avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tentativa de omor sau legitima aparare?? VA ROG sa ma ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tentativa de omor sau legitima aparare?? VA ROG sa ma ajutati !!

Nici macar nu stiu cu ce sa incep..este o poveste lunga si trista.. S-a intamplat intr-o localitate rurala intre unchiul meu si un consatean. Unchiul meu se afla pe camp , cu oile la pascut .. Acel consatean a venit nervos spre el cu masina si i-a cerut sa plece cu animalele de pe terenul lui ( s-a dovedit cu acte ca nu se afla pe terenul lui proprietate personala ) . A avut loc un schimb de replici dupa care consateanul a plecat nervos , injurand si amenintand. Unchiul si-a luat animalele si se indrepta spre casa cand acel domn s-a intors si a incercat sa-l loveasca cu masina insa...deoarece unchiul s-a ferit in ultima clipa..acesta a intrat cu masina in turma omorandu-i acestuia 3 oi. Dupa aceasta a coborat din masina si s-a napustit asupra lui , urcandu-se efectiv deasupra si lovindu-l cu pumnii si picioarele. Unchiul meu , in disperare de cauza a inceput si el sa-l loveasca insa, din nenorocire , in mana avea un briceag.. drept urmare atacatorul a fost injunghiat . Au urmat tot felul de investigatii, cercetari si acuzatii. Atacatorul a stat in spital 5 zile iar apoi a urmat judecata. Trebuie sa mentionez ca acel consatean se afla sub influenta bauturilor alcoolice insa, desi exista martori care au confirmat acest lucru, la internarea in spital nu s-au recoltat probele biologice care sa stabileasca alcoolemia. A urmat un proces lung si stresant in care majoritatea martorilor au declarat in favoarea unchiului. Sentinta a fost data si cu stupoare aflam ca unchiul in varsta de 70 de ani a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare si despagubiri in valoare de 200 milioane lei. Iar cel care a instigat , a omorat animalele in locul unchiului meu si care mai are si alte dosare penale.. a iesit basma curata din toata nebunia asta. Ce ar fi trebuit sa se intample?? Ca unchiul meu sa se lase omorat ca sa se ia anumite masuri ?? Nu avem dreptul sa ne aparam viata?? Nu se tine cont de faptul ca el a fost atacat si ca doar s-a aparat?? Recunosc ca nu trebuia sa loveasca cu acel briceag insa.. chiar nu se putea da pedeapsa la inchisoare cu suspendare avand in vedere circumstantele??
Va rog din suflet sa-mi raspundeti si sa-mi spuneti ce sanse are la recurs?? Imi cer scuze ca am scris atat de mult dar povestea este mult mai lunga si am incercat sa o scurtez cat de mult posibil.
Cel mai recent răspuns: divina , utilizator 22:49, 10 Aprilie 2009
Nu este un caz concret. El a fost creat de presa,mediatizat si interpretat in fel si chip de oameni neprofesionisti.Numai ca in acest caz cineva a castigat-presa- reting ,publicitate si bani. De cazul TOLEA,de spuneti...:)
Nu spun de cazul Tolea.
Nu cunosc nimic despre acest caz.

In Romania e o problema cu legitima aparare.
Pana sa se modifice Codul penal instantele ezitau sa considere ca te aflii in legitima aparare daca intra peste tine in casa unul sau doi insi si te aperi.
Am vazut multe cazuri in care, in ziua de astazi intra diferiti talhari in case si leaga victimele.Ce sa faci sa il poftesti afara cu frumosul sau sa te aperi?
Nu e normal sa te aperi ?:) Cum te aperi e partea a doua.
Eu inca dinainte de modificarea Codului penal sustineam ca e legitima aparare.Legea doar a confirmat o situatie de fapt pt ca instantele erau sovaielnice in a aplica legitima aparare.

Si in cazul expus de user, din moment ce te aflii la pamant si cineva iti toarna pumni in cap ce sa faci? Sa astepti sa vezi daca scapi sau nu cu viata? Omul daca se afla la pamant si era lovit aprig, s-a aparat.Putea sa ii dea cu o piatra in cap.Era mai bine asa decat sa dea cu briceagul?

avocat Claudiu Lascoschi
filipstelian a scris:

Cita dreptate are dna. avocat Gabriela A. Se fabuleaza mult pe linga acest subiect,fara a avea la indemina nici macar x procente din probele de la dosar. Din pacate in acest joc intra si oameni care scriu pe forum si se pretind juristi,asa zisi juristi...Inportant sa creasca retingul si nota...Deja este prea mult...

