ne-a promis ca vor face si citirea semestriala a apometrelor individuale, dar dupa aceea s-au scuzat ca au multe asociatii si nu fac fata. Au refuzat sa plateasca garantii, sunt coplesiti de probleme si vorbesc ff urat cu proprietarii. Puteti sa-mi spuneti, mie babei nebune sau femeii nemultumite, ce garantii ati depus si ce tarife practicati? Tocmai pentru ca suntem implicati pana peste cap avem curajul sa vorbim. Altfel acum stateam relaxati la o cafea si nu intram in polemica cu cei care vor "binele " asociatiilor.


Stimata doamna,
1. Nu este problema dvs si nici a altei persoane de pe aici ca eu folosesc niste numere, in loc de numele real pe un forum. Puteam sa imi aleg ca user un sir de caractere de genul ~!@#$%^&*(). V-ar fi placut mai mult? Daca imi dadeam numele adevarat sau numele firmei s-ar fi putut considera reclama. Daca imi alegeam un alt nume, dar fals, nu mi-ar fi placut. Asa ca, va rog, impacati-va cu ideea ca, pe acest forum, username-ul meu este 441529.

2. Nu sunt nici un bun samaritean. Bine cu forta nu se poate face. Motivul pentru care am intrat si scriu pe acest forum se poate lega cumva de dubla mea calitate, presedinte de asociatie, pe de o parte si proprietar de firma de administrare imobile (si alte servicii legate de imobile, ca hidroizolatii, termoizolatii etc) pe de alta parte. Astfel, fiind implicat direct si cunoscand problemele generale ale asociatiilor mult mai bine decat majoritatea celor de pe aici, cred ca pot sa imi exprim o parere destul de avizata.

3. In al treilea rand, nu prea mai inteleg de ce parte a baricadei sunteti. Pe de o parte, daca am inteles eu bine, doriti desfiintarea asociatiilor cu tot ce inseamna structura de personal, iar pe de alta parte, sunteti nemultumita de firma de administrare care se ocupa de blocul dvs. Pai, daca asociatie nu, firma nu, cine ar trebui sa administreze blocul dvs? Nu mai spun ca mesajul dvs este putin incoerent: de la nemultumirea legata de acea firma sariti sa ma intrebati pe mine ce garantii am depus si ce tarife practic. Hai sa va raspund.

Nemultumirea pe care dvs o aveti fata de firma respectiva, o am si eu. In ultima perioada de timp, au tot aparut diverse firme, nou infiintate, care sa se ocupe de administrare de blocuri. Vin cu tarife foarte mici, de genul 8,99 lei/ap sau 3-400 lei pe asociatie si lumea, in goana ei dupa lucruri ieftine, este foarte incantata. Nimeni nu se gandeste, ca o firma daca lucreaza corect si la vedere, da la stat cam jumatate din ce incaseaza (TVA, impozit, taxe etc). Si atunci, cand profitul este de 150-200 lei, de ce sa se agite? Normal ca sunt coplesiti de probleme, ca toata treaba asta nu e chiar asa de simpla cum pare, iar daca te mai si intinzi mai mult decat poti duce, s-a rupt filmul. Ulterior, TOATE firmele de administrare sunt blamate, din cauza unor incompetenti. Si, mie acest lucru nu imi convine.
Daca sunteti nemultumiti de acea firma, de ce nu o schimbati? A, alte firme au tarife mai mari... ma scuzati atunci.

Referitor la intrebarea dvs legata de garantiile depuse. Daca ati fi citit mai cu atentie Legea 230, la Cap V, art. 35 alin 2-3, ati fi inteles ca depunerea de "garantii profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nici o condamnare" se refera la persoane fizice. In cazul unui litigiu intre o asociatie (care are personalitate juridica) si o societate comerciala, solutionarea se face amiabil sau prin instanta de judecata.

Legat de tarifele pe care le practic eu, de ce nu ati mai fost directa? Puteati sa imi cereti o oferta de pret pe privat, nu era cazul sa mascati asta. Dar, asa pentru informarea dvs, pot sa va spun ca, probabil, tarifele mele sunt mai mari decat cele ale firmei care va administreaza acum blocul. Si asta pentru ca si pretul este o modalitate de a selecta clientii. Imi asum dreptul acesta si nu administrez blocuri ghetou. Si nu fac nici munca voluntara. Nu tin neaparat sa am in administrare nenumarate blocuri (probabil, daca vroiam asta, acum aveam undeva intre 200 si 300). Daca las preturile jos, la cate solicitari primesc, cred ca as face 4-5 contracte pe saptamana. Dar, nu aceasta este ideea. Prefer sa ma ocup de mai putine asociatii, dar sa se faca treaba cum trebuie. Cand se face calculul final, eu castig la fel de mult ca cei care merg pe minipreturi, dar am avantajul ca nu ma injura lumea. Majoritatea, ca asa cum am spus intr-un post anterior, in orice bloc exista ...

