avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai constituie proprietate comuna ?

Buna ziua,
M-am deconectat de la sistemul de incalzire centalizat atunci cand mi-am montat centala proprie de incalzire. Conductele care traverseaza apartamentul meu, nu ma mai deservesc pe mine, ci apartamentele ramase in continuare racordate. In aceste conditii, aceste conducte ( ma refer strict la conductele ce traverseaza apartamentul meu ) mai constituie proprietate comuna ? Prin definitie, bun comun reprezinta un bun specific care este impartit tuturor membrilor comunitatii, toti beneficiind de el.
Daca nu mai constituie proprietate comuna, traversarea apartamentului meu nu constituie tulburare de posesie? Cui pot cere stramutarea lor din apartamentul meu, sau plata unei chirii care sa acopere contravaloarea caldurii degajata de ele bani pe care sunt obligata sa-i platesc conform unor legi abuzive ?
@iraela:
Eu am tevile verticale izolate si platesc f. putin pentru ele. Anuntati societatea care se ocupa cu repartitoarele la dvs. in condominiu sa va ia in evidenta, dupa ce va izolati acele tevi.
Referitor la legea mentionata de dvs. Legea este pentru Operatorii Economici... Vand produse, servicii si obtin profit. Asociatia de proprietari nu este operator economic, pentru ca nu vinde nimic si nu obtine profit.

Asociatia de Proprietari devine, prin sentinta judecatoreasca, persoana juridica cu caracter non-profit. Non-profit inseamna ca sumele provenite din venituri (dobanzi bancare, inchirieri spatii/elemente din proprietatea comuna, profit din activitati lucrative, sponsorizari, subventii, finantari nerambursabile, penalizari etc.) se folosesc numai pentru imbunatatirea sau repararea proprietatii comune, pentru dezvoltarea condominiumului, pentru remunerarea membrilor activi, pentru investitii in scopurile asociatiei etc., in functie de hotararile adunarii generale a proprietarilor, membri ai asociatiei.


Asta este luata de pe site-ul federatia asociatiilor de proprietari din romania... [ link extern ] / ....

@johnpescar ... da. Dar iraela doreste sa nu mai plateasca nimic, eventual sa fie mutate tevile. De platit tot trebuie platit.

Haideti sa punem problema si invers.
Daca dvs. sau Iraela nu ati avea centrale si ati fi bransati la RADET, v-ar conveni sa suportati dvs. cheltuielile cu partile comune iar cei cu centrale sa nu plateasca nimic?
Legea este facuta sa ofere o cale de mijloc pentru ambele categorii.
Daca nu vrei sa platesci partile comune, poti sa iti construiesti o casa, sa ai centrala ta, tevile tale si platesti exact cat consumi. Dar stand intr-un bloc, trebuie sa suporti din cheltuielile comune.
Asa este acum, asa a fost si inainte, oamenii plateau caldura daca aveau de exemplu in uscatorul comun un calorifer . Daca aveau tevile verticale prin casa izolate nu mai plateau nimic. De caldura degajata din tevile de la subsol nici nu se discuta. Sigur ca atunci caldura era mai ieftina , nimeni nu isi mai facea probleme sa stea sa gandeasca ca totusi exista o cantitate de care benefiaza toti atunci cand intra in scara blocului si simte putina caldura la nas.

