avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... angajare administrator asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

angajare administrator asociatie de proprietari

Buna ziua,

Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si in urma cu cateva zile administratorul si-a dat demisia. Am gasit o persoana care am dori majoritatea sa fie administratoare insa nu stiu care sunt demersurile legale si posibilitatile prin care sa incheiem un contract cu dansa fara sa riscam sa fim amendati de catre cei de la Anaf sau de catre cei de la ITM. Mentionez ca acea persoana, este angajata la o alta firma. Ce posibilitati contractuale exista in acest caz si ce demersuri se pot face?

Multumesc.

PS: noul administrator ar primi lunar o suma de 200 de lei lunar, suma care e sub salarul minim de la noi. In acest caz ce se poate face?
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:16, 27 Septembrie 2015
persoana mai are un job in afara de acesta. Mi se pare o prostie sa platim aproape aceeasi suma si la stat. Iar ca restul locatarilor sa cotizeze aproape 400 de lei pentru 2 incasari pe luna care presupun 2 facturi care nu depasesc 300 de lei .Adica ar insemna ca doar administratorul primeste mai mult decat suma totala pe care o are asociatia de platit la furnizori...daca mai punem si femeia de servici tot cu vreo 400, inseamna ca cheltuielile blocului se duc doar pe salariul celor doua. Vorbim totusi de un bloc cu 1 angajat (pt ca restul nu primesc nici un ban..nici presedintele nici cenzorii). La mine in bloc se plateste doar abonamentul liftului si curentul de pe scara..as intelege daca ar fi mai multe cheltuieli la comun..dar sincer..nu mai vad rostul asociatiilor de proprietari din moment ce statul absoarbe mai multi bani de la ele decat facturile care trbuiesc achitate. Nu vad cum pot fi incurajate in acest sens contractele de munca? Ar putea foarte bine atunci o persoana din bloc sa stranga cheltuielile si sa primeasca ca si multumire din partea locatarilor o atentie.
Doar pt ca ne numim asociatie de proprietari trebuie sa facem zeci de declaratii lunare si o multime de impozite..sincer, poate sunt eu mai incuiat, dar unde e avantajul?? O sa umble cei de la ITM si pt 200 de lei o sa dea amenzi de 20000 de lei pt ca ne pretindem firma. Ma scuzati, dar mi se pare o aberatie.
@Pop Marcel

Poate ca aveti dreptate sa fiti suparat ca trebuie sa platiti atatea taxe si sa depuneti declaratii dar asa este legea. O alternativa este sa incheiati un contract cu o firma specializata si scapati de aceasta corvoada.
Pop_Marcel a scris:
Doar pt ca ne numim asociatie de proprietari trebuie sa facem zeci de declaratii lunare si o multime de impozite..sincer, poate sunt eu mai incuiat, dar unde e avantajul??

Nu este vorba de cineva incuiat ci doar ca nu stiti cum sa rezolvati problema si de aceea intrebati aici pe forum iar impreuna cu noi va lamuriti.
Va sugerez cum sa functioneze asociatie de proprietari fara declaratii lunare, fara salarii, fara taxe si impozite... si cu cheltuieli minime.
Nu angajati pe nimeni.
Alegeti comitetul executiv in adunarea generala. Membrii comitetului executiv, au conform legii posibilitatea sa preia atributinile administratorului: administrarea tehnica, contabilitatea si casieria. Alegeti si un cenzor din asociatie. Acestia pot lucra fara sa-i platiti si aveti "zero" cheltuieli de personal, "zero" taxe si impozite pe veniturile salariale sau asimilate salariilor.
Curatenia se poate mentine prin roatatie: fiecare familie cate o saptamana sau o luna fara a fi platiti pentru asta.
Cred ca singurul document ce se depune este situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv ce poate fi intocmita de presedinte si cenzor si care se depune semestrial la primarie, fara costuri.
Daca-mi scapa ceva, rog pe cei cu experienta sa completeze.

