avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Babic a scris:


Doamna ANRSC, cum mi s-a calculat suma de 413 lei, cata vreme celui mai risipitor mana larga repartitorist i s-a "citit" suma de 145 lei ? (inclusiv parti comune, coloane, he, he !)


Domnule, dvs nici acum nu intelegeti cum se calculeaza consumurile. Citit cu mai multa atentie mesajele postate pe forum.

In modul de calcul se majoreaza cu 10% consumul maxim la nivel de calorifer.
Consumul maxim ales ca referita este consumul cel mai mare din intreaga asociatie, raportat pe unitatea de SET. Consum de caldura indicat de un singur repartitor. deci nu pe apartament.
Santajarea proprietarilor fara repartitoare prin facturi uriase este o metoda clasica a firmelor.
Cei care nu-si montau repartitoare au fost terorizati/santajati de catre firme sa-si monteze repartitoare, prin umflarea grosolana a facturilor la caldura. Cetatenii disperati de facturile mari, primeau de la firme “solutia salvatoare” a montarii repartitoarelor. Precum un pompier care provoaca un incendiu, iar apoi sare sa-l stinga, pentru a-si dovedi utilitatea.

Fara echilibrare dvs platiti agent termic contractat de asociatie pentru cei care isi inchid caloriferele. Aceasta e cauza principala a facturiii umflate.

Comparatia cu contorul de apa e gresita.
In cazul instalatiei de apa calda sau rece, regula este ca aceasta este inchisa, si doar ocazional deschizi robinetul pentru a folos apa calda sau rece. Asa poti controla consumul,
In cazul instalatiei de incalzire regula este ca ea sa fie deschisa nonstop, asa a fost proiectata, de aceea se numeste "de incalzire". Exceptia este sa fie inchisa, dar in Romania exceptia anormala a devenit regula. Astfel nu poti controla debitul de agent termic daca vrei sa te incalzesti, deci nici costurile.
Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
darida, utilizator
darida, aveti perfecta dreptate, va multumesc.

dle grandanat, in cazul nostru se aplica formula de la lit b) a art 17 din ord 343: Rj max = cel mai mare nr de unitati al unui APT din cele 8 impartit la supraf utila a acelui apt ! Si inmultit cu 1,1. Adica majorat cu 10%.
Daca mai tinem cont de faptul ca din cei 145 lei, aprox 67 lei sunt cheltuieli comune, atunci baza la care se aplica procentul de 10% este si mai mica !

dna elga, dvs vreti sa imi sugerati faptul ca acest contract poate fi reziliat doar cu acordul celor de la scara A ? 5 familii de la sc C semneaza un contract si numai 45 de familli pot sa il rezilieze ? este o chestiune de bun simt pana la urma: scara C decide atat semnarea cat si rezilierea.

este evident ca suntem victime ale firmelor de repartitoare.
413 lei ? sunt curios cat imi vor "aloca" in luna decembrie :)
Nu, personal am vrut sa va sugerez doua lucruri:

1. daca prin inventariere vi se cunoaste SET-ul caloriferelor, atunci se aplica formula pe care o stiti, iar daca nu se stie SET, formula se aplica la suprafata utila (nu ma intrebati ca nu stiu sa va spun cum);

2. contractul se reziliaza pe asociatie, adica pe cele 3 scari la un loc, adica trebuie sa doreasca aproape toti proprietarii celor 3 scari. nu numai de la scara A sau numai de la scara C sau alte variante.

Costurile de incalzire sunt date nu doar de temperatura agentului termic, ci si de debitul agentului termic, (litri/ora sau m.c./ora) inregistrat pe contorul de bloc. Repartitorul nu poate inregistra debitul, ci doar temperaturi.

Inventarierea SET nu va rezolva mare lucru.
Conform STAS 11984-83 Suprafaţa echivalentă termic a unui corp de încălzire caracterizează puterea termică a corpului de încălzire stabilită in anumite conditii standard, de proiectare (temperatură, debit şi presiune), prevazute si in Standardul SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii, pct. 4.1. Aceste conditii standard au fost stabilite de americani acum vreo 80 de ani si apoi preluate in Europa si Romania.
Notiunea de SET implica automat prezumtia ca 1 m.p. de SET are o anumita putere termica in W si ca agentul termic are si un anumit debit.
Fara aceste conditii cumulative nu mai exista notiunea de SET, doar ca simplu m.p. de instalatie.

Daca aveti 10 m.p. de SET in locuinta, iar instalatia este echilibrata hidraulic (functioneaza la conditiile de proiectare: temperatură, debit şi presiune) veti plati o suma corecta.
Daca aveti 10 m.p. de SET in locuinta, iar instalatia este dezechilibrata hidraulic (creste presiunea si debitul de agent termic prin calorifere, din cauza inchiderii altor calorifere din bloc), puteti plati usor si de 3 ori mai mult la aceasi SET. Pe contorul de bloc se va inregistra surplusul de debit din caloriferele dvs.
Practic, repartitorul este un instrument folosit pentru repartizarea debitului de agent termic inregistrat pe contorul de bransament si da doar costul acestui debit, in functie de temperaturile inregistrate de repartitor, de SET.

Prin art. II, pct. 5 din Ordinul 255/2006, lit. i a art. 6 din Ordinul 233/2004 se modifică: Sistemele de repartizare a costurilor pentru încălzire pot fi utilizate numai în cazul în care cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinta au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)