avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reziliere contract repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reziliere contract repartitoare

Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:51, 31 Ianuarie 2014
Buna ziua, Am primit "amenda" pentru caldura "consumata" in luna Decembrie!
Citez din Listele de Plata:
- apt CU repartitoare: 145, 189, 207, 219, 239, 245, 273, 291 lei.
- pausal, FARA rep - apt cu 51 mp utili incalziti: 463, 447, 482 lei
- pausal, FARA rep - apt cu 63 mp utili incalziti: 732, 771, 777 lei !
Ceva este putred in Danemarca.
Am facut a 14-a Contestatie scrisa adresata conducerii AP. Si catre Primarie.
Ne vom adresa si ANRSC. Mai sunt alte Institutii care pot sa ia atitudine ?
Primaria nu are competente legale in acest caz, problema este tot la dvs. Spun acest lucru deoarece si la noi,Comitetul executiv ales ilegal, si-a asumat un mod de calcul propriu,in care a impartit costurile mari a celor cu mai multe calorifere celorlalti (printre care sunt si ei) , cu SET mai mic,aducand ca explicatii ca serviciul special din primarie le-a spus verbal ca e corect .
Noi,am hotarat actionare in instanta a AP, respectiv prin presedinte si cenzor care au hotarat singuri acest lucru, creind nemultumiri tuturor
Nu stiu cat va va ajuta ANRSC. Aceasta autoritate a generat si protejat aceasta situatie de 10 ani in Romania. Eventual incercati si la Inspectoratul de stat in constructii, sa verifice, in baza Legii 10/1995 privind calitatea in constructii, respectarea conditiilor de montare a repartitoarelor si robinetelor termostatate, conform legislatiei in constructii indicate intr-o postare anterioara. Ce proiecte si autorizatii au avut la baza cei de la firma prestatoare.

În cazul montării robinetelor termostatate se modifică fundamental sistemul de încălzire: dintr-o instalaţie cu debit constant se transformă într-o instalaţie cu debit variabil, se modifica parametrii de functionare prevazuti in proiect, fiind necesară efectuarea echilibrării hidraulice.

@Babic,nu ma intelegeti gresit, eu personal sunt 100% impotriva acestor repartitoare, insa ma frapeaza faptul ca dvs va luptati atat de mult (laudabil de altfel), insa fara sa intelegeti acest mecanism de calcul.

Ati intrebat de zece ori ce nu e in regula cu sumele de plata pe carele dati ca exemplu, Va raspund inca o data. Nimic, acele sume sunt de inteles in contextul acestui sistem. Stiu ca pare absurd in felul cum e definit acest mod de calcul si mai ales modul de utilizare al acesti repartitoare, fac ca cifre ca acelea mentionate de dvs sa fie foarte des intalnite.



Incerc inca o data sa va explic.

Factura de calcura se repartizeaza proprietarilor in functie de numarul de unitati calculate.



Sa presupunem ca avem cu apartamente cu 2 camere, cu 4 calorifere identice

Dupa cum bine stim foate multi proprietari tin caloriferele astfel incat sa nu inghete caloriferele. hai sa zicem ca le tin pe la 30% din capacitatea maxima.

Deci fiecare din aceste calorifere tinute la 30% si ar rezulta un consum de 100 de unitati fiecare
De multe ori se face ca in fiecare boc sa existe cel putin un calorifer care sa fie tinut la maxim.Acesta ar consuma un numar de 300 de unitati..


Si acum daca punem pe hartiel rezultatele.

Apartament cu 4 calorifere tinute la 30% - 400 unitati
Apartament cu 3 calorifere tinute la 30% si unul la maxim(sanu raceasca copilul) - 700 unitati.

pentru apartamentul fara repartitoare se considera caloriferul cu consumul cel mai mare 300 * 1.1 unitati , inmultit cu 4 calorifere, deci 1320 unitati

Drept urmare proprietatul fara repartitoare va avea o suma de plata de 3 ori mai mare (1320 unitati fata de 400)

Sper ca de data aceasta, prin acest exemplu, sa intelegeti cum stau lucrurile si ca cifrele din exemplu dvs nu sunt chiar asa SF (subliniez, in contextul modului de calcul ANRSC)


PS. exemplul meu e cazul fericit, pentru ca acel calorifer tinut la maxim poate sa fie un caz de masura cu eroare si repartitorul sa inregistreze nu 300 de unitati ci 600). Iar in acest caz consumul apartamentul fara repartitoare este de 7 ori mai mare nu doar de 3 ori.

PS2. Cum ati mentionat si dvs, o mare parte din consumurile din ex dvs o reprezinta consumul de caldura comuna si a tevilor verticale. Daca ati scadea aceste sume, vezi vedea ca cei cu repartitoare au un consum mult mai mic in raport cu cei fara repartitoare. Poate si de peste 5 ori mai mic.

Aceste diferent dintre consumurile cu repartitoare si cele fara repartitoare nu sunt din cauza unor greseli a firmelor de calcul respective, si chiar asta e realitatea.

Cu cat diferentele sunt mai mari cu este un indicativ ca aveti de a face cu proprietari mai "economi". Si cu cat unii proprietari sunt mai "economi" cu atat li se umfla factura celorlalti.




Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Ianuarie 2014
grandanat, utilizator
Problema este daca sistemul este corect, stiintific, daca are legatura cu adevarul.
Faptul ca @babic intelege cum se aplica un sistem prost, nestiintific, nu il ajuta cu nimic.

Greaseala majora!
Nu se consuma "unitati", intrucat nu poti consuma temperaturi. Cetateanul consuma energie termica-caldura, care se masoara in Gcal (unitate de măsură tolerata) sau MW (unitate de măsură în SI, legala). Unităţile de măsură fac obiectul rezoluţiilor internaţionale adoptate de Conferinţa Generală de Măsuri şi Greutăţi, nu apar prin cultura populara,
precum balada Miorita. Practica abuziva a firmelor sau a ANRSC nu este izvor de stiinta.
Acestă ”unitate” nu este definită ştiinţific, nu reprezintă o cantitate determinată de căldură, nu are o echivalenţă cu vreo unitate de măsură legală sau tolerată, ci are doar o valoare în lei. Valoarea consumul de căldură în lei poate exista doar după stabilirea cantităţii de căldură, măsurată în MW sau Gcal.
De aceea se folosesc aceste unitati la stabilirea consumului, intrucat sunt foarte "elastice, gonfalbile" in privinta cantitatii de Gcal care o reflecta sau a pretului in lei, care difera in fiecare luna si in fiecare bloc din Romania.
De aceea in reglementarile ANRSC si in practica firmelor nu apar notiuni fundamentale, precum necesarul de caldura sau puterea termica a caloriferelor, care spulbera calculele firmelor.
Un calorifer, chiar daca consuma la maxim, nu poate oferi un confort termic de 3 sau 5 ori mai mare decat intr-un apartament cu calorifere partial inchise.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Firma repartitoare - calculare s.e.t, costuri, etc... Marian-Ion Marian-Ion Buna ziua, Va rog ajutati-ma, Ma intereseaza un certificat de performanta energetica a apartamentului meu de 4 camere situat in sector 6 ( Bld. Ceahlaul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu administratorul alin96 alin96 Doresc trecerea de la sistemul de contorizare cu repartitoare la calcularea consumului la pausal.Cum pot face acest lucru de unul singur? Pentru ca ceilalti ... (vezi toată discuția)