Unde-i avantajul existentei asociatiei?
Sunt cateva avantaje:
- puteti incheia contracte cu furnizorii de servicii si ultilitati: apa, energie electrica, lift, salubritate, reparatii...
- discutati orice problema in mod organizat in adunarea generala si in comitet si-o rezolvati conform legislatiei
- discutati cu cei din serviciul asociatii din primarie de pe pozitia de asociatie de proprietari si nu ca proprietari neorganizati...
- puteti beneficia de programul de reabilitate
- puteti lua masuri impotriva unui restantier in conformitate cu legea, instituind privilegiu imobiliar, somandu-l, chemandu-l in judecata...
.....





va multumesc, m-ati mai ajutat putin :). Avem un comitet executiv momentan format din presedinte si 3 cenzori, dar nu avem contabil. Nu stiam ca comitetul executiv poate prelua functie de administratie, noi nu avem curs de administrator, si eu credeam ca prin faptul ca suntem asociatie, suntem obligati sa angajam un administrator. In cazul in care preia comitetul si functia de administrator, cine semneaza chitantele care se dau la locatari in momentul in care se face plata cheltuielilor?

si inca o intrebare...in acest caz, registrele de incasari cine le face...sau statele de cheltuieli lunare? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Adriantot, moderator
@Pop_Marcel,
In mesajul anterior am explicat cum puteti evita cheltuielile cu personalul angajat. Asta presupune, totusi, ca cei care preiau atributiunile administratorului sa se priceapa, sa aiba pregatirea necesara.
Incercati si cititi Legea 230/2007 si HG 1588/2007. O sa gasiti acolo ceea ce am spus mai sus cu privire la preluarea sarcinilor administratorului.
La ultimul dv mesaj, precizez ca un comitet executiv este format din cativa proprietari ca membri ai comitetului si un presedinte. Cenzorii nu sunt membri ai comitetului executiv. Puteti avea un cenzor sau o comisie de cenzori in asociatie. Spuneti ca:
noi nu avem curs de administrator

Care noi? Nu trebuie sa aiba nimeni din comitet sau dintre cenzori cursuri de administrator. Numai administratorul trebuie sa aiba atestat de administrator eliberat de primarie in urma unui examen de atestare dupa absolvirea unui curs de cateva saptamani de formare a administratorilor de imobile.
Apoi:
In cazul in care preia comitetul si functia de administrator, cine semneaza chitantele care se dau la locatari in momentul in care se face plata cheltuielilor?

...in acest caz, registrele de incasari cine le face...sau statele de cheltuieli lunare?

Comitetul este format din oameni (membri ai comitetului minim 3 persoane). Unul din acesti membri preia casieria, Acesta intocmeste chitantele cand incaseaza. Chitantele se inregistreaza in Registrul dec casa de aceeasi persoana care intocmeste chitantele, acelasi membru al comitetului care are functia de "casier" dupa ce s-a stabilit in comitet ca acesta va prelua casieria.
Nu exista "state de cheltuieli lunare" asa cum spuneti dumneavoastra. Exisata registrul de fonduri, fisele individuale de cheltuieli de intretinere, liste de plata si alte situatii si documente contabile comune sau specifice asociatiilor de proprietari. Poate aveti in comitet un contabil, un economist care sa explice ce trebuie facut, care poate prelua contabilitatea... Poate ca unul din comisia de cenzori ce spuneti ca o aveti, poate se pricepe.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)
Contabil sau administrator la o asociatie de proprietari? Amalya29 Amalya29 Buna ziua, pentru o asociatie de proprietari cu 30 de apartamente, avem un presedinte al asociatiei de proprietari, un cenzor si un expert contabil (printr-un ... (vezi toată discuția)
Cumul functii in asociatie de proprietari asociatiaproprietarilor5d asociatiaproprietarilor5d vrem sa desfiintam functia de administrator contabil si casier - detinuta pana in prezent de 1 singura persoana, Contabilitatea o vom incredinta unei firme ... (vezi toată discuția)