Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si in urma cu cateva zile administratorul si-a dat demisia. Am gasit o persoana care am dori majoritatea sa fie administratoare insa nu stiu care sunt demersurile legale si posibilitatile prin care sa incheiem un contract cu dansa fara sa riscam sa fim amendati de catre cei de la Anaf sau de catre cei de la ITM. Mentionez ca acea persoana, este angajata la o alta firma. Ce posibilitati contractuale exista in acest caz si ce demersuri se pot face?
Multumesc.
PS: noul administrator ar primi lunar o suma de 200 de lei lunar, suma care e sub salarul minim de la noi. In acest caz ce se poate face?
imi cer scuze, nu am avut acces pana acum sa vad in ce consta partea de contabilitate si registre. Noi suntem intr-o situatie mai dificila pentru ca administratoarea si-a dat demisia din cauza ca nu i s-a mai permis sa afiseze cheltuielile dupa bunul plac si nu conform legii. In bloc sunt eu presedinte si 3 cenzori, nu avem alti membrii. Eu si cu ceilalti 3 cenzori am fi de acord sa facem incasarea cheltuielilor si plata celor 2 facturi pe care le achitam lunar, gratis. Din ce am aflat de la Dvs (va multumesc ca m-ati scos din ceata), cei care vor sa ma ajute, nu trebuie sa fie cenzori ci membrii ai comitetului executiv care sa indeplineasca diverse functii in comitet. Declaratia aceea semestriala cine trebuie sa o faca dintre noi? Trebuie sa avem neaparat un contabil intre membrii comitetului executiv pentru a putea semna si completa acele registre si fise, si daca raspunsul e "nu" ce functie trebuie sa ocupe acea persoana in comitet pt a se putea ocupa de registre si fise?
Eu, când aud de un salariu de angajare, întreb câte zile de muncă se fac într-o lună, și câte ore pe zi, pentru a ști cât este salariul orar. E cea mai bună diferențiere între diversele tipuri de angajați.
Privitor la Administrator, vă rog să-mi spuneți ce salariu și câte ore pe zi știți că au Administratorii de la Asociațiile pe care le știți, (normal, rog să treceți și numărul de proprietari din Asociație pentru exactitate) ?
Vreau să știu ce salariu stabilim noului Administrator, pentru că ceilalți membri ai Comitetului Executiv vor să dea salariul după ureche, se joacă cu același salariu ba la 4 ore, ba la 8 ore. Dacă aș face calculul ca o medie al altor Administratori din țară, am putea pune mai corect salariile la Asociația noastră de 460 apartamente. Ar trebui să lucreze zilnic cât e programul casierei și al celorlalți (3-4 ore), sau au alt program la dvs. ?
Nu vreau să fie discuții, chiar nu interesează că unii au mai mult sau mai puțin (e valabil pt. toți angajații din A.P.), eu întreb doar pt. a ști ce salarii să punem în asociație, bazat pe mai mulți factori.
MULȚUMESC PENTRU VIITOARELE INFORMAȚII, SUNT UTILE PENTRU ORICINE.
Va putem spune si ce salarii sunt in asociatiile noastre, dar la ce v-ar folosi, atata timp cat unii suntem in Bucuresti - unde se stie ca preturile si salariile sunt mai mari decat in restul tarii - altii sunt in Moldova sau in Ardeal, Banat, Dobrogea, Oltenia, insemnand o varietate de valori.
La asociatia mea sunt salarii foarte mici raportate la zona in care ne gasim, la 170 apartamente, administratorul are 1000 lei, gospodarul 500 lei, 2 ingrijitori a cate 500 lei, presedintele si cenzorul a cate 400 lei lunar. Astea sunt salariile nete la care se adauga impozitele si contributiile catre bugetul de asigurari sociale si de sanatate si care aproape ca dubleaza aceste salarii. In total ceva mai mult de 5800 lei.
Nu judecati salariile neaparat la numarul de ore lucrate, ca nu suntem la fabrica. Este foarte important si de luat in calcul si deranjul pe care il au acesti oameni in relatia cu locatarii.
In afara de ingrijitori, restul personalului care munceste in asociatie este prezent non-stop si pentru pricini nu intotdeauna justificate, dar aducatoare de stress.
Sigur, cine nu vrea stress, sa stea acasa, dar cineva totusi trebuie sa se ocupe si de bloc, de asociatie, asa incat, cei care muncesc pentru asociatie trebuie respectati, ajutati si rasplatiti, dar si verificati in permanenta, in special la gestionarea fondurilor, iar respectul se materializeaza printre altele si prin salariile si indemnizatiile cu care sunt rasplatiti pentru munca lor.
Nu discut aici de cei care fie din ticalosie, fie din prostie, incurca lucrurile in asociatii.
Mulțumesc pentru informații.
Nu mă interesează salariile altora, fiecare pune în funcție de mai mulți factori, să fie toți mulțumiți, dar să se țină de treabă.
Doamna ELGA, ce program are mai ales Administratorul ? La noi, am fixat la 4 ore.
Pentru restul angajațiolr, la ce nr. de ore/zi ați făcut contracte, pentru că vreau să vedem ce salariu să punem la 460 apartamente, la 2, 4 sau 8 ore.
E bine să punem salarii cât mai echilibrate, punând multe aspecte în balanță.
Eu vreau să fie un etalon salariul orar NET, nu e ca o obligație, e ca un punct de reper în stabilirea retribuirii lor.
Mai am o întrebare: Cum s-a stabilit la fiecare dintre voi, să se remunereze și membrii Comitetului Executiv, sau nu ?
Cei din C.E. vechi, 15 la număr (!!!) luau lunar 50 lei dintr-un ciudat Fond de Protocol (plus că luau și prime dintr-un Fond de ... Rotunjire), cu toate că am ajuns ca Asociația noastră să fie dată în judecată de CET pt. aproximativ 1 miliard lei vechi, restanțe și penalizări (cei vechi se lăfăiau, Asociația având datorii imense !).
Cei din Comitetul Executiv actual, 7 la număr, nu avem niciun leuț ca venit, cu toate că zilnic ne întrunim chiar și 4 ore, să repunem în legalitate activitatea Asociației care n-a fost controlată decât în glumă de autorități, de minim 10 ani ! E un efort mare, pe care-l depunem uneori chiar mai mult decât cei cu contract de muncă. Greu găsim și cenzor, contabilă, etc., știind problemele mari rămase de la foștii șefi, dar și a mărimii Asociației. De 2 luni nu prea vor cei chemați.
Noul Administrator nu prea execută atribuțiunile date de C.E., plus că a început să fie cam impulsiv, violent chiar și față de cei care l-au angajat. Plus că a cam început să ceară bani de benzină doar pentru că se deplasează la CET, Apă-Canal, etc.
Am înțeles că ar fi trebuit să depună garanții materiale, plus multe alte obligații, să vedem cum facem să luăm lista cu alți Administratori atestați, să nu ne ”ardem” cu ăsta !
referitor la componenta comitetului norme aplicare legea 230/2007
Art. 16. — Comitetul executiv, format dintr-un numar impar de membri alesi de adunarea generala, reprezintã asociatia de proprietari in administrarea si exploatarea cladirii, cu exceptia atributiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire Ia proprietatiIe individuale, apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta. Presedintele asociatiei de proprietari este si presedinte al comitetului executiv.