Acum a intarcat balaia.
Stimate BOBMAN,
Revin pentru a raspunde la problemele ridicate in ultima postare. Nu, nu mai am contract cu furnizorul de agent termic din momentul in care m-am debransat de la sistemul centralizat. Tocmai din acest motiv suspectez ca se incalca art.11 al Legii 296/2004.
In legatura cu plata celorlalte servicii pana la etajul la care locuiesc, va raspund ca nu este normal, deoarece tehnic este foarte greu de cuantificat. De aceea eu nu m-am referit la proprietatea comuna, ci strict la conductele din apartamentul meu.
Referitor la cele semnalate in ultimul paragraf, spre uimirea dv., eu aproape chiar ma aflu intr-o astfel de situatie:
-stau la parter,deci podeaua nu este incalzita
-pe una din laterale am perete comun cu casa scarii, unde nu avem calorifere deoarece de comun acord si cu acceptul asociatiei le-am desfiintat
-pe celelalte trei laturi nu am vecini deoarece locuiesc la capatul blocului
-la et. I locuieste o familie de pensionari care au si ei centrala proprie, dar pentru ca au venituri mici, au un minim de confort termic. Pot spune ca mai mult ii incalzesc eu pe ei, decat ei pe mine.
Cu toate acestea, centrala nu functioneaza la greu deoarece am termostat pe care il reglez la 21 grade C. Astfel, in cea mai friguroasa luna din iarna trecuta, eu am platit 500 lei, in timp ce un apartament similar nedebransat a platit 900 lei. Pentru mine a fost mult 500 lei, dar ce ma faceam daca trebuia sa platesc 900 lei?
In legatura cu izolatia perfecta, nu domnule nu trebuie sa fie perfecta ci atat cat, in cazul meu, temperatura tevii izolata deja, sa fie de 20,5 gradeC. Numai daca temperatura tevii izolata este cu 0.5 grade C mai mare decat temperatura mediului, aceasta cedeaza caldura. Ori acest lucru nu este deloc greu de facut.
Adevarata problema pentru care nu suntem lasati sa ne izolam conductele este faptul ca furnizorul de agent termic lucreaza sub randament si cu pierderi mari de cand s-au debransat tot mai multi proprietari. Iar legiuitorul, in loc sa-i oblige pe ei sa-si reduca pierderile prin reconditionarea izolatiilor distruse, pe tot parcursul conductelor, ne obliga pe noi sa platim, inventand astfel de legi abuzive.
Acolo sunt adevaratele pierderi, nu la prapaditele astea de conducte din apartamente.

Ok. Ati citit ce v-am scris referitor la legea 296?
Asociatia de proprietari este non-profit, deci nu are cum sa va oblige sa platiti un serviciu, abuziv. Pur si simplu se plateste cota parte pe tevile respective. Deci se impart cheltuielile.
Dvs. vreti o lege care sa va puna doar pe dvs. intr-o lumina buna si sa va avatajeze.
Cand s-a dat legea cu debransarile cineva s-a gandit sa imparta si capra si varza.
Dupa cum spuneam, daca nu vreti sa platiti in nici un fel cei 7.. 10 lei maxim 20 de lei. Puteti sa construiti o casa si sa platiti atunci 600..700... 800 de lei pe incalzire.
Cum ar fi sa se dea o lege pentru cei care stau pe coltul blocului, una pentru cei care stau la parter, pentru cei care stau la ultimul etaj si in functie de atatea legi sa se calculeze platile?
Nu ma intelegeti gresit, nu i-au partea nimanui. Dar gresiti.
Dvs. spuneti ca ii incalziti pe cei de la etajul 1. Ia ganditi-va daca si cei de la etajul 1 ar tine 21 de grade in toata casa, cum ar fi consumul dvs?

Acum va spun din experienta profesionala.
Cand spuneti ca aveti termostat pe care il aveti reglat la 21 de grade nu cred ca va dati seama ce inseamna asta.
Sa va spun cum se face reglarea temperaturii intr-o camera.
In primul si in primul rand nu se foloseste un singur termostat ci mai multe, si se face media.
Termostatele citesc temperatura din jurul lor nu din intreaga incapere.
Exemplu concret... Aveti un calorifer cu cap termostat reglat la 21 de grade. Cand termostatul asta ajunge la 21 de grade, la 3..4 metri opus de calorifer pe perete poti sa ai 18..19 grade.
Deci dvs. puteti avea termostatul langa centrala, iar centrala degaja caldura cand functioneaza, sau l-ati putea avea in bucatarie sau mai stiu eu unde, iar in ultima camera pe colt, aveti coloanele de incalzire, in camera aia puteti avea mai putin de 21 de grade sau mai putin. Sunt multi facturi de care trebuie tinut seama. Dar cu un termostat nu poti sa spui ca in casa ai 21 de grade.
De ce v-am dat aceste exemple?
Pentru ca caloriferul care va incalzeste camera este un corp termic static.

Incalziti mai repede o camera cu o aeroterma decat cu un calorifer.
Fizica mai spune ca aerul rece coboara si aerul cald urca. Deci cand un calorifer are 21 de grade, pun pariu ca pot gasi cel putin 5 puncte in camera dvs. unde temperatura este sub 21, incepand cu 2 metri de calorifer.
Nu cred ca aveti o automtizare care sa va permita controlul exact al temperaturii in casa.

Imi cer scuze pentru aceste detalii tehnice, dar ma gandesc ca ar trebui sa le stiti, mai ales ca multe persoane in ziua de azi se gandesc am termostat fac economie. Poate pe o parte se face, dar poti creea disconfort pe alta parte si atunci te duci si mai maresti temperatura, pana creezi confort in partea unde esti.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Spatii comune de incalzire BogdanP BogdanP Buna ziua, Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)