avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia in perioada de proba

Sunt angajat al unei firme din Bucuresti, sunt inca in perioada de proba (nu a trecut o luna de la angajare) si nu imi place ceea ce fac..... sau mai bine zis nu este ceea ce vreau eu..... asadar vreau sa plec. Trebuie sa urmez pasii standard in cazul unei demisii ( depunerea demisiei, preavizul de 15 zile calendaristice) sau fiind in perioada de proba se poate proceda si altfel. Mentionez ca mi s-a facut un contract individual de munca pe perioada determinata de 6 luni.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 09:28, 2 Noiembrie 2007



contractul nu am intrat in posesia lui, dar am fost platit in avans, si eram trecut pe statul de plata..deci tind sa cred ca suntem in legalitate.

Revenim la intrebarea initiala. Daca dupa lichidare eu nu ma mai duc la munca, poate sa imi reproseze ceva,sa existe probl;eme grave? din punct de vedere legal?


Va multumesc!

Angajatorul poate pretinde efectuarea preavizului de 15 zile de la data depunerii cererii. Cel mai corect ar fi sa anunti din timp intentia de a pleca cu data de 25.09, poate postul tau nu poate ramane descoperit si fair-play ar fi sa acorzi timp pentru a se gasi persoana potrivita pe acest post.
Angajatorul nu poate pretinde preaviz decat dupa trecerea perioadei de proba. Cum am mai zis: perioada de proba este valabila pentru ambele parti. Angajatorul daca in timpul perioadei de proba nu este multumit de angajat incheie cim fara sa-i acorde acestuia preaviz, iar angajatul daca nu este multumit de locul de munca procedeaza identic. Angajatul are obligatia sa-l anunte in scris pe angajator ca nuy doreste sa-si continue activitatea. Nu i se poate cere sa ramana inca 15 zile.
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
eu am inteles ca alex lucreaza de la inceputul lui august, si vrea sa plece in 25 septembrie, deci.....dupa perioada de proba.



Buna ziua.

Am niste nelamuriri si scriu aici in speranta ca la dumneavoastra le voi gasi.


Sunt angajat, deocamdata in perioada de proba de pe data de 09/08/2007, prin contract de munca individual, pe perioada nedeterminata. Am facut analize medicale, am fost la medicina muncii urmand a mi se face carte de munca. Intentionez ca pe data de 25/09 a.c. sa anunt ca de pe 26 nu ma voi mai prezenta la locul de munca si doresc inchiderea contractului de munca.

In acest caz, angajatorul cum poate reactiona? Eu presupun ca poate sa fie ceva amiabil sau nu. Intrebarea mea aceasta era: ma poate sicana, sau ce pot pati, avand in vedere ca anunt ca de ziua urmatoare nu mai vreau sa lucrez. Se aplica regula cu anuntul cu inainte de 15 zile si aca da ar fi indicat sa anunt intentiile mele de pe data de 10?

Va multumesc !.


Alte discuții în legătură

Angajat nou nu s-a prezentat la serviciu in prima zi de lucru violeta54 violeta54 Buna ziua O persoana a semnat contractul de munca, am trimis REVISALUL, dar el ne-a anuntat ca nu se mai prezinta Cum fac incetarea contractului? Cu ce ... (vezi toată discuția)
Cat timp este valabila o demisie? ancaoroian ancaoroian Am depus demisia in data de 24 iunie. Angajatorul nu mi-a dat nr. de inregistrare, dar mi-a spus ca o aproba doar daca trec articol 79, pct. 7 din codul ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi? anelice anelice As dori sa stiu daca pot sa-mi prezint demisia la zi fara preaviz. (vezi toată discuția)