Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si in urma cu cateva zile administratorul si-a dat demisia. Am gasit o persoana care am dori majoritatea sa fie administratoare insa nu stiu care sunt demersurile legale si posibilitatile prin care sa incheiem un contract cu dansa fara sa riscam sa fim amendati de catre cei de la Anaf sau de catre cei de la ITM. Mentionez ca acea persoana, este angajata la o alta firma. Ce posibilitati contractuale exista in acest caz si ce demersuri se pot face?
Multumesc.
PS: noul administrator ar primi lunar o suma de 200 de lei lunar, suma care e sub salarul minim de la noi. In acest caz ce se poate face?
220 RON brut, ma scuzati.
Eu ca presedinte ce trebuie sa retin din ei si unde trebuie sa platesc ce i-am retinut?
Ea nu are inca atestatul de administrator insa este inscrisa la primarie pt a-l face, iar cei de acolo au zis ca e ok atata timp cat e inscrisa pana vor organia din nou cursuri.
pai nu dvs ca presedinte tineti contabilitatea asociatiei. daca administratorul are si calitatea de contabil, el face calculul retinerilor salariale si viramentul catre bugetul de stat
m-am cam pierdut in atatea declarati :D. Sincer sa fiu eu sunt presedinte de putin timp, nu avem contabil momentan. Nu stiam cine trebuie sa faca declaratiile care tin de ANAF in numele asociatiei. Mi se pare destul de complicat, mai ales ca din cate am inteles presedintele raspunde in cazul in care obligatiile fiscale nu s-au efectuat precum si de contractele de munca cu administratorul..femeia de servici...iar amenda poate sa o primeasca el personal.
Probabil ca ar trebui sa alegem ca presedinte, un contabil, care are cunostintele necesare in acest sens.
Ca presedinte, impreuna cu comitetul executiv (dv. semnati) intocmiti contractele de munca si de mandat. Modele exista pe internet, inclusiv in acest forum.
Declararea contractelor de munca (si numai acestea) la ITM, respectiv inscrierea lor in Revisal o face administratorul care poate invata acest lucru tot de-aici de pe forum.
Declaratiile de venituri lunare la ANAF le face tot administratorul secondat de cenzor. Se poate invata tot de la noi sau de pe internet. Nu e foarte dificil de a completa o declaratie.
Trebuie sa aiba conexiune la internet si sa va achizionati pe asociatie un certificat de semnatura electronica.....sau sa rugati pe cineva, in schimbul unei imputerniciri notariale semnata de dv., cineva care are un asemenea certificat de semnatura electronica, sa va faca depunerea online pe portalul ANAF.
Pare complicat, si noi am trecut prin deruta initiala in care nu stiam nimic, dar se invata fara mari probleme.
Presedintele semneaza statul de plata dupa ce-l semneaza cel ce il intocmeste - administratorul - si cenzorul.
Semneaza si listele intretinere, deasemenea dupa ce au fost semnate de administrator si cenzor.
Presedintele trebuie sa invete insa cum se face repartizarea cheltuielilor si sa ceara sa vada si baza de calcul care a stat la baza intocmirii listelor de intretinere.