Domnule detectiv, cu tot respectul, ma bucur ca in sfarsit sunteti si d-voastra de acord cu cineva ( d-na avocat Gabriela). Pe marginea oricarui subiect se poate fabula la fel de mult... dar cred ca nimeni nu cere aici o rejudecare a cazului ci doar niste pareri.
Daca aveam dosarul in fata ochilor as fi reusit sa va dau toate probele sau...mai mult.. as fi mers la un alt avocat sa cer ajutorul. Urmeaza sa se ceara acest lucru insa, deocamdata, nu dispun de acel dosar. La fel ca si ceilalti useri am expus problema , nu in felul in care se expune in fata tribunalului ci asa cum s-a intamplat de fapt. Iar parerile sau sfaturile pe care le asteptam nu erau de genul " se fabuleaza" , "nu avem probe din dosar", "in acest joc intra asa zisi juristi"..etc. Daca d-voastra aveti impresia ca acesta este un joc..va inselati amarnic si nu va obliga nimeni sa-l jucati. Insa....nu doresc nimanui sa aiba parte de un astfel de "joc" in viata. Nu vreau s-o luati ca pe o ofensa.

Domnule avocat Lascoschi, va multumesc din suflet ptr raspunsuri. Spuneti-mi va rog, cum se procedeaza ptr a intra in posesia unei copii a dosarului? Cine are dreptul sa o ceara si in ce conditii?Se poate ca unchiul meu sa aiba doi avocati in aparare?
V-am atras atentia ca este in joc libertatea unchiului dvs. si ca ar trebui sa luati pareri concrete. Tot eu v-am spus ca mai puteti angaja un avocat.
Si da, fara sa vrem noi aici discutam discutii. Nu puteti nega ca fiecare om are o doza de subiectivism in ceea ce povesteste. Presupun ca, daca am fi ascultat parerea celui injunghiat de unchiul dvs., am fi auzit altceva. Pentru o parere cat de cat impartiala trebuie vazut dosarul. Asa cum spuneti, intradevar, unchiul dvs. se afla in legitima aparare.
Dar, de unde sa stiu ca intradevar asa a fost?
Sa stiti ca nu este prima data cand clientul iti spune ceva si cand te duci sa vezi dosarul este altceva. Nu zic ca judecatorul de fond n-o fi gresit, dar m-as mira foarte tare ca unchiul dvs. sa fi primit atatia ani fara a fi la dosar vreo dovada impotriva lui.
Da, are dreptul de a avea angajati doi avocati pentru aparare.
Copii xerox dupa dosar fac avocatii.Si unchiul inculpat are dreptul de a face copii xerox dupa dosar dar e mai greoaie procedura.
Are dreptul de a citi in arhiva dosarul sau.

Instantele aud adesea in cazurile de omor ca inculpatii sustin ca se aflau in legitima aparare.De aici si retinerea instantelor de a da crezare celor care sustin asa ceva, dar daca omul s-a aflat in legitima aparare e chiar nedrept sa nu beneficieze de o cauza care inlatura caracterul penal al faptei.

Deosebit de important a fost ceea ce s-a stabilit in prima instanta sub aspectul declaratiilor martorilor.Daca nu s-a consemnat tot in mod corespunzator de catre instanta ( prin dictare) pot fi mari probleme in apel.Ar trebui procedat la reaudierea martorilor.

Daca instanta a consemnat corect ceea ce au declarat martorii ( si rezulta legitima aparare ) dar instanta a apreciat gresit probele de la dosar sansele lui sunt mai mari.Aceasta greseala se poate indrepta si in recurs, la Instanta Suprema.

Parerea mea este ca in apel trebuie ca judecata sa se desfasoare in mod corespunzator intrucat in instanta de recurs nu se pot audia martori.Deci, daca e necesara reaudierea martorilor aceasta trebuie facuta neaparat in instanta de apel.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Incadrare corecta la tentativa omor sau in legitima aparare ? gemi gemi buna seara , va rog sami ziceti incardarea la acesta fapta eram intrun bar jucam carti iar de la o cearta patronul barului si inca 5 rude alui au sarit pe mine ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare din tentativa de omor in vatamare corporala alexandrucaldararu alexandrucaldararu Buna ziua, Am si eu nevoie de cateva sfaturi, informatii, portite sau solutii prin care il pot ajuta pe cumnatul meu (in varsta de de 26 ani si cu un copil ... (vezi toată discuția)