Sper ca am lamurit problemele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
441529, utilizator
A desfiinta asociatiile in discutie pt a le inlocui cu societati de administrare condominii nu este o solutie – pt ca societatile respective sunt constituite tot din oameni care vor bani multi si munca putzina – evident, probabil ca nu in toate cazurile :)
Implicarea membrilor asociatiei in administrarea acesteia (langa presedinte / administrator) e mai avantajoasa... Dar – cum bine stim – in asociatie sunt oameni si oameni. Exista – in realitate! – asociatii care nu au asemenea probleme, oameni care nu se cearta si nu se simt furati... Au angajat administrator, contabil si casier, iar cenzorii verifica la trei luni actele intocmite de contabil, verificand calculul utilitatilor, inregistrarile... Ii costa mai mult, e drept, dar oamenii nu se plang ca sunt furati. Fiecare asociat reclama in scris ce il "doare” sau face in scris anumite cereri... Si administratorul raspunde tot in scris... Nu exista afis langa afis care sa interzica una sau alta; fiecare membru are o copie a statutului asociatiei si toate actele aditionale care au intervenit pe parcurs; fiecare asociat are dreptul sa vada facturile de utilitati si chiar sa faca singur calculele aferente unei luni – daca vrea...
Presedintele asociatiei despre care va scriu este pensionar si afirma ca e pus acolo sa "medieze” eventuale conflicte si sa aiba grija ca lucrurile sa functioneze, iar comitetul asociatiei indeplineste cererile membrilor asociati...
Exista, si aici, doua femei varstnice care sunt vesnic nemultumite si care se cred inselate, care erau prezente in biroul asociatiei in fiecare zi cand e program... La inceput, administratorul si ceilalti au fost deranjati de aceste prezente, dar au vorbit cu familiile acestora si le-au aratat ca faptele nu sunt cum reclama cele doua doamne... Iar familiile si-au cerut scuze, pt ca nici nu aveau habar ce fac cele doua – au spus sa incerce sa le tolereze... Si aceasta fac angajatii asociatiei: raspund oricaror solicitari ale acestor doamne... care vin tot mai rar...
Oho! In aceasta asociatie au fost probleme asa cum sunt descrise pe forum! A fost un presedinte care se credea stapan peste bunuri si persoane! Instiga oamenii unul impotriva celuilalt, spunand ca ala face, ala drege... – desi s-a dovedit ca nu era asa (la o confruntare fatza in fatza). Atunci s-a decis schimbarea acestui presedinte, a administratorului, a casierei si contabilei – pt ca formasera o "fratie”. Au scapat de acest presedinte cu politia, pt ca nu vroia sa paraseasca biroul, desi n-a mai fost ales! La fel, si cu administratorul... Au incercat in continuare sa instige oamenii unul impotriva celuilalt, dar toti stiu acum cu cine au de a face...
Certuri exista si in familii formate din doua persoane, asa ca s-ar putea spune: sunt aproape firesti in asociatii formate din zeci de membri – trebuie doar sa stim cum sa gestionam nemultumirile unora, lasand orgoliile personale, de genul: cum imi ceri tu mie socoteala? Imi ceri explicatii, iti dau – asa ar trebui sa functioneze...

Alte discuții în legătură

Asociatie restanta qubeec44 qubeec44 Buna ziua! ce se poate face in calitate de proprietari de imobile avand in vedere urmatoarea situatie: -administratorul a decedat,am platit facturile catre ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea asociatiei de locatari 2014Elena 2014Elena Va rog sa ma ajutati cu informatii legale .Suntem in situatia de desfiintare a asociatiei de locatari care cuprinde mai multe blocuri pentru ca ... (vezi toată discuția)
Administratorul a furat banii blocului ! jeanluk jeanluk :Obuna ziua Acum trei ani s-a descoperit ca administratora blocului unde locuiec a furat banii (aproximativ 600milioane) . S-a facut plangere la politie in ... (vezi toată discuția)